Rovnátka 2,5 roku bez výsledku

Jack Black

Dobrý den.
K paní doktorce jsem chodil cca 2,5 roku. Záměrem a smyslem léčby bylo vytvořit místo pro chybějící dvojku na implantát. Původně mělo dojít k ortognátní operaci, ale z té sešlo. Na počátku léčby bylo vše dobré a paní doktorce jsem důvěřoval. Bohužel, při objednávání na kontroly mi vždy paní asistentka sdělila v ordinaci termín a tečka. Žádné vyhovuje Vám to???? Nic takového – podřiďte se. V průběhu léčby se mi asi 2x odlepil zámek. Volám tedy do ordinace a dle sdělení sestry jsem měl dojít buďto za 2-3 hodiny anebo za 4 dny. Že odlepení zámku provázela bolest, neboť jsem měl pružinu už nikoho nezajímalo. Během léčby při posunování levé troky a tvoření místa mezi jedničkou a trojkou došlo k tomu, že daná trojka se vizuálně posunovala, avšak kořen byl v této mezeře v úhlu cca 45 stupňů, tzn., že ani implantát nemohl jít správně symetricky do dásně mezi ostatní zuby.
Každých cca 8 týdnů jsem absolvoval výměnu „drátku“. Při poslední výměně drátu (byl to ten nejsilnější) jsem cítil tlak na celou horní čelist, takový jako předtím ne. Bohužel jsem slepě důvěřoval paní doktorce, neboť během cca 4 měsíců došlo k ještě většímu zmenšení zubního oblouku v horní čelisti, začal jsem špatně dokousávat na stoličkách a výsledkem byla deformace zejména levé strany horního zubního oblouku (jednalo se o 4,5,6). To samozřejmě mělo za následek i deformaci téže strany na spodním zubním oblouku, se kterou se potýkám nyní. Toto se stalo cca na jaře minulého roku. Když jsem to paní doktorce sdělil, že se mi špatně dokousává na stoličky, zejména vlevo, dostal jsem tři zámky a absolvoval výměnu drátku cca 3x. Osazení i spodní čelisti rovnátky jsem odmítl zaplatit.
A implantát? Na implantaci jsem byl poučen implantologem, že kořen trojky není rovný se zubem a je ve výše uvedeném úhlu. Tedy jediná možnost je implantát umístit ne do stejnosměrné „řady“ ale více dovnitř dásně, tak aby se zamezilo kontaktu s kořenem zubu – toto jsem posléze odmítl – vizuálně by nebylo nic vidět, nicméně korunku bych neměl v řadě, ale měl bych tam zevnitř jakési esko, tak jako bych měl mezi předními zuby najednou stoličku. Rovněž tak nebylo ani po více než 2 letech dosaženo dostatečného místa na implantát (tedy 6,5mm), já měl 5,96.
Toto vše jsem podnikal kvůli tomu, že jsem měl mezi trojkou a čtyřkou asi 3,5mm mezeru. Výsledek je tedy ten, že mám mezeru mezi jedničkou a trojkou (3,5mm) a dále mezi trojkou a čtyřkou asi 1,5mm. Když jsem chtěl „vše vrátit do původního stavu“ bohužel mi bylo sděleno, že to není možné, že by se mi ještě více stahovala čelist. Mno, ono by to asi možná šlo, ale…….????????
Drátek na levé straně dolní čelisti za více než půl roku nic nevyřešil a domnívám se, že byl řešen až následek a nikoliv příčina. Namísto toho, aby došlo při posledním výměně drátu na horní čelisti k roztažení zubů, tyto se mi na obou stranách stáhly dovnitř (4,5,6) a výsledkem je v současné době nemožný skus na stoličkách. Nevím, jaký poslední drát paní doktorka použila, ale ten „správný“ těžko.
Bohužel problém s dokusováním nastal po cca 3 měsících po vložení toho nejsilnějšího drátu, což bylo cca 2 měsíce před implantací. Na implantát jsem byl objednán 3 měsíce dopředu, takže jsem bohužel ke své škodě nechtěl nic měnit.
Pikantní na všem je, že implantolog upozornil paní doktorku asi v polovině „léčby“, že trojka nemá kořen rovně. Paní doktorka se sice pokoušela kořen narovnat, ale asi se jak vidno nezdařilo. Těsně před sundáním rovnátek jsem byl u paní doktorky na konzultaci s tím, že jsem ji žádal, ať porovná otisky na počátku léčby a aktuální. Bohužel nic neporovnala, nezměřila, otisky porovnávala pouze vizuálně, jinak by viděla, že dotčené zuby (viz. výše ) na horní čelisti mají jiný „úhel“. Po sundání rovnátek z horní čelisti (počátek prázdnin 2017) jsem tomu nechal nějaký čas a začal obíhat konzultace. Výsledek byl neradostný, ovšem totálně zkřížená čelist, nemožnost dokusování na pravou stranu a dokusování pouze na 2-3 zuby na levé straně mě k tomu doslova donutily. Nakonec jsem našel lékaře, který se mne ujal a doufám, že se vůbec podaří zjednat nápravu.
I když jsem v průběhu léčby dostal na určité zuby hmotu, tak aby nedošlo ke kontaktu mezi rovnátky a spodními zuby, po sundání rovnátek nedošlo k jejich odstranění a mám ji tam stále 
Jo ještě něco k termínům objednání: Asi 2-3x se mi stalo, že mi asistentka zrušila termín buďto den předem odpoledne anebo tentýž den kontroly. Bohužel, ne vždy jsem měl volno a někdy si na to bral dovolenou. Při posledním takovém jednání jsem se s asistentkou pohádal a najednou to šlo a kontrola byla ve stanovený den.
Samozřejmě vím, že daný postup by byl na reklamaci, nicméně paní doktorce bohužel jakkoliv nedůvěřuji a nereklamuji auto, ale svoje zuby.
Za několik desítek tisíc korun (safírová rovnátka) a každá výměna drátu se platí, včetně výměny gumiček (což jsou ve zboží korunové položky) na klinice pak stokorunové - nic moc. Spíše nic než moc. Takže tuto kva-kva-kvalitní péči mohou jen doporučit.

Jan Č.

Recenze lékaře

Doktor ve Vašem okolí