Opakovaný zánět spojivek

Opakovaný zánět spojivek

dadynka  |  návštěvník  |  Olomoucký kraj
Dobrý den,mám již asi popáté během tři čtvrtě roku zánět spojivek. Začíná tím, že se mi na bělmu vytváří hlen( průhledný, někdy se stopami krve, někdy bílý ), který mi dráždí oko. Když se ho snažím odstranit, tak mi oko slzí a pálí.Poprvé mi na něj dala paní doktorka antibiotika v kapkách, podruhé kortikoidy v kapkách, potřetí kapky proti alergii, napočtvrté opět antibiotika,ale ty už během léčby ( 10 dní )přestaly učinkovat. Nyní jsem si koupila v lékárně alespoň ophthalmo -azulenovou mast, tu si dávám pod víčko na noc , v dny , kdy mne oči zlobí.Mám základní oční vyšetření, za týden jdu na alergologii, ale nikdy jsem na nic alergická nebyla.Nemám ani rýmu. Ještě se mi stává, že když se podívám levým okem do levého venkovního koutku, bělmo se mi v něm shrnuje.Děkuji za jakoukoliv informaci Chytilová
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den paní Chytilová, zánět spojivek může mít různou příčinu. Může se jednat o infekční zánět, jehož příčinou mohou být bakterie, viry či chlamydie. Doporučuji výtěr ze spojivkového vaku a jeho vyšetření na tyto mikroby. Další příčinou může být zánět žlázek na víčku tzv. meibomiitis. Toto onemocnění se dá diagnostikovat z očního vyšetření na štěrbinové lampě. Zánět spojivek může být i alergického původu, alergie na cokoliv může vzniknout v kterémkoliv věku. Toto lze zjistit alergologickými testy. Zánět spojivek může souviset i s celkovým onemocněním jako je např. rosacea- růžovka. Další příčinou může být i syndrom suchého oka, který lze potvrdit speciálními testy, které lze provést v oční ambulanci. Pokud se vyloučí všechna tato onemocnění, zánět spojivek může být i chronického charakteru.
s pozdravem Dr.Korda
minonka  |  návštěvník  | 
  • 1 odpovědí
Dobry den mam 22 rokov, nenosim okuliare a mam problem s cervenymi a suchymi ocami casto ich mavam zapalene. Pisala som tu aj do inej diskusie ale tato je assi vhodnejsia. Mam podobne probemy ako pani dadynka. V lete po jednom krasnom dni stravenom pod klimatizaciou mi maximalne opuchli, ze som ich nevedela otvorit a tiekol mi hnis zpod viecok. Okamzite som bezala k ocnej, ta nasadila lokalne antibiotika, oci sa preliecili ale problem pretrvava v mensom. Obcas sa znovu vytvori hnis hlavne pocas noci a rano mam zlepene viecka, obcas len citim ze ich mam suche a aj zacervenane. Tiez musim uviest ze som bola cca mesiac po liecbe Roaccutaom, co moja lekarka vobec nechcela brat do uvahy, v sucastnej dobe ho uz neberiemm. Rovnako som obmedzila malovanie oci. Opakovane som navstivila ocnu, ale ta ma len poslala na alergologiu aj ked viem ze alergicka nie som, ale tak isla som tam, a alergik naozaj nie som. Robia mi aj vyter a tiez nic nepotvrdil. S ocami mam problem aj v zime, ked som na lyzovacke alebo ked je sychrave pocasie. Hnevaju ma tako uz asi rok od spominaneho incidentu. Svojpomocne som teda vyhladala dobru lokalnu lekaren kde mi odporucili na suche oci ARTELAC a tak o dusu kvapkam a pomaha mi to do istej miery. Viecka mi uz nepuchnu a hnis netecie a zacervenanie a pocit suchosti sa strati v momente ked si dam kvapky. Chcem sa, ale spytat ci napriek tomu moje oci nenicim, ci je vobec spravne takto postupovat?

Reakce na minonka

MUDr. Lenka Ottová  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Šumperk
  • 42 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
váš problém bude zřejmě chronický, tedy dlouhodobý nebo trvalý.Syndrom suchých očí je v dnešní době velmi častý,souvisí s civilizačními jevy,klimatizace jej zhoršuje, sluneční záření také.Alergický zánět spojivek se často vyskytuje současně a alergologické vyšetření většinou alergii neprokáže . Alergologické testy na spojivkách se provádět nemohou a alergenem navíc může být cokoli,co se kolem nás vyskytuje.Léčba je lokální , kapkami,které vám předepíše váš oční lékař, a je trvalá.
MUDr.Kateřina Šinclová

Reakce na minonka

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
používáním umělých slz oči neničíte. Je možné je používat po velmi dlouhou dobu. Přípravek na akné, který jste užívala, má jako vedlejší účinek vysychání sliznic a pokožky, tzn. i očí. Pravděpodobně tu bude souvislost s popisovaným osycháním a v důsledku toho začervenání očí. S narušeným slzným filmem zřejmě souvisí i ty opakované záněty. Situace by se měla uklidnit do cca čtyř měsíců od vysazení léku, pokud se tak nestane, zkuste vyhledat jiného oftalmologa, ketrý bude hledat primární příčinu opakovaných zánětů.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel

Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

---------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Gamada1  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den,

nevím jestli je to tady aktuální, nicméně zkusím napsat dotaz. Před rokem a půl mi můj syn píchl do oka umělou větvičku, tři dny jsem nemohla otevřít oko tak jsem se musela odebrat k očnímu lékaři. Měla jsem hlou rohovku a zánět. Mastičkami a kapičkami jsem se z toho dostala. Ale od té doby tak jednou měsíčně se mi vrací zánět. Můj dotaz je takový: Mohlo by to souviset s tím píchnutím do oka? Může tam být něco zanedbaného, nebo je to prostě jen opakující se zánět, který s tím nesouvisí? Děkuji za odpověd. Gabriela P.
Premium Clinic s.r.o. - Oční centrum Teplice  |  Basic member  |  Teplice
  • 35 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den,

ve Vašem případě by se mohlo jednat o tzv, recidivujíci erozy rohovky s podrážděním spojivky, kde skutečně tento stav můře souviset s úrazem. Tuto diagnozu je nutné ověřit u očního lékaře. V případě, že se diagnoza potvrdí je možné místo na rohovce ošetřit tzv. abrazy povrchové vrstvy (epitelu). Jenom samotná zánět spojivky s úrazem nesouvisí.

S pozdravem

MUDr. Peter Mojžiš, Ph.D., FEBO
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den, zcela souhlasím s kolegou. Bude se jednat o recidivující erozi, kdy je rohovkový epitel nedokonale zhojený a snadněji se poškodí. Zkuste si pořídit Visidic gel či Vitamín A-pos a vždy před spaním nanést do oka. Sníží se tak riziko "přilepení" epitelu rohovky k víčku. Jako léčbu je možné ještě vyzkoušet terapeutickou kontaktní čočku a nebo zmíněnou laserovou ablaci (zákrok PTK). Opakovaný zánět spojivek by neměl příčinu ve zmíněném úrazu.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
mischa  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
mám dotaz - už třetí týden se potýkám s očními potížemi, napřed to bylo dření oka a pocit něčeho uvnitř oka, pak úplná bolest očí, nemohla jsem pracovat na pc ani skoro číst. Očařka mi napřed dala umělé slzy,ty byly nanic, nepomohlo,pak prý že jsem alergická (o ničem nevím,ale dobrá, na alergologii možná zajdu), kapky proti alregii také nepomohly,mast s antibiotiky na noc + přes den jsem dávala opthal.septonex kapky, to už ano, ale tři dny po vysazení masti se mi zas potíže vrátily,sice mě oči tolik nebolí,ale dřou stále a mám je červené pod spodním víčkem a v koutku, je to tam i jakoby oteklé. Nikdy dřív jsem problém neměla. Můžete mi, prosím, poradit? Děkuji, Misa. mischa.b@seznam.cz
Premium Clinic s.r.o. - Oční centrum Teplice  |  Basic member  |  Teplice
  • 35 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den,

v případě, že užíváte antibiotiká, je nutné je kapat min 7 až 10 dní, nicméně podle lokálního nálezu by se mohlo jednat o i episkleritídu - léčba je v aplikace nesteroidních antiflogistik (Indocollyre gtt).

S pozdravem

MUDr. Peter Mojžiš, Ph.D., FEBO

Reakce na Premium Clinic s.r.o. - Oční centrum Teplice

mischa  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
děkuji, oční lékařka mi dala pak ještě kapky a mast na další týden a zdá se to lepší, teď už mast nedávám (maxitrol,kapky nějaký název od g, už nevím). Nelíčím se a snažím se oplachovat oči převařenou vodou, pro jistotu... (samozřejmě ne vřelou:)) m.