Cukrovka

S obezitou je spojen diabetes mellitus 2.typu vznikající při necitlivosti cílových tkání na inzulin, který je neustále vyplavován ve zvýšené míře, na základě příliš mnoha podnětů z vysokokalorické stravy. Cukrovka je velice závažné onemocnění s mnoha komplikacemi, které výrazně snižuje komfort života a je příčinou zkrácení délky života.

Porucha glukózové tolerance (cukrovka) a diabetes 2.typu

Obezita, a hlavně zmnožení nitrobřišní tukové tkáně projevující se zvýšením obvodu pasu u žen nad 88 cm, u mužů nad 94 cm, je spojena s rozvojem inzulinové rezistence – necitlivosti na inzulin (cukrovkou). Slinivka břišní, kde je inzulin tvořen, je proto nucena vyrábět inzulinu více a vyčerpává se rychleji, což vede k jejímu postupnému selhání a rozvoji poruch regulace hladiny cukru v krvi (cukrovce). Nejdříve se projeví jen mírně zvýšená hladina cukru nalačno – v rozmezí 5,7-7,0 mmol/l mluvíme o porušené glykémii nalačno (IFG), nebo naopak neschopnost těla reagovat správně na příjem potravy a zvyšuje se hladina cukru po jídle na 7-11mmol/l – porušená glukózová tolerance (PGT). Pokud dosáhne hladina cukru hodnot nad 7 mmol/l nalačno nebo nad 11 po jídle, jedná se o plně rozvinutý diabetes mellitus 2.typu. Všechny tři typy odchylek je nutno léčit, a to kombinací nízkokalorické diety, zvýšením tělesné aktivity a léky, ketré hlavně v počátcích onemocnění cíleně zlepšují funkci vlastního inzulinu.

Aktualizováno: 3.6.2011