Mikroskopická reendodoncie - zanedbání lékařem

Mikroskopická reendodoncie - zanedbání lékařem

Martin  |  návštěvník  |  Thüringen
  • 5 odpovědí
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak se posuzuje zodpovědnost zubního lékaře u následujícího případu:
V roce 2004 mi byly ošetřeny kořenové kanálky u zubu 36, přičemž se ulomil kus plniče lentule. To je sice věc, která se běžně stává, ale já se tuto skutečnost dozvěděl po 10 letech od nové lékařky (na rtg je problém viditelný i pro laika, viz obr.). Bylo mi sděleno, že v zubu postupuje zánět a existuje riziko ztráty zubu, příp. v budoucnu i nemožnost aplikace implantátu.

Cena za vytažení nástroje a zhotovení korunky přesahuje 10 000,- Kč. Samozřejmě bych uvítal nějakou kompenzaci tohoto mnou nezaviněného problému. VZP odmítla za tento případ zodpovídat s tím, že je to promlčené (!?). Lékařka samozřejmě vinu odmítá... Je nějaká šance dostat alespoň část nákladů za léčbu zpět? Každý lékař je přeci pojištěn pro případ, že takováto situace nastane...

Díky za odpovědi.
doc. MUDr. Roman Šmucler CSc.  |  Basic member  |  Stomatochirurgie  |  Praha, Karlovy Vary
  • 178 odpovědí
  • 57 Likes
Promlčené to není, pokud jste se o problému dozvěděl až nyní, ale to je spíše otázka pro vašeho právníka a dobrého. Můžete si stěžovat i na Stomatologickou komoru, příslušnou této oblasti a její znalci věc posoudí a následně se bude vše řešit. Ať je to promlčené či ne, též bych bral jako etické, aby vám lékař tenkrát vše vysvětlil a zároveň nyní nějak kompenzoval Vaše problémy i kdyby to bylo promlčené...
Jinak zub nijak dramaticky nevypadá. opravdu Vás to bolí? To, že je nástroj zalomen v zubu ještě neznamená, že se to musí složitě řešit, pokud Vás nic netrápí, stačí to občas rentgenologicky kontrolovat. Buďte v klidu, implantát sem jde nepochybně dát atd atd...
Martin  |  návštěvník  |  Thüringen
  • 5 odpovědí
Dobrý den, pane Šmuclere, díky za Váš názor. Přesně jak říkáte, nejvíce mi vadí to "ticho po pěšině". Navíc mi bylo řečeno, že bych se měl zamyslet nad kvalitou svých zubů, což mi nepřijde korektní.
Konzultoval jsem problém s více lékaři a bylo mi doporučeno zákrok podstoupit s ohledem na existenci váčku. Samozřejmě jsem laik a po těchto doporučeních jsem se rozhodl zákrok podstoupit. Občas jsem cítil nevýraznou bolest. Posílám ještě srovnávací RTG z roku 2015 a RTG po zákroku (leden 2016).

Reakce na Martin

doc. MUDr. Roman Šmucler CSc.  |  Basic member  |  Stomatochirurgie  |  Praha, Karlovy Vary
  • 178 odpovědí
  • 57 Likes
Nejsem si jistý, zda je doplněný úplně druhý kořen, my mu říkáme distální, ale může to být snímkem a tím, jak je malý...Ale snad bude už vše vpořádku.

Reakce na doc. MUDr. Roman Šmucler CSc.

Martin  |  návštěvník  |  Thüringen
  • 5 odpovědí
Doufám, že je vše již v pořádku. Pan doktor se problému věnoval 4-5 hodin.
MUDr. Štěpán Gála DDS  |  Basic member  |  Praha
  • 30 odpovědí
  • 11 Likes
Dobry den,obavam se, ze i když si budete stěžovat a zatahovat do toho pravniky ci stomatologickou komoru, stejne niceho nedocilite a nedosahnete zadne kompenzace. A navic vas to bude stat pravni sluzby navic. Pojistovna s tim nemá nic do cineni. Zaruka dle zakona od lekare je 2 leta a pokud je to od 2004 je to vice nez 10 let, kdy zub fungoval a nezlobil, tudiz se bojim, ze zadne kompenzace nedosahnete. POjisten lekar muze byt a mel by byt, ale toto je komplikace, která muze nastat a jako poskozeni zdravi se toto hodnitit neda, jelikož tento problém lze vyresit mikroskopem a sikovnym lekarem. Na to, ze je zub osetren na pojišťovnu, je to vcelku povedene, vidame mnohem, mnohem horsi. To, ze se tam zalomil nastroj je samozrejme jedna z komplikaci, která muze nastat, chybou je, ze Vam lékařka nic nerekla, i me se to stava, a pacientum to vzdy reknu nebo nastroj odstranim, nebo je poslu na mikroskop a za osetreni u me nic neuctuji. I kdyby jste o zub prisel urcite nahradit implantátem nebo mustekm pujde, nebojte. POkud je zub klinicky klidny a nezlobi vas, sledoval bych ho 1 x rocne pomoci rtg, v momente, kdyby se pod zubem delal zanet (vacek) nebo se objevily klinicke obtize, bude nutne jeho preleceni nebo extrakce, pokud nebude chtit do preleceni investovat. Bohuzel pojistovna, za toto osetreni neplati lekari tolik, aby byl schopen provest tak jak nejlepe lze (casova narocnost u stolicky je cca 2-6h práce na kresle a za 250kc za osetreni jednoho kanalku, když vybaveni na osetreni kanalku ev. vcetne mikroskopu jde do milionu a statisicu, proste nestaci na pokryti nakladu na idealni osetreni), proto se to deje ale nikdo o tom nemluvi nahlas. Kvalitne pod mikroskopem to umi cca 20-30 lidi v republice a většinou je cena u stolicky od 15-20tis. s cepem, ale bez korunky. Cena 10 tis. je na mikroskopicke preleceni nizka, nebyl bych si jist kvalitou. Nastroj je odstranitelny, ale bez mikroskopu se obavam, ze nikoliv. Na zubu by urcite nemel byt amalgam, je zde velke nebezpečí ze praskne nebo uz je praskly. Dnes uz by na mrtvy zub amalgam nemel prijit v zadnem pripade ! S pozdravem, Stepan Gala
Martin  |  návštěvník  |  Thüringen
  • 5 odpovědí
Dobrý den, pane Gálo, díky moc za Váš obsáhlý příspěvek. Myslel jsem, že dvouletá záruka platí jen tehdy, když pacient ví o svém zdravotním stavu vše. Když to zjistím po 10 letech, nemůžu uplatňovat nárok na úhradu s platností ode dne, kdy jsem problém zjistil?

To, že jsem o svém stavu nevěděl vše, považuji za největší problém. Lékařka se ohání tím, že zub byl klidný (a nebylo tedy nutné mě informovat). O amalgámu ani nemluvě...

Již jsem po zákroku, váček se v dásni již vytvořil, viz RTG.

Pěkný den.

Reakce na Martin

MUDr. Štěpán Gála DDS  |  Basic member  |  Praha
  • 30 odpovědí
  • 11 Likes
Dobry den, ano dle rtg tam nalez jiz je. Jestli jsem pochopil spravne rozhodl jste se zub prelecit, coz se domnivam je spravne, zachovat vlastni zub me prijde to nejlepsi pokud to jde. Priste preji statnejsi ruku pri vyberu kolegu. s pozdravem, STepan Gala

Reakce na MUDr. Štěpán Gála DDS

Martin  |  návštěvník  |  Thüringen
  • 5 odpovědí
Dobrý den, díky za názor. Ano, zub je již přeléčen, chtěl jsem jej v mém věku (29) v každém případě zachovat. Díky, snad už budu mít na kolegy štěstí, pěkný den.

Související recenze a zkušenosti

Katarína 5555 18.1.2020
Spokojený/á

Pana MDDr. Ahmeda Charhouli vřele doporučuji a děkuji mu za vstřícný a trpělivý přístup k mým stomatologickým problémům. Je vynikající odborník a skvělý člověk, který dělá maximum pro váš zdravý chrup a navíc vám plánova... Více 

1 Like  
Doktor ve Vašem okolí