Neprůchodnost vejcovodu a početí

Neprůchodnost vejcovodu a početí

Adriana  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, byla jsem na vyšetření průchodnosti vejcovodů metodou HyCoSy. Levý vejcovod dle slov pana dokrora excelentně průchodný, pravý ovšem nikoli. Údajně kontrastní látka vůbec nepronikala dovnitř. V lék. zprávě je napsáno: vpravo průnik kontrastu jen do děložního rohu. O miminko se snažíme cca 2 roky, věk obou partnerů je 30 let, manžel má pomalejší spermie (kolem 17%), množtsví v pořádku. Dle vyšetření HyCoSy nám pan doktor nedoporučuje inseminaci (již jsem jednou absolvovala)- dle jeho slov se úspěšnost díky neprůchonosti snižuje a hrozí mimoděložní těhotenství. Já osobně jsem prozatím proti mimot. děložní oplození. Chtěla bych se zeptat na váš názor a doporučení. Díky moc
Sanatorium Helios  |  Basic member  |  Brno
  • 350 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
nevím zda bylo provedeno i vyšetření morfologie spermií a test integrity DNA spermií. Tato vyšetření lépe ukáží možnost provedení IUI nebo umělého oplození.
Dále bych vám doporučil provedení laparoskopie, která potvrdí nebo vyloučí srůsty v dutině brišní a lépe se pak dá odhadnout riziko mimoděložního těhotenství.
Dále je vhodné provedení imunologického vyšetření a PCT (postkoitální test), hormonální vyš, vyšetření štítnice a protilátek proti spermiím, vajíčku a jeho obalu.
prim MUDr Pavel Texl
Gyncentrum Ostrava  |  Basic member  |  Ostrava
  • 163 odpovědí
  • 7 Likes
Dobrý den,
metoda HyCoSy zcela nevypovídá o stavu v malé pánvi.Lepší by bylo provést klasickou laparoskopii s hysteroskopií, která nám dají přesný obrázek včetně příčíny neprůchodnosti.I s jednostrannou neprůchodností lze provést serii inseminacíi i když zde je limitující faktor menší pohyblivosti spermií/.

MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
XXXXXXXXXXXXXXXXXX
Fertimed - centrum pro léčbu neplodnosti  |  Basic member  |  Olomouc, Ostrava
  • 11 odpovědí
  • 1 Like
Vážená Adriano, vyšetření HyCoSy je orientační, nedokáže stanovit přesnou diagnózu. Je vhodné se na problematický vejcovod podívat. Může být zcela zdravý, jen tekutina odtekla druhým vejcovodem a nic se neděje nebo může být poškozený na svém konci. Nejjednodušší metodou ke zpřesnění diagnózy je transvaginální hydrolaparoskopie. Její předností je, že ji provádíme ambulantně, vstup do dutiny břišní je přes pochvu, takže na břiše nezůstanou žádné jizvy a provádíme ji pod kontrolou ultrazvuku, tedy velmi bezpečně.
Doc.MUDr.Aleš Sobek, CSc.
www.fertimed.cz
netopyrek25  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 2 odpovědí
Dobry den chtela bych se zeptat ted v srpnu mam jit na hysteroskopii laparoskopii a zjisteni pruchodnosti vejcovodu, ale lekarka v nemocnici mi rekla ze pokud zjisti ze mam nepruchozi vejcovody at uz jeden nebo oba, ze mi je odeberou. Me dve kamaradky ktere podstoupily to same, tak jim nic takoveho nerekli. Ale pry to zalezi na me zda jim s tim dam souhlas ci ne. Predem dekuji za odpoved
Adriana  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 1 odpovědí
Určitě ne!! Nejsem sice lékař, ale my se i s neprůchodným vejcovdem dál snažíme. Nevím proč, by to měli odstraňovat? a co dál? Nemysleli ze odebeou jen třeba nějaké výstupky?

Reakce na Adriana

netopyrek25  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 2 odpovědí
Nene rikali ze pak na gennetu by me na to pry stejne poslali, taky tomu nerozumim a nechapu to, jsem totiz stale bezdetna