Chronická nespavost

Chronická nespavost

janka  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 3 odpovědí
Dobry den..jiz 5 rokem trpim nespavosti..skoro rok jsem nespala vubec, jen nekolik hodin tydne. Odhodlala jsem jit k lekari, ktery mi predepsalmi andidepresiva. Behem tech 5 let uz jsem na nich po 3. Vetsinou po jejich vysazeni docela v poradku,ovsem po vyskytnuti jakehokoliv problemu, v rodine, partnersky vztah, prace..veci si hodne beru..tak problemy jsou zpet. Vzdy si myslim, ze se to po case upravi, ale pak jsem tak unavena, ze mi ma prakticka lekarka opet predepise atiderpesiva. Nyni beru Tritico. Obcas si vezmu prasek na spani..bojim se jakekoliv probdele noci. Nespim pokud nespim doma, nebo spim s druho osobou, jsem z toho nestastna..nemuzu nespat pokazde, kdyz nekdo lezi vedle me, nebo nekam na par dni odjedu. Jsem unavena a je to videt i na mem vzhledu. Nekdy nepremyslim o nicem jinem, nez o tom jestli budu zase spat a jake to je, kdyz nekdo lehne a spi a jak moc bych se chtela vyspat. Ted s leky je to lepsi, ale pokazde se vyskytne neco, kdy nespim, rekla bych jednou i vicekrat tydne. Jsem uz zoufala a nevim co delat.Uz asi rok dochazim k psycholozce, ale neprijde mi,ze by mi to nejak extra pomohlo. Cetla jsem,ze moznou pomoc je mozne hledat iu neurologa nebo psychiatra. Poradite mi prosim? Budu vdecna za kazdou radu. Dekuju, Jana
Mgr. Zbyněk Bohdal  |  Basic member  |  Trhové Sviny
  • 6 odpovědí
  • 13 Likes
Dobrý den,
jak je patrné z Vašeho textu, tak medikace či návštěvy u psycholožky nepomáhají. Patrně by nic nového nepřinesla návštěva dalších lékařů, ale toto nechci v žádném případě vyloučit, záleží jen na Vás.
Já ve své praxi v obdobných případech celkem s úspěchem provádím hypnoterapii, je to jedna z forem psychoterapie, není to nic zázračného nebo nepřirozeného. Výsledky mám poměrně velmi slušné. Tak zkuste v rámci svého bydliště najít někoho, kdo se tímto rovněž zabývá.
Také zkuste se obrátit přímo na odborníky v rámci Spánkového studia, tato jsou dnes zřízena téměř u všech krajských nemocnic. Oboje se dá dohledat pomocí internmetu.
S přáním hodně zdaru Mgr. Bohdal
  • 3 odpovědí
Dekuji mnohokrat..spankovou laborator, nebo studio..zkusim, cetla jsem o tom zrovna dnes...dekuju
MEDICA GROUP a.s.  |  Basic member  |  Praha Bratislava
  • 2 odpovědí
Dobrý den Jani,
myslím si, že by Vám mohl pomoci psychoterapeut s výcvikem pro behaviorální přístup.
Přeji hezký den.
  • 3 odpovědí
Dobry den..nikdy jsem neslysela o takovych terapeutech, zkusim si to nekde vyhledat. Nejhorsi, ze ja toho vyzkousela tolik, ze prestavam uz vsemu verit..ale dekuju mnohokrat.

Reakce na janka

MEDICA GROUP a.s.  |  Basic member  |  Praha Bratislava
  • 2 odpovědí
Jani, jen pro Vaší představu bližší popis.
Kognitivně-behaviorální terapie vychází z kombinace kognitivní a behaviorální psychoterapie.
Behaviorální psychoterapie získala podnět ke svému rozvoji v experimentální psychologii zabývající se studiem procesů učení. Poruchy chování jsou zde chápány především jako naučené reakce.
Kognitivní psychoterapie věnuje pozornost poznávacím procesům a to především myšlení.
Spojením obou směrů vzniká terapeutický přístup, kde se obě filosofická východiska kombinují dle aktuální potřeby.
Jedná se o jednu z nejlepších současných terapií na mnohé duševní poruchy. Vychází z předpokladu, že u většiny psychických problémů dojde ke zlepšení tím, že se identifikují a změní chybné a porušené představy, myšlenky a chování. Lidé trpící depresemi mají sklon vysvětlovat si všechna fakta ve svůj neprospěch. Úzkostní lidé zas mají tendenci hledět do budoucnosti s obavami a ti, do mají nízké vědomí vlastní hodnoty, přeceňují úspěchy druhých a podceňují své vlastní. Tato terapie učí lidi rozpoznávat a změnit nezdravé zvyky v myšlení, což se pak pozitivně odrazí v jejich chování.
MUDr. Ladislav Fildán  |  Basic member  |  Anesteziologie a resuscitace  |  Brno
  • 41 odpovědí
Antidepresiva jste užívala s dobrým, ale přechodným, efektem. Tuto terapii je možno doplnit přírodním způsobem léčby, tzv. Bachovou květovou terapií. Ta dokáže lépe zvládnout Vaše obavy, strach z nespavosti, nemožnost usnout vedle jiné osoby atd.
Více info na XXXXXXXXXXXXX
  • 3 odpovědí
Dobry den..o nicem takovem jsem doposud neslysela,ale zkusim si o tom precist ve vasi knize. Tyto prirodni produkty se mohou michat s antidepresivy,nebo po jejim vysazeni? Kdyz ja uz hrozne ztracim ve vsechno duveru. Je mozne se k vam objednat a vysvetlit mi pripadne o co jde? Dekuju moc.

Reakce na janka

MUDr. Ladislav Fildán  |  Basic member  |  Anesteziologie a resuscitace  |  Brno
  • 41 odpovědí
Další konkrétní komunikaci, prosím. již přímo na můj mail XXXXXXXXXXXXXX
PhDr. Mgr. Pavel Kozák Ph.D.  |  Basic member  |  Klinická psychologie  |  Brno
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
také bych Vám doporučil psychoterapii, ale spíše než kognitivně-behaviorální přístup bych upřednostnil psychoterapii vycházející z koncepce psychologie osobních konstruktů (PCP, Personal Construct Psychology). Případné podrobnější informace respektive doporučení terapeuta ve ¨Vašem regionu by Vám mohl poskytnout Mgr. Miroslav Filip, Ph.D. z Psychologického ústavu ČAV v Brně.
Renata  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 1 odpovědí
Jani,mám podobný problém,spíše stejný.
Prosím,napište ,jestli Vám něco z těchto postupů pomohlo.Děkuji
Renata