Totální endoprotéza kyčle na Bulovce

kavonmil

S výsledkem operace jsem velice spokojen. Operaci jsem prodělal téměř v 60 letech na ortopedii pod vedením pana prof. MUDr. Dungla v nemocnici na Bulovce. Celý život jsem sportoval a zase sportovat budu (tenis). Je obrovskou výhodou, po týdnu na pooperačním oddělení, přesun o 2 patra níže na 3 týdenní rehabilitaci. Měl jsem nadstandardní, jednolůžkový pokoj, za který jsem za 3 týdny uhradil něco přes 15.000, což je dokonce nižší cena, než jako samoplátce na týden v lázních. Vůbec neřeším takové nesmysly, jako je jídlo, protože prioritní je co nejdříve se postavit na nohy a cvičit, a to nejen pod vedení fyzioterapeutek, které jsou zde skvělé, všechny v oboru vysokoškolsky vzdělané. Je tu malá tělocvičnička, kde můžete ve volném času jezdit na rotopedu a i si zacvičit na cvičební lavici. Jenže to je právě ono, zatímco někteří mí vrstevníci trávili čas mezi oficiálními cvičením a jídlem zíráním na televizi, já chodil v druhém týdnu rehabilitace po areálu na procházky, 3 x denně po 12 minutách jsem jezdil na rotopedu a ještě si přidával 2x denně cvičení, co jsem si pamatoval z "oficiálních cvičení" od fyzioterapeutek. Samo o sobě se nic neudělá a člověk musí mít prioritu. Operace byla provedena 12.2. 2018 a v současnosti jsem ve stavu, kdy trénuji ježdění nízkopodlažním autobusem, po jezdících schodech atd. Ještě rehabilituji doma od 19. 3. 2018, hlavně hlídám úhel kolena a kyčle. Pro dokreslení mám známé, konkrétně kolegyni z tenisu, která po 6 měsících operace vyhrála mistrovství světa jednotlivkyň v USA v kategorii 65+ (kategorie jsou po 5 letech), mám kamaráda, bývalého špičkového tenistu, který ve svých 71 letech hraje neskutečně dobře a běhá jak čamrda a to má totálky na oboustranně. Takže, je to o motivaci, o stanovení si priotit, o předcházející fyzické kondici - jestli někdo celý život nesportoval, pak to má samozřejmě daleko těžší - to chápu. Jeden můj kamarád ještě v 79 letech válel neskutečně na lyžích s vyměněným kolenem (bývalý špičkový hokejista). Lidi, kašlete na to jak vypadá náměstí, jaká je strava a myslete jen na to, jak můžete svému tělu co nejvíce pomoci, abyste se vrátili do aktivního života. Čekání na spásonosné nevím co, bez vlastního podílu a dřiny Vám nepomůže. Uvědomte si, že operace je sice zcela zásadní, ale teprve první krok k tomu, jak zase aktivně žít. Držím všem palce a jdu šlapat na rotoped.

Zobrazit příspěvky3 Skrýt příspěvky3
Jája

No nevím, mně právě můj operatér (velký sportovec) doporučil ubrat ze sportu, jsem přitom podstatně mladší než vy, mám obě kyčle po TEP. Chůze, kolo, plavání (ne prsa), to je doporučení. Vyvarovat se pádům, doskokům, vibracím. Dříve jsem chodila i do posilovny, nyní už ne, hodně cviků jde tahem do kyčlí a stehenní kosti, nestojím o uvolnění. Rehabilitaci jsem zvládala sama, rotoped a cviky se dají provozovat i doma. Váš optimismus je super, také jsem optimistka, ale nic se nemá přehánět. Jak říká můj primář - je to těžká operace a já jsem vděčná, že chodím a funguji bez bolesti. Právě proto jsem zvolnila, nestojím o brzkou reoperaci, protože žádná endoprotéza nevydrží navždy. Hodně štěstí!

Zobrazit odpovědi 2
evangelia

No ja mam jenom 37let a mam 3 mesice po TEP kolene a pripadam si uplne nemozna ani rychle chodit nejde ne tak behat ale uz bych aj chtela vic zacit byt aktivní se trema malyma detma to ani jinak nejde nevim jak dlouho to muze trvat nez zacne byt clovek vic akcni a bude schopny vic sportovat a delat " voloviny" s detma cely život člověk sportoval a ted udela velice malo z toho co driv .Ale su optimista snad to pujde uz v lete po 5 mesicich .

Reakce na evangelia
Jája

Tři měsíce je hrozně málo, nic neuspěchejte. Koleno rozcvičit trvá delší dobu a je to náročné. Rozhodně už nezvládnete to, co dříve. Ortopéd vás nepoučil? Nebo fyzioterapeut? 3 měsíce po tepce, to snad teprve odkládáte berle, ne? Určitě se vyvarujte doskokům. Také jsem sportovala a musela hodně ubrat. Ale zase se najdou jiné aktivity, chce to čas.

Jen v krátkosti pokračuji. Takže 19. 2. 20…

kavonmil

Jen v krátkosti pokračuji. Takže 19. 2. 2018 mě operovali kyčel, 26. 6. 2018 jsem začal hrát opatrně na zdi, abych viděl co ta noha dělá, od začátku července jsem začal hrát z místa, v srpnu už jsem hrál normálně naplno zápasy (ale samozřejmě jsem to "nerval"), no a od poloviny září 2018 už hraju na krev, co mi dovolí věk a pohybové schopnost. Abych nezapomněl, shodil jsem 10 kilo, takž jsem si zvýšil i "tenisovou hybnost". Mějte ze všichni TEPáci pěkně a makejte na sobě, co to dá. Operatér musí být zlatý, aby byl dobrý základ, ale Vy musíte být diamantoví, aby cíl byl skvělý.

Recenze lékaře

Doktor ve Vašem okolí