Usherův syndrom

(Diskuze k tématu Konzervativní léčba chorob sítnice a sklivce)

Usherův syndrom

Dobrý den, před rokem mi byl diagnostikován Usherův syndrom, šeroslepost, astimagistmus, zúžené periferní vidění. Je mi 22 let, v 11 letech jsem začala nosit brýle o 3/4 diopritri, postupem času se začal zrak zhoršovat, nyní mám 8 a 9 dioptrií. Od 14 let nosím kontaktní čočky. Že hůře vidím, hlavně v šeru, tmavších neosvětlených míst, jsem zjistila již dříve, ale tolik jsem si to neuvědomovala. Dnes jsem v těchto situacích již odkázána na doprovod. V rodině nemá nikdo zrakovou vadu, ani nenosí brýle. Tento syndrom mi byl diagnostkován Oční klinikou, kde jsem původně chtěla postoupit laserovou operaci, po rozsáhlejších vyšetřeních mi bylo sděleno že nelze...Prosím Vás o informaci, sdělení zda nejsou nějaké varianty,možnosti, které by mi mohli pomoci alespoň k oddálení postupnému slepnutí..Děkuji mnohokrát za Vaši odpověd a jakoukoliv bližší informaci..S pozdravem a s přáním hezkého dne, Lucie.

25.11.2009 17:10

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Usherův syndrom / 25.11.2009 17:10

Dobrý den slečno Lucie,
Bohužel pro vlastní šeroslepost neexistuje nikde na světě žádná klinicky použitelná metoda, která by mohla chorobu jakkoliv ovlivnit. Určité naděje se vkládají do tzv. genové terapie ale zatím nedošlo k v praxi použitelným výsledkům.
Jinou věcí ale jsou vaše dioptrie - ty s vlastní chorobou nijak nesouvisí a je třeba na ně pohlížet jako na samostatný problém. Nevidím žádný důvod ve vašem případě laserovou operaci odmítat. Samozřejmě - nevyřeší vaší šeroslepost, ale pokud máte 9 dioptrií tak to v kombinaci s šeroslepostí představuje vážný problém, který by se operací dioptrií dal alespon zmírnit.

Děkuji za dotaz a zdravím

MUDr. Josef Hycl, CSc.
lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize
Oční klinika NeoVize
Viniční 235
615 00 Brno - Židenice

tel: 517 070 700
tel: 517 070 707
mobil: 775 858 700
fax: 533 306 113
e-mail: info@neovize.cz

www.neovize.cz