Suché oči a zhoršení zraku

Suché oči a zhoršení zraku

Voky29  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
Dobrý den, už nějakou dobu trpím pálením očí. Nejhorší to je když pracuju s počítačem nebo v klimatizovaném prostředí. Chtěl bych se zeptat jak se suché oko léčí. Taky mě zajímá zda-li při tomto onemocnění dochází k zhoršování zraku. Asi před dvěma měsíci mi lékařka předepsala silnější brýle, mám pocit jako bych viděl zase hůř, zvláště když mrkám, jako by mým očím trvalo než zaostří. Děkuji předem za odpověď.
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 133 odpovědí
  • 6 Likes
Vážený pane,
děkuji za dotaz. Pocit suchého oka a pálení je při delší práci s monitory časté, je známo, že člověk méně mrká, navíc i prostředí bývá suché. Je potřeba kapat umělé slzy - je jich dnes na trhu celá řada. Zhoršování zraku nehrozí, změna dioptrií na blízko s věkem je standardní jev.
S pozdravem
MUDr. Lenka Ottová  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Šumperk
  • 42 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
pocitem či syndromem suchého oka dnes trpí mnoho lidí, zvlášť ti,kteří pracují s počítači .Při této činnosti mrkáme asi 5 x méně než obvykle a oko se vysušuje.Na tyto potíže je třeba kapat do očí lubrikancia - umělé slzy,lékárny jich nabízejí nepřeberné množství .
K vašemu problému s brýlemi , pokud jsou na dálku, noste je pokud možno stále, abyste si zvykl na nové dioptrie,pokud jsou na blízko , je zvyšující se hodnota dioptrií s věkem zcela v pořádku.
Dr.K.Šinclová
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Suché oko neboli tzv. syndrom suchého oka se projevuje pocity
pálení, řezání, slzení, suchosti, pocitem cizího tělesa v oku, rozmazaným
viděním. Při práci na počítači v klimatizovaném prostředí je snížená
frekvence mrkání, rohovka není svlažována slzami a osychá. Suché oko se léčí umělými slzami, které jsou volně dostupné v lékárně. Toto onemocnění nevede ke zhoršování zraku.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel

Naše internetové projekty:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
---------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
MUDr. David Klečka  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 9 odpovědí
Suché oko je bohužel ve většině případů spíše civilzačním problémem než nemocí.Samozřejmě,existuje řada onemocnění (např.snížená funkce štítné žlázy,revmatická onemocnění, hormonální poruchy)i léků,které mohou negativně ovlivňovat množství nebo složení našich slz,ale nejčastěji je zdrojem obtíží to,že jsme vystaveni pro nás nepřirozenému prostředí. Při práci u počítače méně mrkáme,povrch oka vysušuje i klimatizace.Jediným řešení je potom skutečně používání zvlčujících kapek nebo gelů, úprava pracovního prostředí ,případně-při intenzivních obtížích-kontrola
u očního a případně i obvodního lékaře k vyloučení jiných příčin.
Samotná suchost očí nevede ke zhoršování dioptrické vady tedy počtu dioptrií,ale může být příčinou mlhavého kolísavého vidění.

s pozdravem
MUDR.Klečka
RCP
mira  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 3 odpovědí
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli po operací očí které zas vidí dobře a po pár letech se to zas zhorší...Muže se udělat opět operace?nebo to je omezené?Poněvač lidi kteří si to nechají udělat a pracujou často na PC tak jim opět hrozí zhoršení zraku...jinak mám samí problém že mám u pc pocit suchých očí ...mírné popraskání žilek neboli zarudnutí,někdy se mě stane že se ráno probudím ze suchýma očima...tak to řeším že si před spaním nakapu do očí proti suchosti,Refresh a na zarudnutí mám Visine classic...v lékarně mě řekli že oko si zvykne na kapaní tak by se to mělo po měsíci vynechat?Nebo sou kapky které se mohou užívat pořát nebo jako prevence...popřípadě jaké..Dekuji předem za odpověd
  • 3 odpovědí
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli po operací očí které zas vidí dobře a po pár letech se to zas zhorší...Muže se udělat opět operace?nebo to je omezené?Poněvač lidi kteří si to nechají udělat a pracujou často na PC tak jim opět hrozí zhoršení zraku...jinak mám samí problém že mám u pc pocit suchých očí ...mírné popraskání žilek neboli zarudnutí,někdy se mě stane že se ráno probudím ze suchýma očima...tak to řeším že si před spaním nakapu do očí proti suchosti,Refresh a na zarudnutí mám Visine classic...v lékarně mě řekli že oko si zvykne na kapaní tak by se to mělo po měsíci vynechat?Nebo sou kapky které se mohou užívat pořát nebo jako prevence...popřípadě jaké..Dekuji předem za odpověd
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Neuvádíte, jakou operaci jste podstoupil, prosím tedy o sdělení. Při práci na PC nedochází ke zhoršování zraku, ale jelikož člověk při této činnosti má sníženou frekvenci mrkání, nastává oční dyskomfort, rohovka osychá, což se projevuje pocity sucha, pálení, cizího tělesa v oku, popř. rozostřeným viděním. V tomto případě doporučuji kapat umělé slzy, volně prodejné v lékárně. Jsou nezávadné pro oko a mohou se kapat kdykoliv, hlavně při potížích. Z preparátů jsou velice účinné Refresh, Systane, Optive. Každý člověk je však individuální a musí si kapky vyzkoušet a vybrat, které mu nejvíce vyhovují.
s pozdravem MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Lenka Ottová  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Šumperk
  • 42 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
při práci na počítači 5 x méně mrkáme.Tento problém snadno řeší kapky,kterým říkáme umělé slzy,lubrikancia,lze je volně koupit v lékárně a je jich nepřeberné množství.Pracujete-li na počítači celou pracovní dobu, nebo vás problém trápí ustavičně, kapejte pravidelně a často, i 5x denně.
Vaše operace očí je zatím nejasná- neuvádíte,o jakou operaci šlo.
MUDr.Kateřina Šinclová
  • 3 odpovědí
Dobrý den tak abych to nák upřesnil.....je mi 29 let od 25 let se mě postupně zhoršilo vidění na dálku,a na blízko je to bez problému,mám naměřenou jednu dioptrii ....ale jen zatím u levého oka ,pravé je normální jak na dálku tak na blízko tak mě zajímá jak to je u tohodle poškození zraku co se týče operací a jestli to zastaví zhoršování zraku na dálku nebo i po čase operované oko zase strácí ostrost vidění na dálku...jestli zákrok se muže provést vícekrát za život co se týče u operace na krátko zrakost pokud se to zase za pár let zhorší..Operaci jsem zatím žádnou nepodstoupil, jedna dioptrie není nák hodně a brýle zatím nenosím..A dost jsem slíchaval že právě koukání do monitoru to muže zapříčinit,že světlo který vyzařuje škodí očím a při práci 8 hod neustálého koukání je dost zátěž na oči...a řek bych že od té doby co na něj jsem začal více koukat tak ten problém začal....
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
důležité je zjistit, z jakého důvodu u Vás vznikla krátkozrakost na jedno oko. Zda je příčinou zvětšený předozadní průměr oka, tzn., že Váš bulbus se zvětšil nebo zda krátkozrakost vznikla z důvodu zvětšeného zakřivení rohovky nebo čočky. Zvětšené zakřivení rohovky či
čočky může vzniknout u různých očních onemocnění. Pokud se jedná o typickou krátkozrakost, dioptrie se odstraňují laserem a to v době, kdy se přestane vada zvětšovat, tzn.zastaví se růst oka, což je přibližně do 25let. Po operaci člověk vidí dobře do dálky i do blízka, avšak ve věku po 40letech se u něho projeví vetchozrakost, bude potřebovat brýle na blízko. Práce na PC nevede k výraznému zhoršování dioptrií, pouze k očnímu dyskomfortu a to se může projevit rozostřeným viděním. Doporučuji Vám navštívit očního lékaře a zjistit příčinu Vaší dioptrické vady na jedno oko.
s pozdravem MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
obuvnik95  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 3 odpovědí
Dobrý den asi před 2 měsíci jsem si impregnoval boty a vítr mi část impregnace zanesl do očí. Oči jsem si vypláchl vaničkou na vyplachování očí. Asi po týdnu kdy mě oči pálit jsem si zašel k oční lékařce kde mi bylo řečeno že mám sníženou tvorbu slz a byli mi předepsány umělé slzy. Chtěl bych se zeptat jestli je možné že to způsobyla ta impregnace?Co konkrétně to mohlo na oku poškodit? Jestli lze oči nějak vyléčit (vrátit je do původního stavu i bez použití umělých slz)? popřípadědě co na léčbu syndromu suchého ako používat? Děkuji
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
impregnační sprej mohl opravdu odstartovat problém suchého oka. Naprostá většina takových přípravků obsahuje silikonové a vysušovací složky, které mohly ovlivnit funkci spojivek a eventuálně znesnadnit průtok skrz vývody slzné žlázy pod horním víčkem. Jedinou terapií v této fázi jsou umělé slzy a čas.

Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA

• 3 odpovědí
Dobrý den
Mužu to tedy chápat tak ,že časem se to může zlepšit (nebo dokonce i spravit) samo? Děkuji

Reakce na obuvnik95

• 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
Ano, je celkem velká šance na zlepšení stavu, pokud je syndrom suchého oka zapříčiněn pouze oním sprejem. Vliv má i Váš věk a celkový zdravotní stav. Obecně platí, že čím mladší a zdravější jedinec, tím větší šance na nápravu. Ale bez používání umělých slz to teď nepůjde.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel

Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
---------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Sjůz  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 4 odpovědí
Dobrý den, poslední dobou (4 dny) pozoruji nepříjemný pocit v oku. Často mám poct, jako bych přes oko měla například vlas. Také občas pocituji mírné pálení a světloplachost. Je možné že je to způsobeno klimatickými podmínkami (silným studeným větrem) a častým koukáním do počítače?... Mám celkem citlivé oči.

Brýle nenosím, ale asi bych měla, protože se mi během 2 let trochu zhoršil zrak (o půl až 1 dioprtrii) (v rodině máme vrozenou krátkozrakost)

K očnímu jsem objednaná až za tři týdny a bojím se jestli, to není nic vážného (například zánět rohovky)

Děkuji za odpověď
  • 4 odpovědí
A je mi 16 let

Reakce na Sjůz

• 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
popisované příznaky svědčí o zánětlivém onemocnění. Klimatické podmínky mohou způsobit pálení, pocit cizího tělíska atd, ale ne světloplachost. Vážné to zatím není, ale tři týdny nečekejte a dojděte si k Vašemu lékaři v dopoledních hodinách jako akutní případ.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Reakce na Sjůz

• 4 odpovědí
Děkuji moc za odpověď
  • 3 odpovědí
Dobrý den, mám syndrom suchého oka a chtěl bych se zeptat jestli můžu používat zároveň umělé slzy optive nebo oxyal a oční sprej tears-again? Děkuji
DM  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den
Před rokem a půl sem ještě viděl dobře ale nedávno mi do levého oka spadlo tužidlo a udělal sem chybu že sem si to neopláchl vodou ( na tom to tužidlu bylo napsáno zdravotně nezávadné )a vidím na to oko hrozně špatně když chci něco přečíst i na pár metru , taky někdy trávím čas u počítače někdy míň a někdy víc, a na to levé oko se asi čte víc protože na pravé oko vidím hodně dobře.

Chci se optat čím to asi je jestli tím počítačem nebo tím tužidlem co mi tam spadlo.

Děkuji za odpověď
Jiri  |  návštěvník  |  Hamburg (mit Stadtbezirke)
  • 1 odpovědí
Dobrý den

již 5 let mě trápí suché oko. Spouštěcím stimulem bala námaha očí na přímém slunci. Od té doby oči bolí i při menší námaze, ve spojivce se objevuje stále více a více permanentních červených žilek. Dle očního lékaře je slzný film příliš individuální záležitost, doporučil mi jen používat umělé slzy. To dělám, ale i tak je jejich maximálním účinkem lehké zmírňování stále se zhoršujícího problému, o zlepšení nebo dokonce léčbě nelze mluvit. Chtěl jsem se zeptat, zda existuje cesta jak se s problémy vypořádat, případně lékař/pracoviště který by se tímto zabýval
Miloš  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Dobrý deň, suché oči mám 5 rokov, posledný rok sa mi ale stav zhoršil, a oči mám tak suché že sa mi prižmurujú. Mám zátky v dolných slzných bodoch, ale nepomohli. Neviem si na tento stav zvyknúť. Aký máte názor na terapiu cyklosporinom A a autolognym sérom? Kde v ČR sa dá vyrobiť autologne sérum? Ďakujem
kamlachp  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobry den pacientum i lekarum. Diagnoza syndromu sucheho oka mi byla byla sdelena pred rokem. K teto diagnoze behem roku jeste nekolik dalsich ziskal na zaklade napr. vysetreni schimerovym testem na slzivost oci (matice, ze ktere lekar podle vlhkosti/suchosti aplikovaneho papirku v ocich urci diagnozu - mne vysel podle tabulky sjogrenuv syndrom). Zdrzim se komentaru k navstivenym lekarum.. ikdyz, ..ok, jeden z cca 8 lekaru, ktere jsem navstivil, se zachoval jako lidska bytost a rekl, ze pricinu problemu nezna, aniz by se predemnou nevytahl s dalsi diagnozou (musim rici, ze to je pro me smutna zkusenost!).
Pomohl mi lekar praktikujici cinskou medicinu - pomoci bylin a zmeny zivotospravy se stav zlepsil o 80% behem 10 dnu.
Omega 3 EXPERT  |  návštěvník  |  Mexiko
  • 1 odpovědí
omega 3 je levnější než umělé slzy, užíváním omega 3 se oči dokonce uzdraví

Omega 3 nabízejí účinnou terapii syndromu suchého oka.
Výzkumy naznačují, že omega-3 mohou pomoci předcházet poškození zraku a slepotě způsobené makulární degenerací.
Obecně platí, že lidé všech věkových kategorií by měli denně užívat :
2 000 mg až 3 000 mg rybího oleje s jídlem na suché oko.
Rybí olej je bezpečné a účinné řešení (=lvyléčení) syndromu suchého oka.

Výsledky několika klinických studií poukazují na vysokou účinnost podávání omega-3 při syndromu suchého oka, která přináší výhodu trvalého zlepšení a stabilizace hydrofilní-lipofilní-hydrofilní třívrstvých slzného filmu.
Ženy konzumující ryby 5x týdně měli o 68% nižší výskyt syndromu suchého oka ve srovnání s konzumací 1-krát týdně.

Více informací + kvalitní omega 3
fcb: Omega 3 EXPERT
https://www.facebook.com/groups/294224809366911