Lze léčit světloplachost?

Lze léčit světloplachost?

daninka  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
Dobrý den,
s pojmem světloplachost jsem se setkala poprvé již jako dítě. Vzhledem k tomu, že máme v rodině dalekozrakost i krátkozrakost, nás rodiče nechávali pravidelně vyšetřit i u očního lékaře. Tam jsem se po důkladném vyšetření dozvěděla, že trpím tzv. světloplachostí v důsledku příliš světlé duhovky. Vždy jsem totiž byla velmi citlivá na jakékoli světlo. Dále jsem se tam dozvěděla, že mi s tímto problémem nedokáží pomoci a jde ho pouze mírnit pomocí kapek a slunečních brýlí. Jenže se mi to pořád zhoršuje, citlivost je nepříjemná a bolestivá, často chodím jakoby v mlze. Prohledávala jsem spoustu článků na internetu a vždy je tam světloplachost spojována s jinou nemocí. Může tedy trpět jen světloplachostí bez jiného onemocnění? A vážně se to nedá léčit?

Předem děkuji za odezvu
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den, světloplachost se může vyskytovat izolovaně. Bohužel medicína tento stav neumí vyléčit, ale je tu ještě možnost speciálních brýlových filtrů, ke snížení diskomfortu.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Lilien  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
můžete mi říci o jaké speciální brýlové filtry se jedná a kde je mohu sehnat?
Děkuji

Reakce na Lilien

Lilien  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 2 odpovědí
Mám hnědé oči .Jsem světloplachá asi 10 let a moje světloplachost se zhoršuje, stačí, když vejdu do místnosti, kde nejsou zatažené žaluzie a dostanu silné bolesti hlavy - asi migrény a nepříjemné bolesti očí. Vadí mi i jasné denní světlo. Nemohly by mi pomoci antimigrenika?
Používám Systene gel drops a ledové obklady na oči a čelo, ale ta bolest odezní až druhý den.

Související zákroky