Polycystické vaječníky a IVF

Polycystické vaječníky a IVF

Klára  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
po ročních neúspěšných pokusech otěhotnět, mě a mého manžela odeslala gynekoložka na komlexní vyšetření. V nejmenovaném sanatoriu mi sdělili, že mám polycystické vaječníky a doporučili umělé oplodnění. Tuto věc jsem konzultovala se svoji gynekoložkou a ta mi doporučila laparoskopický zákrok. Umělé oplodnění až jako poslední možnost. Popradě mám teď dva názory odborníků a nevím, pro který se mám rozhodnout. Primář sanatoria mi vysvětlil, že jediná možnost je umělé oplodnění. Gynekoložka toto tvrzení zpochybnila a doporučila nejprve laparoskopii. Rozhodnutí je na mě, ale opravdu nevím, jak se rozhodnout. Je mi 30 let a jinak je můj zdravotní stav dobrý, manželův spermiogram je v pořádku.
Můžete mi prosím poradit, pro kterou cestu k miminku se mám rozhodnout.
Předem děkuji za odpověď
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,

POCSy se léčí v případě přání gravidity IVFom ,je možné provést také laparoskopii předtim a provést tzv. drilling ovarii,no rozhodnuti jak to provést se vždy řídim del jednotlivého případu..IVF jako volba anbízí možnost vyhnout se opearci na jak říkám záleží na konkrítním případu a přesahuje to možnosti teto korespondece,

Přejí Vám hezký den,

S pozdravem,

MUDr Ilíč

lucy  |  návštěvník  | 
  • 3 odpovědí
Dobry den Klaro,
Vas pribeh mi pripomina ten muj pred par lety, kdy jsem se s mym partnerem rozhodli zalozit rodinu. Asi po rocnim snazeni se mi po vysetreni prisli na Pos. Moje tehdejsi gynekolozka mi predepsala prasky na cukrovku (jmeno si bohuzel nepamatuji ale je to standardni postup pri lecbe POS, takze verim,ze kdyz se zeptate vasi gynekolozky,ze vam poradi). Kazdopadne hned po prvnim mesici jsem zjistila,ze jsem tehotna. Neradovali jsem se ale dlouho...v 8 tydnu jsem potratila....A po par me mesicich skoncil i nas vztah. V roce 2007 jsem odletela do Australie, kde jsem nakonec i zustala. Nasla jsem si zde partnera, ktery se stal mim muzem loni v srpnu. Ja vysadila antikoncepci cca v unoru 2010 s tim, ze vim co mam za problem,ale ze tomu nechame volny prubeh a uvidime. Na jedne z mych pravidelnych kontrol u lekare jsem mu rekla ze mam POS a jaky je tady postup lecby..prakticky mi rekl,ze uplne stejny jako v CR. Nechala jsem si od nej predepsat ty stejne leky a tentokrat jsme cekali dva mesice.....po dvou mesicich jsem zjistila, ze cekam miminko. Ted jsem v 38tt a tesime se na zdraveho chlapecka. Divim se, ze vam tuhle lecbu nikdo nenabidl!!! Mozna by stalo za to se na to zeptat. protoze ani pred lety, ani ted me nikdo z mych doktoru nerikal nic o IVF nebo o laparoskopickem zakroku. Tyhle dve metody podstupovals moje kamaradka, ale ne z duvodu POS a take si myslim, ze by to meli byt az posledni moznosti. Drzim pesti at se Vam brzy zadari. Lucie
  • 2 odpovědí
Dobrý den Lucie,
váš příběh mě velice povzbudil. Pokud to není moc osobní můžu se zepta

Reakce na Klára

• 2 odpovědí
zeptat, zda jste měla v té době nadváhu? A jak pravidelnou nebo nepravidelnou menstruaci? Děkuji za případnou odpověď.

Reakce na Klára

lucy  |  návštěvník  | 
  • 3 odpovědí
Klaro,

Ja nadvahou nikdy netrpela a dokonce ani cukrovkou. Proto kdyz mi ma gynekolozka predepsala prasky na cukrovku, tak me to zaskocilo a trvalo mi asi tyden, nez jsem je zacala brat. Jsem typ cloveka, ktery si vsechno 1000x overuje a tak jsem si o tom cetla na internetu a ptala se znameho gynekologa. Je ale fakt, ze cukrovku mame v rodine. Cela mamcina strana se s touhle nemoci potyka. Me se jako zazrakem vyhla i ta tehotenska. Asi geny po tatinkovi. Jinak nutno dodat, ze moje maminka mela stejny problem otehotnet pred 30 lety semnou. Jenze tenkrat o tom asi moc jeste nevedeli, tak ji lecili podavanim hormonu. Jak dalece je POS dedicne nevim, nejsem doktor. Jeste jednou preji hodne stesti...
Gyncentrum Ostrava  |  Basic member  |  Ostrava
  • 163 odpovědí
  • 7 Likes
Dobrý den,

samotná diagnoza polycystická ovaria není indikací k IVF.Laparoskopii doporučujeme k posouzení průchodnosti vaječníků, případně k tzv.drilingu ovarií.Léčí se podáváním Metforminu a monitorováním cyklu, zda nastává ovulace.Dle výsledků se pak rozhoduje o způsobu léčby.

MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
XXXXXXXXXXXXXXXXXX
Doc. MUDr. Aleš Sobek, CSc.  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Olomouc
  • 88 odpovědí
  • 11 Likes
Vážená paní,
pravdu mohou mít oba. Při laparoskopií (vhodnější je transvaginální hydrolaparoskopie – přístup nikoli přes pupek, ale přes pochvu, ambulantně, bez jizvy) je možné provést skarifikaci vaječníků, což může zlepšit jejich funkci. Jednodušší je však medikamentozní ovlivnění činnosti vaječníků, které by mělo být první volbou. Přínosem IVF je vyšší naděje na otěhotnění a obdobný efekt na činnost vaječníků jako při skarifikaci. Možnosti jsou tedy 3. Poradit, co je pro Vás nejvhodnější, je však možné pouze po podrobném vyšetření a prostudování dosavadních vyšetření a léčebných postupů.
Přeji pěkný den.

Doc. MUDr. Aleš Sobek CSc.
Boleslavova 2
772 00 Olomouc

XXXXXXXXXXXXXXX

Dr Samer Asad  |  Basic member  |  Praha
  • 62 odpovědí
  • 1 Like
Dobry den
váši Gyne lékářka ma zpravny postup , a po laparaskopie může uvažovat o umělé oplodněni a po léčbě ..
s pozdravem
Dr Samer Assad.
Paula  |  návštěvník  |  Olomoucký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, pane doktore,
v prosinci r.2009 jsem vysadila HA a z důvodu plánovaného těhotenství.Menstruace sama nikdy nepřišla, takže jsem rok a půl chodila na vyvolávání (inj. Agolutin i.m.) Letos v dubnu 2012 mě gynekoložka poslala do Olomouce na UTHL, kde je zřejmě dle paní doktorky vše v pořádku.
Teď v květnu mě začala stimulovat. Clostilbegyt 5.-9. DC 1-0-1 a 16.-26. DC Provera 1-0-1. Na kontrole 10.DC na vag.UZ mi řekla, že mám polycystické vaječníky a k tomu dále nic.Vypočítala mi ovulaci a dle toho jsme se snažili. Je tenhle postup správný? a mám se obávat PCO? Děkuji z odpověď.
  • 205 odpovědí
  • 4 Likes
Dobrý den,
syndrom polycystických vaječníků je relativně častá záležitost, většinou při něm nedochází ke spontánnímu dozrání vajíček a ovulaci, je třeba vaječníky stimulovat. Jako počáteční dávku Clostilbegytu bych volila 1 tabletu denně a sledovala Vás ultrazvukem do průkazu ovulačního folikulu. Pokud by se ovulační folikul neobjevil, bylo by třeba dávku v jiném menstruačním cyklu zvýšit. Při nálezu ovulačního folikulu je možné i podat lék k uvolnění vajíčka a po ovulaci hormon progesteron, například v podobě léku Utrogestanu.
S pozdravem MUDr. Lenka Hromadová
Doc. MUDr. Aleš Sobek, CSc.  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Olomouc
  • 88 odpovědí
  • 11 Likes
Vážená paní Paulo,
PCO je vlastnost vaječníků, které rády pracují nepravidelně. Léčba Clostilbegytem je správná, Pokud nedojde k otěhotnění „časovaným stykem“, lze použít IUI (intrauterinní inseminace) nebo IVF. PCO se nemusíte obávat, otěhotnění je možné, v některých případech však až v centru asistované reprodukce.
Přeji pěkný den.

Doc. MUDr. Aleš Sobek CSc.
Boleslavova 2
772 00 Olomouc

XXXXXXXXXXXXXXX
Sanatorium Helios  |  Basic member  |  Brno
  • 350 odpovědí
  • 3 Likes
Vážená paní,
začněte z druhého konce. Nyní si nechte provést u partnera kontrolní spermiogram. Až dle výsledku se můžete správně rozhodnout, jak v léčbě pokračovat.
Dále by se mělo provést vyšetření hormonálních hladin, které podezření na PCO potvrdí. Pro diagnostiku je dnes rozhodující hladina testosteronu.
prim MUDr Pavel Texl
adrrik  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, lekarka mi diagnostikovala PCO a ma hladina LH je 15,8 a FSH 4,46 ODBER PROVEDEN 3.DEN CYKLU. CHtela jsem se zeptat, zda muze predepat Clostilbegyt?a popripade i metformin?dekuji
Sanatorium Helios  |  Basic member  |  Brno
  • 350 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
u mladších pacientek bych zahájil léčbu Meforminem po dobu asi 3 měsíců. Je dobré sledovat i hladinu testosteronu, FSH, LH. Pak, při chybění známek ovulace, je možné provést stimulaci CC. Současně doporučuji provedení základních testů i u manžela (spermiogram) a vyloučení cervikálního faktoru neplodnosti.
prim MUDr Pavel Texl