Správná životospráva je základem zdravého života

Autor:

To, že by člověk měl jíst střídmě, nepřejídat se, vyhýbat se přílišnému přísunu kalorií a pravidelně sportovat, víme již ze starých přísloví a samozřejmě z úst našich lékařů. Ne každý však dbá erudovaných rad odborníků na lidské zdraví a bez okolků si dopřává plné talíře tučných a nezdravých jídel. Snaha změnit své stravovací návyky a celkovou životosprávu přichází často teprve v okamžiku, kdy se u člověka objeví např. nějaké závažné onemocnění, nebo pohybové a jiné obtíže. Jak změnit své stravovací návyky v případě onemocnění, či jak pomocí zdravého jídelníčku onemocněním předcházet nám poradila Tereza Filipová, DiS., nutriční terapeutka nově otevřené nutriční poradny Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., která svým klientům nabízí komplexní poradenství v oblasti výživy.

Jak by měl člověk změnit svoji životosprávu, chce-li předcházet závažným onemocněním?

Je potřeba si uvědomit, že životospráva zahrnuje nejen správnou výživu, pohyb, ale i dostatečně dlouhý a kvalitní spánek a v neposlední řadě se týká i pozitivního způsobu myšlení. Ve výživě je nutné dbát na to, aby se člověk nepřejídal a pamatoval na vhodné složení potravy a pravidelnost v jídle. Aktivní provozování sportu zvyšuje nejen úroveň tělesné kondice, ale významně snižuje i zdravotní rizika. Pohyb je také užitečný pro prevenci různých civilizačních onemocnění, včetně obezity či cukrovky.

obr clanek

Kdy by měl člověk vyhledat pomoc odborníka, navštívit nutriční poradnu?

Dle mého názoru, by měl klient navštívit nutriční poradnu právě tehdy, když začne pociťovat únavu, chce změnit jídelníček nebo není spokojen se svým životním stylem. Dále v období nemoci, kdy je třeba jídelníček vhodně upravit, saturovat energetické ztráty při onemocnění, apod. A právě v tom mu můžeme pomoci.

Co Vaše poradna svým klientům vlastně nabízí?

Naše poradna nabízí širokou škálu poradenství v oblasti výživy a stravování. Vypracováváme týdenní jídelní plány šité na míru pro konkrétního klienta. Jsme schopni zhodnotit současné stravovací zvyklosti a následně navrhnout vhodné změny. Pomocí speciální váhy provádíme tělesnou analýzu. Zaměřujeme se také na edukaci diet podle druhu onemocnění. Důraz je kladen zejména na konkrétní potřeby a individuální přístup k jednotlivým klientům. Nutriční poradnu tak může navštívit v podstatě kdokoli.

Mluvíte o edukaci diet podle druhu onemocnění. Na jaká onemocnění se specializujete a jaké diety se s těmito nemocemi pojí?

Ano, některá onemocnění vyžadují dodržování specifických dietních režimů. Například celiakie neboli nesnášenlivost lepku vyžaduje přísné dodržování tzv. bezlepkové diety. Při jejím nedodržování dochází k zánětlivé reakci s atrofií střevních klků a vyvíjí se porucha vstřebávání živin. Nabízíme však edukace u různých onemocnění, od takto přísných diet až po diety „běžné“ například redukční či šetřící. Zaměřujeme se také na osoby trpící onemocněním žaludku, slinivky, střev, žlučníku, srdce, cév, diabetem, obezitou či podvýživou. V případě zájmu o edukaci jsou klientovi podrobně vysvětleny všechny vhodné i nevhodné potraviny přímo pro dané onemocnění. Například lidé s onemocněním jater by se měli striktně vyvarovat konzumaci alkoholu a nadměrného příjmu tuků. Lidé s hypertenzí by měly regulovat příjem sodíku, jehož hlavním zdrojem je kuchyňská sůl, apod.

Dodržují lidé se zmíněnými nemocemi diety, které jim navrhnete?

U přísných diet je ve vlastním zájmu klienta, aby dodržoval doporučenou dietu. Samozřejmě se najdou klienti, kteří dietu dodržují bezchybně, ale jsou i tací, kteří si sem tam podle vlastního uvážení dělají „úlevy“, což naší vzájemnou spolupráci ztěžuje.

Obezitu uvádíte také jako onemocnění. Je to opravdu nemoc v pravém slova smyslu?

Obezita má dle MKN (Mezinárodní Klasifikace Nemocí) své vlastní číslo v seznamu diagnóz (Dg. E66). Je to nejčastější metabolické onemocnění, kde se jedná o nadměrné množství tuku v těle, které pro organismus představuje významně vyšší riziko některých nemocí (hypertenze, infarkt myokardu, kloubní onemocnění, cukrovka). Příčinou obezity je nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie. V potravě je přijímáno více energie, než je vydáváno při běžných denních aktivitách. Její nadbytek se pak uchovává jako tuková zásoba.

A co podvýživa? Kdy vlastně může být člověk považován za podvyživeného a jaké jsou příznaky?

Podvýživa je další problém, který může usnadnit vznik některých onemocnění. Nedostatečná výživa má za následek zhoršené hojení ran, větší náchylnost k infekčním chorobám a další specifické komplikace. Mezi příznaky patří také únava, hubnutí, svalová slabost, zvýšená kazivost zubů, lámání vlasů a nehtů a mnoho dalších. Ačkoli se to nezdá, i člověk s váhou 70 kg může být v podvýživě. Z tohoto důvodu je nutné nepodceňovat jakýkoli příznak nedostatečné výživy a správně zvolenou metodou stav výživy určit. I s tímto problémem jsme schopni v naší nutriční poradně klientovi poradit.

Co byste na závěr uvedla jako obecnou zásadu zdravé životosprávy?

Člověk by měl myslet na tři základní pravidla – kvalitní spánek, správně zvolenou pohybovou aktivitu a samozřejmě pestrou a rozmanitou stravu vybíranou s uvážlivostí.

Publikováno: 5.4.2013

Diskuze k tématu

Doktor ve Vašem okolí