Totální endoprotéza kyčle proběhla luxusně

aristata

Operace na klinice dr.Pírka,Ml.Boleslav - super - pana dr.Trnovského jsem viděla jen cca 15 minut při konzultaci - stačil mě při ní sdělit vše podstatné,do 14 dnů mě sdělili termín - tři měsíce po konzultaci - a potom mělo vše tak rychlý a profesionální spád,že jsem se ani moc nestačila orientovat.Týden před nástupem setkání s anesteziologem,domluven rehabilitační pobyt převozem z lůžka na lůžko do lázní Bělohrad a nástup na kliniku den před operací.Ráno rychlá příprava - potom velmi laskavé a milé přivítání na sále,včelička do páteře - epidurál s přispáním - a než mě stačili zarouškovat,byla jsem v limbu.Za hodinku - tak vstávat - máme hotovo.No potom už je to trochu horší - ale to k tomu prostě patří - 12 dní jsem byla obskakována a opečovávána - luxusní domácí kuchyně byla jako bonus - a také trochu "honěna" naší milou "rehabilitační trapitelkou".
Desátý den jsem si zajela do přízemí k automatu pro kafíčko - trénink na samostatný život bez obskakování a potom převoz autem -měla jsem jen podložený zadek polštářem - do lázní Bělohrad.
No tady už tolik chvály nebude - začnu tím lepším - čistý pokoj,štěstí na spolubydlící - to považuji za zásah vyšší moci - procedury v průměru - naštěstí velmi příjemný personál.
Ale - a teď to horší - strava - těžká,tučná na lázně bych čekala odlehčenou stravu a ne výkrmnu - leckdy bylo těžké si vybrat i z nabídky čtyř jídel.Sice asi dost lidem vyhovovala- zvlášť těm,co by jim odlehčená strava velmi prospěla.Tak že - druhý den po nástupu jsem dostala těžkou gastritidu,podrážděný žlučník a skončila jsem na rohlíkách...A to jsem do jídla pouze "klofla " nechutenství mě provázelo po operaci dost dlouho.Tak že jsem odkroutila procedury a skončila na zbytek dne v posteli.Po týdnu - pořád ještě na vývarech a rohlíkách - další problém - zánět močových cest - bakteriální problém po operaci,kterou by mohl ohrozit člověka nepotěší....Tak antibiotika - a opět dál polehávání místo tréninku po oboře....Příčina byla evidentně v bazénu - určitá část pacientů,kteří měli velké problémy se sebeobsluhou neabsolvovala povinné osprchování genitálií před vstupem do bazénu - měla jsem velmi nepříjemný pocit už jen z pacientů,kteří měli takový zdravotní hendikep,že jim lázeňská léčba nemohla být přínosem - spíš je zatěžovala - ovšem to byli samoplátci - tak proč je nevzít,když si to zaplatí....Velká část z nich by bez pomoci rodinného příslušníka neměla šanci lázeňské procedury absolvovat - tady bych pro ně viděla větší přínos v rehabilitační LDN - měli by více péče.Deset dní před koncem jsem dobrala antibiotika,měla jsem dle doporučení tedy dál pokračovat v bazénové rehabilitaci a za dva dny se mě vrátili stejné problémy.A podle frekvence konví s urologickým čajem,který v kuchyni denně navařili - nebyla jsem sama.Tak už jsem - ač velmi nerada - bazen vyřadila z rehabilitačních aktivit a konec " léčby " jsem strávila se společností urologického čaje,urinalu akut a litry vody na proplachování útrob.Takže shrnutí - lázeňská léčba dobrá jen na to,že se věnujete sama sobě a skutečně se dohojujete - tedy pokud vám nic není.Jinak přímo komplex lázní dělá příjemný dojem - což se nedá říci o městě. A o dětské léčebně,která je mimo areál - ta působí jako výchovné zařízení pro nezvladatelné děti také z poloviny minulého století.Aspoň při pohledu zvenku - abych nebyla nespravedlivá.
Tam mám pocit,že se ve vývoji zastavili v sedmdesátých letech minulého století -
náměstí působí smutně,ušmudlaně,pár zajímavých staveb z počátku 20.století - snad jen ulice vedoucí na náměstí trochu reprezentuje lázeňský statut - díky třem podnikatelům - krámku s různými doplňky,kavárničkou a obchůdkem s prádlem a potom dlažbou z mozaiky na chodníku - to asi bude zásluha města.Snad jediná....Litinové lavičky již léta volají po obnově - dřevo na nich k posezení neláká...
A teď to nejdůležitější po dvou měsících - po kontrole a domluvě s panem doktorem - odkládám doma berle a dělám co mě tělo dovolí - noha vám sama nahlásí,kdy už toho má dost.Venku ještě s francouzkými berlemi - ty mám od začátku - a jinak mám stejné problémy,co asi všichni - bolí ramena a zápěstí od berlí,uvolněné svaly na pozadí a kolem tzv.esíček pobolívání - rozhozená geometrie páteře o sobě bude dávat také asi nějakou dobu vědět.A to vše chce jen jediné - pohyb,disciplinu s cvičením a nebát se návratu do života.Prostě ještě lecos bolí - třísla,zadek,občas křeče /ty spraví hořčík/ - ale na vánoční trhy už určitě půjdu bez opory.Operovaná jsem byla 18.7.,je mě 65 let,váha přiměřená - podařilo se mě po operaci shodit 5 kg - to je také znát - noha mě trápila rok před operací - chodila jsem s turistickými holemi.Nejsem žádný sportovec - ráda jsem vždy chodila a mám koníčka - okrasnou zahradu. Do práce jsem chodila
do doby,než mě začala zlobit noha.Tak - je toho sice hodně - ale píši to pro lidi,kteří mají tento proces před sebou a mají spoustu nezodpovězených otázek.Poku někdo bude mít další otázky a já budu znát odpověď - ráda napíšu.

Zobrazit příspěvky4 Skrýt příspěvky4
Lucie

Aristato, děkuju moc, určitě pomůžete i dalším, kteří se na operaci chystají. Ty lázně, to je teda hrůza :-(. Jaké jste používala speciální pomůcky? Hodně tady pacienti mluví o navlíkačích na ponožky atd...? Používala jste něco takového?

Zobrazit odpovědi 3
Juliesvarc

Odpovídám na dotaz p. Lucie . Ponožky krásně navléknete ručníkem, a to Vás naučí tak jako mě v rehabilitačním zařízení.Nekupujte zbytečně pomůcky, stejně je nevyužijete. Já si koupila podavač, a jsou to zbytečně vyhozené peníze. Byla jsem na operaci v Litoměřicích a tam hned na rehabilitaci po týdnu. Ta trvala týden vše nám tam řekli a cvičení to bylo perfektní, cvičím každé ráno a to jsem rok po operaci.Vše je v pořádku. Lázně jsem měla v Teplicích v Čechách v L.d: Bethoven a byla jsem nad míru spokojená. Přeji hezký den a doufám, že jste si něco z toho vybrala. Julie

Olik

zdravím - reaguji trochu opožděně - pomůcky jsem měla jen navlékač ponožek - používám dodnes a jinak jsem měla jen dlouhou obouvací lžíci - ta se hodí - pořád něco padá....a využíváme ji i doma - ta se neztratí.Jinak k dnešnímu dni se svolením lékaře chodím po domě bez berlí - noha sama řekne,kdy už toho má dost.Venku - po nákupech,návštěvy lékařů a pod. používám berle - po zahradě už vykonávám lehčí práce a střídám je s odpočinkem - koukám do zeleného - doporučuji.Hlídám si ohýbání - jdu zatím jen do lehkého podřepu a sbírám ze země stylem "holubička".Když to přeženu s pohybem - dává o sobě víc vědět páteř - noha je v pohodě.V levé - neoperované - botě nosím podpatěnku,páteři to dělá dobře.Ještě pořád masíruji jizvu - sem tam je tam malá zatvrdlinka.Tak to je tak zatím vše - zase za čas.....

Petr

Paní Lucie, já si koupil již před operací anatomický polštář mezi stehna a navlékač ponožek s vyzouvačem. Opravdově používám jen dlouhou lžíci na obuv, jinak ponožky navlékám pomocí ručníku, či jakéhokoli pásu látky. I když od Vašeho příspěvku uplynulo již hodně času, snad toto bude radou příštím potřebným. Krásné dny a léta všem.

Recenze lékaře

Celkové hodnocení
Chování, jednání a přístup lékaře
Odpověděl na mé dotazy
Čas strávený se mnou
Pooperační péče
Komunikace přes telefon nebo email
Ochota a příjemnost personálu
Čekací doba
Doktor ve Vašem okolí