Endoskopická operace karpálního tunelu  

kotě
kotě kotě
návštěvník
Moravskoslezský kraj
Počet příspěvků: 3
Poslat soukromou zprávu

Dobrý den,před 6lety mi diag,nemoc karp.tunelu,léčbu nenasadili,pan doktor nebyl příznivcem krvavých metod,teď ruce bolí i přes den,i lokte a rameno pravé ruky,večer nemohu usnout,cítím tlak mezi lopatkama,masáže nepomáhají,ruce ráno brní,jsou tuhé,asi se už zákroku nevyhnu,četla jsem o metodě endosk,že je šetrnější,ale musí se platit?Je mi 49let.Děkuji.


  Díky!  (0)
   Odpovědět   
Odborníci v okolí
Revmacentrum®
Revmacentrum® Revmacentrum®
Premium member
Brno
Počet příspěvků: 2044  ( 18)

Zdravím,
nejsou klinické rozdíly mezi endoskopickým provedením z řezu 1 cm a z klasického přístupu velikosti 2-3 cm. Endoskopická metoda je výhodnější jen ve velikosti kožního řezu. Jinak \"pod kůží\" je výkon stejný, otevřený přístup je lépe přehledný. Zvažte, jestli se budete pídit po endoskopickém uvolnění středního nervu. Souhlasím, že máte ovšem výběr...
prim. Moster, Revmacentrum


  Díky!  (0)
   Reagovat   
MUDr. Jiří Vrbický
MUDr. Jiří Vrbický MUDr. Jiří Vrbický
Premium member
Plastická chirurgie | více Chirurgie
Praha
Počet příspěvků: 543  ( 37)

dobrý den
Na našem pracovišti provádíme měsíčně kolem 25 operací karpálních tunelů a to již po dobu nejméně 20 let.Na základě nabytých zkušeností jsme odpůrci endoskopické metody.Tato metoda sice řeší hlavní fázi operace- to je přerušení karpálního vazu,ale nevyřeší uvolnění nervu z adhezí a snadněji může při ní dojít k přerušení atypicky probíhající nervové větvičky ke svalům palce s možným následným ochrnutím těchto svalů.Po citlivě provedené klasické otevřené metodě řezem v dlani je rekonvalescence stejná jako u endoskopické metody.
s pozdravem Dr. Vrbický


  Díky!  (0)
   Reagovat   
julinka
julinka julinka
návštěvník
Karlovarský kraj
Počet příspěvků: 18
Poslat soukromou zprávu

Dobrý den, nebudu vám radit, jen dám k dispozici svou zkušenost. Mám syndr. karpálního tunelu už asi 4 roky, objevilo se mi to po druhém porodu a po třetím zhoršilo, brala jsem léky, procvičovala zápěstí. Poslední rok už to bylo v noci neúnosné, bolesti, brnění...operace asi jediné řešení. Byla jsem už objednaná na klasický zákrok, i zde jsem konzultovala s odborníkem. Pak jsem na netu našla možnost endoskopického řešení. Dojednala jsem si zákrok v Plzni a je to téměř 14 dní, co to mám za sebou. Potíže nemám, v neděli mi vyndali steh a ruku si dávám na dlahu jen na noc a přes den procvičuji zápěstí a dělám jen věci ke své potřebě, zatím ruku šetřím. Mám 1cm jizvičku, pár modřinku v dlani a v zápestí, ale pomalu to bledne. Zákrok mi dělali v celkové narkoze s jednodenní hospitalizací, větší bolesti po operaci byly jen asi hodinu po probrání a pak jsem asi 2 dny měla lék na bolest. Operace proběhla v pořádku, doufám, že bude i rehabilitace ruky v pořádku.Za 3 týdny jedu na kontrolu. Zákrok se platí 5 500kč.
Možná mě to bude ještě čekat s druhou rukou, pokud bude s tou pravou vše dobré, opět zvolím tuto metodu.
Zdravím


  Díky!  (0)
   Reagovat   
kotě
kotě kotě
návštěvník
Moravskoslezský kraj
Počet příspěvků: 3
Poslat soukromou zprávu
Reakce na julinka

Moc děkuji,je zvláštní,že lékaři ve většině jsou proti této metodě,jsem
objednaná až na červen,pouze na konzultaci,tak čtu a zvažuji,u nás dělají jen klasickou metodou,mám k nim důvěru operovali mi tady koleno,je fakt,
že bych raději absolvovala výkon v narkoze,uvidím ,děkuji a přeji brzké
uzdravaní.Y


  Díky!  (0)
   Reagovat   
kotě
kotě kotě
návštěvník
Moravskoslezský kraj
Počet příspěvků: 3
Poslat soukromou zprávu
Reakce na Revmacentrum®


Děkuji.Je možné udělat klasický výkon v narkoze?


  Díky!  (0)
   Reagovat   
Revmacentrum®
Revmacentrum® Revmacentrum®
Premium member
Brno
Počet příspěvků: 2044  ( 18)

Reakce na kotě

Zdravím,
určitě lze udělat klasickou operaci karpálního tunelu v celkovém znecitnění.
prim. Moster, Revmacentrum


  Díky!  (0)
   Reagovat   
MUDr. Jiří Vrbický
MUDr. Jiří Vrbický MUDr. Jiří Vrbický
Premium member
Plastická chirurgie | více Chirurgie
Praha
Počet příspěvků: 543  ( 37)

Reakce na kotě

Paní"julinka"popisuje jen průběh operace a 14 dní po zákroku.To zcela nic nevypovídá o tom,je li klasická,či endoskopická metoda lepší.Po operacích u nás pacienti po operaci ortezu nosit nemusí,též pozvolna rozcvičují,po týdnu jsou bez brnění v prstech a máji jen 2 cm.jizvičku.Nevidím výhodu oproti 1 cm. jizvičce,a proto operaci provádět v narkoze a s jednodenní hospitalisaci. Zákroky provádíme v lokální anestesii a nikdo si nestěžoval na bolestivost zákroku. Hned po operaci pacient odchází domů a na stehy se dostaví za týden.Operace je u nás hrazena zdravotními pojišťovnami,takže mě nikdo nemůže podezřívat,že tímto vstupem se snažím získat další pacienty.Pacientů s karpálními tunely máme až přebytek a jistě by pro nás bylo zajimavjší je operovat za 5500 Kč.Vyjadřuji jen svůj názor na základě mnohaletých zkušeností s chirurgií ruky.
s pozdravem Dr. Vrbický


  Díky!  (0)
   Reagovat   
julinka
julinka julinka
návštěvník
Karlovarský kraj
Počet příspěvků: 18
Poslat soukromou zprávu
Reakce na MUDr. Jiří Vrbický

Pane doktore,
já psala jen svůj názor a zkušenost. Viděla jsem už lidi s jizvami v dlani a bylo to někdy i více než 2cm a nevypadalo to pěkně. Já mám jizvičku v zápěstní rýze a už teď je skoro neznatelná. Jistě máte pravdu, že až čas ukáže, že se vše povedlo na jedničku. Já si myslím, že i ta klasická operace je dobrá, jen jsem nechtěla mít rozřízlou dlaň. Já si jen vybrala a i za to zaplatila. To je jako u operace slepého střeva, dříve se dělal řez a teď se to většinou provádí laparoskopicky. Myslím pouze jako přirovnání, že na řešení problému je více variant. Třeba až půjdu s druhou rukou, zvolím klasický zákrok, možná i proto, že na to nebudu jednoduše mít. Zatím jsem spokojená, v noci nic nebrní, nebolí, rozcvičuji v pohodě.A jizva vypadá jako nepatrné škrábnutí. Můžu napsat svou zkušenost s odstupem.
Zdravím L.Š.


  Díky!  (0)
   Reagovat   
julinka
julinka julinka
návštěvník
Karlovarský kraj
Počet příspěvků: 18
Poslat soukromou zprávu
Reakce na kotě

Dobrý den,
já to konzultovala zde i se dvěma lékaři z chirurgie a ortopedie. Byly mi vysvětleny obě metody, hodně jsem o tom četla na internetu. Jen jsem si prostě vybrala. Píšu níže, že je to jen moji zkušenost, pouze krátkodobá. Nikomu nic nedoporučuji, je to na každém. Moje babička i kamarádka byly na klasické operaci a mají potíže i po letech a kamarádka jde na to znovu, babičce je už přes 80, tak už to prý nechá být. Ani u jedné metody není 100% jistota, že to bude absolutně bez problémů, asi se potíže mohou vyskytnout u obojího zákroku.Doufám, že to bude v mém případě v pohodě. Ještě k té narkoze, já jsem byla radši, že to tak dělali, měli na to absolutní klid a já o tom nevěděla.
Pěkný den. L.


  Díky!  (0)
   Reagovat   
Revmacentrum®
Revmacentrum® Revmacentrum®
Premium member
Brno
Počet příspěvků: 2044  ( 18)

Reakce na julinka

Zdravím,
ještě, že máme svobodnou volbu lékaře! Pacient má volbu - operaci v lokálním znecitnění, v celkové narkóze, malá, velká jizva, klasika, endoskopie... každý chirurg to dělá podle svým nejlepších zkušeností a výsledků. Jestli si chcete vybrat skutečně pro Vás to nejoptimálnější, musíte trochu pátrat, zjistit pověst pracoviště, odkazy a počty již operovaných pacientů, ochota k operaci někam dojet, zjistit jak je vedena pooperační a následná péče, standardní prostředí nebo se po operaci nechat trochu hýčkat, toho je v současné době, pán Bůh zaplať, široký výběr, ať si náš klient zvolí sám co preferuje...a tak je to s každou operací.
prim. Moster, Revmacentrum


  Díky!  (0)
   Reagovat   
julinka
julinka julinka
návštěvník
Karlovarský kraj
Počet příspěvků: 18
Poslat soukromou zprávu
Reakce na Revmacentrum®

Pane doktore, líbí se mi Váš názor ohledně volby zákroku, přesně jak píšete pacient má možnost volby. Přeji hezký den. L.Š.


  Díky!  (0)
   Reagovat   
Revmacentrum®
Revmacentrum® Revmacentrum®
Premium member
Brno
Počet příspěvků: 2044  ( 18)

Reakce na julinka

Zdravím,
můj názor je ten, že zdraví je to nejcennější, co člověk má. Pokud chce mít po operaci co nejlepší výsledky, musí do toho vložit své ego a napřed si zjistit, do čeho půjde a zvolit podle svých přání a možností...
prim. Moster, Revmacentrum


  Díky!  (0)
   Reagovat   
julinka
julinka julinka
návštěvník
Karlovarský kraj
Počet příspěvků: 18
Poslat soukromou zprávu
Reakce na Revmacentrum®

Máte pane doktore pravdu, zdraví je to nejcennější. Jen je někdy těžké zjistit, co je pro každého to nejlepší řešení, co doktor, to názor. Já se ve výsledku rozhodla pro endoskopii podle svého svědomí. Nejdříve jsem si vše zjistila a byla na konzultaci přímo v nemocnici. Je fakt, že cena zákroku se mi nelíbí, ale je to nadstandart a platí se ten endosk.nůž a jakési now how-nevím jestli se to tak píše. Já jsem na mateřské a peněz není nazbyt, čás peněz mi přidal tatínek. Také jsem po zákroku strávila odpoledne a noc v nemocnici, ale odpočinula jsem si tam, personál skvělý a ráno po převazu a vizitě jsem šla domů. Doma bych po klasickém zákroku zřejmě klid neměla. Já za sebe jsem ráda, že jsem si tak vybrala. Je jasné, že za tu cenu bych mohla mít např. spoustu oblečení a jiných věcí, ale já investovala do svého zdraví. Po 14 dnech nemám jizvičku v zápěstí skoro vidět, což pochybuji, že by u klasické operace tak bylo. Je zřejmé, že stále bude převažovat volba pacientů na klasickou operaci, jak kvůli ceně, tak i kvůli zkušenostem.
L.Š.


  Díky!  (0)
   Reagovat   
kotě
kotě kotě
návštěvník
Moravskoslezský kraj
Počet příspěvků: 3
Poslat soukromou zprávu
Reakce na Revmacentrum®

Tak jsem z toho zmatená,mě jizva nevadí,pravou ruku mám 2xsešívanou,tak toto fakt neřeším,jen bych chtěla být bez bolestí,které se stupňují a v podstatě mě velmi omezují,nevím proč
když diagnoza je stará víc jak 6let,to pan doktor neřešil,mohla jsem mít teď klid.Y


  Díky!  (0)
   Reagovat   
julinka
julinka julinka
návštěvník
Karlovarský kraj
Počet příspěvků: 18
Poslat soukromou zprávu
Reakce na kotě

Já si teď také říkám, že jsem to už měla řešit, měla jsem už doporučení k operaci před 2 lety, ale nešlo to, měla jsem miminko.
Je fakt, že s odstupem času také vidím, jak se potíže stupňovaly, ale bylo i období, že jsem měla relativně klid s léky a také po vitamínech B. Zajímavé však je, že přes 2 roky starý nález z EMG byl horší než ten čerstvý těsně před operací teď před 14 dny. Z těžkého nálezu byl lehký, což nechápu. Ale teď mám s pravou klid a s levou se uvidí, ta mě brní jen někdy v noci.Ale určitě to řešte, ty potíže jsou vážně otravné. L.


  Díky!  (0)
   Reagovat   
talkovej
talkovej talkovej
návštěvník
Jihomoravský kraj
Počet příspěvků: 3
Poslat soukromou zprávu

Je možné být u této operace přítomen .Jsem manžel a na to provedení zvědavý Pohled na krev a šlachy a tkaně mi problémy nedělá.Manželka na to má jít.Bude to operace v klasické místní anestéze.Moc děkuji R.


  Díky!  (0)
   Reagovat   
julinka
julinka julinka
návštěvník
Karlovarský kraj
Počet příspěvků: 18
Poslat soukromou zprávu
Reakce na talkovej

Dobrý den, vaše žena půjde na endoskopii? Mě to dělali v narkoze a myslím, že nikoho z rodiny by na sál nepustili. To se zeptejte tam. Jsem 2 měsíce po zákroky, brnění a noční bolesti zmizeli, jen při větší zátěži to občas ještě cítím. Kam na to vaše paní půjde? L.


  Díky!  (0)
   Reagovat   
Beruska_2009_00
Beruska_2009_00 Beruska_2009_00
návštěvník
Olomoucký kraj
Počet příspěvků: 13
Poslat soukromou zprávu
Reakce na talkovej

Myslím si,že né.Na operační sál vás nikdo nepustí.Kromě dr.a asistentky a sestřičky.Jelikož pracují ve zdravotnictví a pr.ruku KT mám od 3.5.po operaci.Není na tom co k vidění!
S pozdravem BERUSKA.


  Díky!  (0)
   Reagovat   
julinka
julinka julinka
návštěvník
Karlovarský kraj
Počet příspěvků: 18
Poslat soukromou zprávu
Reakce na Beruska_2009_00

Souhlasím, že na tom není nic hezkého k vidění. A zjišťovala jsem, že i v Praze dělají endoskopické operace KT v narkoze. Já měla manžela pouze u porodu a ani náhodou by ho nenapadlo, aby chtěl vidět operaci např. slepého střeva nebo karpálů :-), berte s nadsázkou a humorem:-). Moc zdravím.


  Díky!  (0)
   Reagovat   
Beruska_2009_00
Beruska_2009_00 Beruska_2009_00
návštěvník
Olomoucký kraj
Počet příspěvků: 13
Poslat soukromou zprávu
Reakce na julinka

Myslím si,že je to zcela zbytečné pod narkozu.Dá se to vydržet není to nic hrozného.Jsou horší věci v životě!Pokud je výkon prováděn pod narkozou něco si tam hradí pacient.Nevztahuje se na to ZP.
Je to zcela zbytečné.Takhle dete za cca 30 min.domů.
Pod anestezií jste hospitalizován.
Pěkný den přejí BERUSKA


  Díky!  (0)
   Reagovat   
julinka
julinka julinka
návštěvník
Karlovarský kraj
Počet příspěvků: 18
Poslat soukromou zprávu
Reakce na Beruska_2009_00

Máte pravdu, že si tuto operaci hradí pacient sám a je to z 24hod. hospitalizací. Klasická operace KT se nepaltí, to vím a i že je to za chvíli hotové. Jenže já jsem masérka a nechtěla jsem mít velkou jizvu. Vybrala jsem si to sama. Mě tedy vyhovovalo, že mi to dělali a nevvím o tom. Ta endoskopická se dělá jen v narkoze.
Je to samozřejmě drahý zákrok, to je jasné :-(.Ale mám ruku po 2 měsících jako by mi nic nedělali. Pěkný den. Lucka


  Díky!  (0)
   Reagovat   
Milis
Milis Milis
návštěvník
Karlovarský kraj
Počet příspěvků: 1
Poslat soukromou zprávu

Dobrý den,
čeká mě operace karpálního tunelu. Kvůli kratší rehabilitaci bych raději zvolil endoskopickou metodu. Na internetu jsem ovšem k tomuto zákroku objevil několik negativních postojů. Mám se endoskopie opravdu obávat a raději zvolit klasický zákrok ? Mohou se endoskopicky odoperovat obě ruce ? Děkuji za odpověď a přeji hezký den


  Díky!  (0)
   Reagovat   
julinka
julinka julinka
návštěvník
Karlovarský kraj
Počet příspěvků: 18
Poslat soukromou zprávu
Reakce na Milis

Dobrý den,
jsem 3 měsíce po endoskopické operaci, psala jsem nějaké příspěvky výše. Ruka je naprosto v pořádku, brnění není, bolesti také ne. Jizva není téměř vidět. Nelituji, že jsem si za to zaplatila.Jestli půjdu i na druhou, tak zvolím opět tuto metodu, byla jsem v Plzni v Privamedu.
Zdravím Lucka


  Díky!  (0)
   Reagovat   
Beruska_2009_00
Beruska_2009_00 Beruska_2009_00
návštěvník
Olomoucký kraj
Počet příspěvků: 13
Poslat soukromou zprávu
Reakce na julinka

Dobry den.jsem také 2 měsíce po operaci KT-pravé ruky,ale ambulantně.
Není to taková hrůza.je to nepříjemné,ale dá se to vydržet.Po operaci brnění hned přestalo.Jizva je pěkná,chce to jen dělat tlakové masáže,mazat a masírovat.žadné rehabilitace jsem nedostala.
pěkny den přejí.BERUSKA


  Díky!  (0)
   Reagovat   
onoušek
onoušek onoušek
návštěvník
Královéhradecký kraj
Počet příspěvků: 1
Poslat soukromou zprávu
Reakce na Milis

dobrý den je mi 21 let ,čekáme operace KT.v Hradci Králove v Sanusu zvolila jsem edoskopickou operaci jak dlouho budu pracovne neschopná ?pracuji jako kadeřnice .dekuji za odpoved


  Díky!  (0)
   Reagovat   
Karmila
Karmila Karmila
návštěvník
Praha
Počet příspěvků: 4
Poslat soukromou zprávu
Reakce na onoušek

Zdravím, pokud chcete, aby se vám ruka zahojila co nejdříve, doporučuji začít už před operací nasadit systémovou enzymoterapii Wobenzymem. Jednak má pozitivní vliv na samotný zánět karpálního tunelu a následně urychluje hojení, snižuje otoky a modřiny a pomáhá zacelovat rány.


  Díky!  (0)
   Reagovat   
prim. MUDr. Aleš Fibír Ph.D.
prim. MUDr. Aleš Fibír Ph.D. prim. MUDr. Aleš Fibír Ph.D.
Premium member
Plastická chirurgie | více Chirurgie
Hradec Králové, Čáslav
Počet příspěvků: 162  ( 41)

Reakce na Karmila

Dobrý den,
chtěl bych na základě vlastních zkušeností trochu poopravit výše uvedené informace jak pacientů, tak hlavně kolegů, kteří se operativě karpálního tunelu věnují. Budu se snažit být stručný, podrobnosti zodpovím komukoli, kdo bude případně mít zájem.
Na základě vlastní zkušenosti s cca 3000 operací karpálního tunelu otevřeně a přes 150 operací endoskopicky jednoportovou technikou dle Ageeho můžu shrnout takto:
Dlouhodobé výsledky obou typů operací (otevřené i endoskopické) po jednom roce od výkonu jsou dle známých studií srovnatelné. Endoskopická operace opravdu zkracuje u většiny pacientů rekonvalescenci o 30-40% (menší pilířová bolest, možnost časné zátěže, vyšší síla úchopu v rotaci, ověřeno dle DASH score)
V žádném případě nelze říci, že otevřená operace je \"horší\" než endoskopická. Obě jsou srovnatelné v dlouhodobém horizontu. V krátkodobém horizontu je však výhodnější operace endoskopická a to zvláště pro toho, kdo potřebuje co nejdříve ruku zatěžovat a nemůže si dovolit dlouhou dobu pracovní neschopnosti.
Pokud se pacient rozhodne pro endoskopickou operaci, musí uhradit cenu jednorázového instrumentaria, kterou ZP nehradí a jenom cena tohoto nástroje (bez započítání ostatních nákladů) zhruba dvojnásobně! převyšuje celkovou úhradu od ZP za otevřenou dekompresi. Vybírání doplatku nás netěší, pokud budou v budoucnu zdravotní pojišťovny operaci hradit, milerádi ho přestaneme vybírat.
Ani jednou se neobjevila po operaci závažná komplikace typu algodystrofie, infekce, nedostatečného uvolnění nervu nebo poranění nervu či jeho větví. Není pravda, že hrozí vyšší riziko poranění motorické větvičky, protože do karpálního tunelu zavádíme samozřejmě kameru, takže přesně vidíme co protínáme a případnou anatomickou odchylku ihned a včas vidíme. Výkony navíc provádíme u nás v místním umrtvení a ambulantně, při troše šikovnosti a trpělivosti to lze s veškerým komfortem pro pacienta. Celková anestezie není nutná a výkon je tak pro pacienta šetrnější.
Ještě bych upozornil na \"takzvané\" endoskopické operace, prováděné na některých pracovištích, kdy je přistupováno také ze zápěstí, ale bez použití kamery a tedy naslepo! Právě tento postup bez použití kamery endoskopu hrozí výrazně vyšším rizikem nedostatečného uvolnění nervu, nebo dokonce poranění nervu nebo jeho větví. Zvláště v případě anatomických odchylek, které vídáme.
Endoskopická operace není \"zázrak\", je to jen jedna z možností, jak uvolnit nerv v karpálním tunelu, přinášející bonus pro pacienty v podobě kratší rekonvalescence.
S pozdravem MUDr.Aleš Fibír, SANUS Hradec Králové


  Díky!  (0)
   Reagovat   
jitka
jitka jitka
návštěvník
Plzeňský kraj
Počet příspěvků: 1
Poslat soukromou zprávu
Reakce na prim. MUDr. Aleš Fibír Ph.D.

Dobrý den, pane doktore, mám předběžně domluvenou operaci KT v Plzni v Privamedu, jinde ji prý v Západočeském kraji nedělají. Prosím nevztahuje se vaše upozornění na to, že by se dělala endoskopie "naslepo" na toto pracoviště? Možná má otázka není zrovna etická, ale mně nevadí za operaci zaplatit, ale chci být brzy po operaci v práci a pokud by to nešlo, tak budu raději operaci odkládat třeba donekonečna, protože 3 měsíce po klasickém zákroku , to je moc. Děkuji za odpověď Jitka Z.


  Díky!  (0)
   Reagovat   
prim. MUDr. Aleš Fibír Ph.D.
prim. MUDr. Aleš Fibír Ph.D. prim. MUDr. Aleš Fibír Ph.D.
Premium member
Plastická chirurgie | více Chirurgie
Hradec Králové, Čáslav
Počet příspěvků: 162  ( 41)

Reakce na jitka

Dobrý den, předpokládám, že pokud Vám endoskopický výkon nabídli, tak že ho opravdu provádějí. Nemám nejmenší důvod si myslet něco jiného. Pokud se na to zeptáte lékaře, který Vás objednával, nebo operatéra, tak Vám určitě rádi vysvětlí jakým způsobem operaci provádějí. S pozdravem MUDr.Aleš Fibír


  Díky!  (0)
   Reagovat   
Jana
Jana Jana
návštěvník
Karlovarský kraj
Počet příspěvků: 1
Poslat soukromou zprávu
Reakce na prim. MUDr. Aleš Fibír Ph.D.

Dobrý den. Já jsem byla 29.5 2013 na operaci KT. Řez mi vedli přes dlaň. Jizva je dost velká asi tak 3 cm. Při operaci jsem cítila v jednu chvíli velkou bolest jak doktor řízl. Přijde mi ta jizva dost velká a ten řez přes dlaň taky zvláštní. Na vyndání stehů jdu po dvou týdnech ,mezitím 2 krát převaz. Ostatní co znám mají malé jizvy vedené dole pod dlaní. Je toto normální ? Děkuji za odpověď Jana


  Díky!  (0)
   Reagovat   
Litujeme, ale tato diskuse byla pro návštěvníky uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Pokud jste lékař, přihlašte se.

Založte novou diskuzi k tématu Ruka - karpální tunel