Vrzání v achilovce

Vrzání v achilovce

Bfinger  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
Dobrý den, kondičně běhám tak 5-6 km plus hraju badminton a fotbal. Posledni dobou si všímám vrzání v pravé achilovce nějak to nebolí ani mě to neomezuje jen je to zvláštní. Chtěl ybchs e zeptat zda to znamená nějáký vážnější problém nebo je achilovka jen přetažená.
Předem děkuji
MUDr. Jaroslav Laštůvka  |  Basic member  |  Ortopedie  |  Boskovice
  • 19 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den, jedná se o krepitující peritendinitidu Achilovy šlachy. Česky mluvíme o zánětu z přetížení obalů Achilovy šlachy, kde v okolí je minimum tekutiny a při pohybu jak se pohybuje obal vůči šlaše vyvolává vrzání. Problém bych nepodceňoval, pokud se obaly nezklidní okolí bude oteklé a zarudlé což přinese bolest. Ortoped může předepsat bandáž na šlachu (např Achimed, Achilotrain...), nebo do boty koupíte gelovou podpatěnku (achilovka nebude tak přetažená). Dlouhodobé potíže přináší oslabení síly achilovky a často vedou v konečném průběhu k prasknutí - akutnímu úrazu po banálním doskoku. Preventivně indikuji pacienty k operačnímu "vyčištění" od poškozených obalů. Lze provést i ambulantně v lokální anestezii a odlehčení o berlích je doporučeno na 1-3 týdny.
veronika  |  návštěvník  |  Hampshire and Isle of Wight
  • 1 odpovědí
dobrý den, mám stejný problém - vrzání v achilovce. Začala jsem cvičit doma - na boso tréninky, které obsahují hodně poskoků a nárazů. Tréninky zruším, ale chtěla bych se zeptat, zda se dá nějak jinak tento problém léčit, než operačním čištěním?

Děkuji.

Veronika 
JakubbPo  |  návštěvník  |  Jihočeský kraj
  • 1 odpovědí
Zdravím. Nevíte, jaký by mohl být problém s achilovkou, když mi při kroutivém pohybu křupe na spojení achilovky s patou?