Léčba zánětu duhovky

Léčba zánětu duhovky

vodovka  |  návštěvník  |  Praha
Dobrý den, ráda bych se zeptala na léčbu zánětu duhovky, je nutné mít oko stále zalepené a jak dlouho asi trvá léčba. Díky Markéta
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
pokud Vám byly předepsány kapky, které rozšiřují zornici (tzv. mydriatika), pak je zalepení oka pomocné, kvůli snížení přecitlivělosti na světlo. Pokud takové kapky předepsané nemáte, pak je vhodné trvalé zalepení, protože se zornice drží širší přirozenou cestou (přirozená reakce na tmu). Co se délky léčby týče, je to velmi individuální. Pokud je to u Vás první zánět duhovky, tak se dá očekávat zhojení mezi 1 - 4 týdny.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
anonym  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 1 odpovědí
JÁ Iridocyklitidou trpim velmi často,mam Bechtěreva V.stupen,než se oko vyléčí uplně tak to trvá zhruba třičtvrtě roku,a většinou přiroste čočka,přestane se stahovat,takže se po vyléčení musí odříznout,nyní zápasím od listopadu s pravým okem,ze začátku to je několik injekcí do oka,a stále kapat a kapat,nejhorší je zvyknout si na orientacci s jedním okem.

Reakce na anonym

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
ve Vašem případě je iridocyklitida přidružené onemocnění k Bechtěrevově nemoci, kdy se chronická zánětlivá reakce v těle přenese do oka. V takových případech je léčba opravdu zdlouhavá a komplikovaná. U předchozího dotazu ale není důvod předpokládat takto svízelnou léčbu (obzvláště injekce do oka).

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Reakce na anonym

anonym  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
záněty duhovky jsou vskutku komplikovaně léčitelné,v tomto případě navíc v souvislosti s Bechtěrevovou nemocí.Léčbu je vždy třeba zahájit ihned po vzniku prvních potíží,a většinou je dlouhodobá.
MUDr.Kateřina Šinclová
Anička  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Hezký den,

v 15ti letech jsem měla první zánět, po úmrtí v rodině v 22 letech jsem měla v tomtéž oku dva záněty po sobě během 6 měsíců. Od té doby (dva roky) je klid, testy na Bechtěrev a další nemoci na revmatické klinice negativní, prý hraniční, ale ve výsledku negativní.. Ale HLA-B27 postivní. /s paní revmatoložkou byla dost zvláštní komunikace.... Každopádně - můj dotaz: je možné, že 3 iridocyklitidy během sedmi let byly samostatné onemocnění, k ničemu nepřidružené? Nebo se tím pouze utěšuji, ale bylo by lepší pátrat dál, protože je to velmi nepravděpodobné? Děkuji za odpověď, Anna
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
pozitivní HLA-B27 vysloveně neznamená přítomnost některého autoimunitního onemocnění, ale že k nim máte daleko větší pravděpodobnost rozvoje. Stres či prodělaná infekce jsou spouštěče iridocyklitid právě u autoimunitních chorob. Není možné vyloučit, že se nejedná o izolovaná onemocnění, ale spíš bych se klonil k nerozvinutému primárnímu onemocnění. Momentálně bych Vám doporučil sledování hraničních nálezů v pravidelných intervalech. A včasné zahájení oční léčby i při malinkém náznaku počínajícího zánětu.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX
Ivana27  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 1 odpovědí
přítel má Bechtěreva 5. stupně a minulý týden dostal kapky na iritidu. Chtěla jsem se zeptat, co má dělat, když mu v oku cuká. Musí okamžitě vyhledat lékaře? Promiňte za můj laický dotaz, přítel je v zahraničí a nechtěl by dělat zbytečný poplach, ten zatím dělám já jako žena.
Fosco  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den, mám potřetí zánět duhovky. Byl sem na odběrech a ty ukázaly jenom zvýšení IGg může to být příčina vzniku?
A ještě mám jeden dotaz po 4 dnech léčby mi doktor naordinoval infekci dexona 0,8 s.c a chci se zeptat mám oko překrvené je to v pořádku?
Děkuji za odpoved
Premium Clinic s.r.o. - Oční centrum Teplice  |  Basic member  |  Teplice
  • 35 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den

překrvené oči souvisí se zánětem duhovky, injekce dexona urychlí hojení. Samotné zvýšené IgG není příčinou, na příčinu vzniku zánětu se častokrát nepříjde. Bohužel, musíte počítat s tím, že zánět se bude opakovat, proto doporučují mít v lednici kapičky kortikoidu a v případě prvních subjektívních obtíži ihned kapat a navštívit svého oční lékaře..

S pozdravem

MUDr. Peter Mojžiš, Ph.D., FEBO
REJI  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
od 15 února se léčím se zánětem duhovky obou očí. Po 2 měsících u mě byl zjištěn zánět tlustého střeva, zároveň se léčím s chronickým zánětem kloubů. Po nasazení Asacolu 800 na zánět střev, jsem očekávala zlepšení zraku, místo toho nyní vidím jako přes igelitový pytlík a horší se to. Lékařka mi sdělila, že to je po kápnutí atropinu (což je CCa4 týdny). Je to opravdu normální, jsem téměř slepá, je mi nepříjemné si chodit opakovaně stěžovat k očním lékařům.
děkuji za odpověď
Danusch  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
nejsem lékař, ale na záněty očí trpím chronicky a identifikovali mi v krvi gen HLB27, což je revmatický gen a dle některých informací mám ten přinejmenším sklon se zařadit mezi postižené tzv. Bechtěrevovou nemocí. Rovněž tomu nasvědčují bolesti kloubů či zad. Velmi typické je pro Bechtěreviky suchá kůže a také záněty v zažívacím traktu. Měla byste se dle mého názoru léčit celostně jako Bechtěrevik či si zažádat o celkové vyšetření a o zjištění, zda byste nepatřila do pravidelné a především systematické péče revmatologa. Pochybuji, že atropin má způsobovat takové problémy (určitě ano, ale na na tak dlouho, jak píšete, že to už je zpětně 4 týdny). Velmi dobrá je také určitá alternativní léčba, pokud byste měla zájem, obzvláště, pokud zjistíte, že Vaše problémy jsou revmatického rázu, klidně mi napište a pokusím se Vám dát více informací danielacechova@hotmail.com. Zdravím, Daniela

Reakce na Danusch

REJI  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
lékař mi udělal veškerá vyšetření na Bechtěreva i na HLB27, oboje je negativní. Po zjištění zánětu tlustého střeva, určují zda je to důvod zánětu kloubů a očí, nebo zda je to další symptom k zánětu kloubů. Jen mě ničí ty oči, na bolest si můžu vzít prášek, ale když nevidím tak mi je hrozně.

Související zákroky