Hallux rigidus-déza či implantát?

Hallux rigidus-déza či implantát?

Jindra  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 3 odpovědí
Dobrý den, mám jít na operaci destrukce MTP kloubu LDK, hallux rigidus. Ukopl jsem si palec před více jak 1/2 stoletím. Nemohu se rozhodnout mezi dézou a implantátem. Kloub bolí po ujití 1-2km, pokud jdu dále oteče.V Čechách snad není na webu výběr náhrad. Nikdo z operatérů se neprezentuje na Youtube. Je mi 67let a chci ještě chodit 6-8km denně a obout se do sjezd.bot. Prosím můžete mi poradit? Děkuji.
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
ve Vašem věku bych nedoporučoval ani jednu z Vámi uvažovaných variant. Nejjednušší a nejefektivnější je biologická artroplastika základního kloubu palce. Argument ?:
S implantáty jsou problémy, s dézou se nevejdete do lyžařských bot.
prim. Moster, Revmacentrum.
  • 3 odpovědí
Dobrý den,
pane primáři děkuji za odpověď. Pročetl jsem si na Vašich stránkách léčbu kloubní artrózy vlastními kmenovými buňkami, je to velmi zajímavé. Po operaci ploténky před 10.lety mám v levé noze silnou parézu. Postavím se na špičky, ne však na paty. Chybí tam nervová zakončení, která mohou úspěch biolog.artroplastiky omezit, proto jsem se rozhodl pro dézu.
Děkuji.

Reakce na Jindra

• 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
přeji, ať se vám to dobře zhojí. Artroplastika se dá udělat, pokud byste byl s dézou nespokojen.
prim. Moster, Revmacentrum
prim. MUDr. Jiří Selucký  |  Basic member  |  Traumatologie  |  Přerov
  • 355 odpovědí
  • 6 Likes
pro muže je deza na jistotu, vyhovuje, když je dobře udělaná a zahojená, jde o víceméně trvalé vyřršení problému. O i mplantátu to nelze říct
  • 3 odpovědí
Dobrý den,
pane primáři děkuji za odpověď. Rozhodl jsem se pro dezu. Nastavení úhlu je asi zásadní pro funkci přednoží. 15°-20° mi připadá málo. Jestliže zůstane poslední článek palce funkční, mohl by být např. i 30°? Větší úhel může být pro odvalování chodidla při chůzi, i při nazouvání bot výhodnější. Jsem technik a je to jen můj laický názor.
Děkuji za odpověď.

Reakce na Jindra

• 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
opravdu je nastavení úhlu zásadní pro odvíjení nohy. Jde jen o to, že při nastavení úhlu mezi článkem palce a zánártní kosti kdyby bylo 30 st, neobujete obuv. Palec by trčel vzhůru. Vůbec se nedostanete ale do skeletální lyžařské obuvi ! Musel byste nosit trvale opánky jako Ježíš Kristus :-)

Reakce na Jindra

• 355 odpovědí
  • 6 Likes
extense kolem 15 - 20 st je optimální. Jednak pokud by bylo výš- pak by palec trčel, jednak jedna strana problému je odvíjení nohy (tam by vyšší úhel byl možná vhodný) ale druhá strana problému je to, že palec je podstatnou oporou nohy, pokud ho zvednete zásadně výš než 15 st +-, pak tato opora chybí. Proto se volí kompromis mezi dezou v úhlu blízkém 0- byl by vhodný pro oporu a úhlem kolem 30 , jak uvádíte, který by byl vodnější pro odvíjení.
Děláme leta všechny 3 varianty možného řešení v poměrně větších číslech, (Biologická náhrada kloubu při resekčním výkonu, endoproteza, deza) pro aktivního muže Vašeho věku bych nejspíš volil dezu, pravda je, že netuším , jak vypadá a funguje celá vaše noha- ale to je věc zvážení operatérem. Druhá pravda je, že nejlepší by bylo (jak říká klasik) být mladý , zdravý a bohatý :-), ale bohužel, to vám nezajistí žádná ortopedická operace :-(
Daria  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
Prosím o radu. Jsem po operaci dezy už 6 měsíci vše v pohodě jen na to že palec je taky nateklý a větší .děkuji moc
Alousek111  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 9 odpovědí
ahoj Jindro, mně je 56 roků, a mám artrozu obou palců u noh. Nechybí jen chrupavka, ale prý není ani štěrbina mezi kostmi. Diagnoza - hallux rigidus. Celý život jsem aktivně sportovala a sportuji. Myslím, že palce jsem si dorasovala mnohaletým aerobikem a podobným poskakování. V současný době nemám problém s cyklistikou a sjezdovým lyžováním, různým posilování atd. Běžky a aerobik jsem zapíchla pro velké bolesti před dvěma lety.
Mně ortopedi navrhují operaci - buďto fixací palce nahoru (to je asi to, o čem tu debatujete) - to odmítám kvůli lyžování a dál jakési odřezání kousku kosti, čímž se prý utvoří jakási umělá štěrbina. Prý to pár let vydrží, zpočátku ti prý palec visí jak oběšenec, ale prej je to docela dobrý. Náhradu těch kloubečků doktoři nedoporučují.

Zatím operaci odolávám. Při chůzi hodně záleží, jaké mám boty. (je fakt, že toho moc nenachodím), ale když je tvrdší horní stěna boty, kloub zčervená a otéká. Je-li měkká horní část, je to o hodně lepší. Podrážka je ale lepší co nejpevnější, podpatek plus minus 2 cm. Jinak jsem se naučila chodit (bez kulhání) jak ploutvonožec - prostě na celé chodidlo - neohýbám palec.

Chodila jsem i na rozcvičování palečků, aby mi nějak nezatvrly. Prosím napiš, pro jaké řešení ses rozhodl ty. A tou operací chceš lyžování poslat k šípku? :-)

Jo a prosím, co je to ta biologická artroplastika?
  • 9 odpovědí
Ještě jsem zapomněla napsat, že jsem šla do léčby kmenovými buňkami, ale doktor se mi do štěrbiny nemohl jehlou vůbec dostat, hrozně to bolelo a kromě toho, že jsem přišla o dost peněz byl výsledek žádný.

Taky jsem se nechala ukecat na rázovou vlnu - hrozně mě to bolelo a kromě opět vyhozených peněz výsledek žádný.

A fčil babo raď!
(Sorry páni doktoři)

Reakce na Alousek111

• 1230 odpovědí
  • 11 Likes
To Alousek111
Rázová vlna na hallux rigidus i léčba růstovými faktory krevní plazmou (prosím nezaměňovat s léčbou kmenovými buňkami!) je účinkem mimo spektrum těchto výkonů. To se nedivím, že to nepomohlo.
  • 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
resekční biologická artroplastika je operace, kdy u ztuhlého palce se odejme část základního článku. Do vzniklého prostoru se vmezeří měkké tkáně z kloubního pouzdra tak, aby nedocházelo ke kontaktu kost na kost. Někdy se postavení dočasně fixuje Kirschnerovým drátem. Záleží ovšem jak se výkon udělá.... Dělal jsem těchto operací hodně, žádný "visící oběšenec" zatím nebyl. Tak jak kdo operuje... Fixace palce je po operaci zpravidla 5-6 týdnů. Ve vyšším věku bych se pro tuto operaci absolutně přimlouval.

Reakce na Revmacentrum®

• 9 odpovědí
Dobrý večer pane primáři, děkuji vám za vaše informace. Vy tedy v mém případě upřednostňujete tu biologickou artroplastiku před trvalou fixací směrem nahoru (tuším déza kloubu)? Mohl byste mi prosím pomoci v mém rozhodování zodpovězením ještě pár otázek?
- píšete, že fixace po operaci je 5 - 6 týdnů. Je možno v tuto dobu chodit? Nemohu si dovolit na tak dlouhou dobu přerušit zaměstnání (mám sedavé).
- následuje po zahojení rehabilitace nebo není nutná?
- nebudu po zahojení kulhat?
- je možné sportovat? Cyklo, běžky, sjezdové lyžování, aerobic atd.?
- je tato operace řešení trvalé nebo za pár let se zase kostičky dostanou k sobě a bude nutné další řešení?
- jaké jsou objednací lhůty na vaší klinice?
- které roční období je nejvhodnější pro operaci? (předpokládám, že asi zima kvůli obuvi asi nejméně vhodná, né?)
- přispívají na tuto operaci zdravotní pojišťovny?

Pane primáři, předem moc děkuji za váš čas.

P.S. Nechápu, jak jste to myslel s tím vyšším věkem ????? Mně je teprve 56 roků! :-)

Reakce na Alousek111

• 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
pokud ale ještě není příliš těžké artrotické postižení palce nohy a palec není ztuhlý u klientů kolem 40-60 let se může udělat jedna z jednodušších operací bez zkrácení palce, která palec cca na 10 let uvolní a usnadní hybnost, zejména při chůzi. Operace je efektivní, plná zátěž je možná po 5 týdnech. Tato operace je vhodná zejména pro zavilé sportsmeny :-)

Reakce na Revmacentrum®

Anna  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobry den, muzete mi prosim napsat, jak presne se tato operace jmenuje? (viz vase odpoved vyse). Mam diagnozu take hallus rigidus, a mam podstoupit cheilektoimii a excizi kloubni myšky. Na vyber jsem moc nedostala. Naznacila se moznost inj. kortikoidu, ale pry to nema smysl. Pokud na cheilektomii pujdu, na jak dlouho je to reseni ? jinak palec me ani neboli, spis zborcena klenba a kotniky, ale pouze pri klidu a naslednem "rozchozeni". Jakmile rozhybu nohy, jsem v pohode a dokazu fungovat cely den, mam vlozky na miru a pohodlnou obuv. Jakmile si sednu, opet zacnou bolet narty, klenba a kotniky. Palec ne. Pomalu se ale pridavaji kycle az do stydke kosti, (obcas kulham prave kvuli kycli) a zapesti na rukou. Zda se mi, ze problemy se stupnuji, cca od unora me boli vse. Je mi 49let a sportuji. Po precteni x diskuzi jsem zdesena negativnimi nazory. Dekuji za odpoved. Anna

Reakce na Anna

• 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Operace dle Manna.
mělo by zvládnout každé slušné ortopedické pracoviště.

Reakce na Revmacentrum®

• 9 odpovědí
Dobrý večer pane primáři,moc děkuji za info, které mi pomáhají při rozhodování mezi fixací palce nahoru a tou biologickou artroplastikou.
Můžete mi prosím napsat, proč v mém případě upřednostňujete tu druhou možnost?
Abych měla rozhodnutí snadnější, prosím vás ještě o zodpovězení pár otázek:
- píšete o fixaci palce 5 - 6 týdnů po operaci, je možné s tím chodit? Např. do zaměstnání? Nemohu tak dlouho zůstat doma.
- za jak dlouho po operaci je možné začít sportovat?
- přichází časem v úvahu i takové sporty jako cyklo, běžky, sjezdové lyžování, aerobic atd.?
- Nebudu kulhat?
- řeší tato operace tento problém trvale? Nedostanou se časem zase kostičky k sobě a není nutný další zákrok?
- jaké jsou čekací lhůty na vaší klinice?
- přispívají na tyto operace zdravotní pojišťovny?
- které roční období je pro operaci nejlepší? Předpokládám, že zima kvůli obuvi asi nikoliv ?

Vážený pane primáři, velmi vám děkuji za váš čas při odpovědích na moje otázky. Možná se vám zdají otravné, ale já jsem hodně aktivní člověk a bojím se, aby mě operace nějak "nezpasivnila" :-)

A prosím, jak jste to myslel, že tento zákrok je vhodný ve vyšším věku??? Mně je teprve 56 roků ! :-)
Přeji dobrou noc a předem děkuji za odpovědi

Reakce na Alousek111

• 9 odpovědí
Omlouvám se, sekl se mi noťásek a myslela jsem, že to neodešlo, proto jsem se s tím psala znovu ?

Reakce na Alousek111

• 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím, tak po řadě:
-po operaci nakládáme speciální pooperační ortézu s odlehčením přednoží, chodí se po patě s pomocí fr. holí
-sporty jako cyklo, běžky, sjezdové lyžování, aerobic atd. lze bez problémů absolvovat
- s kulháním se nepočítá
- řešení je trvalé
- čekacé doby jsou do 5 týdnů od objednání
- operace je hrazena z veřejného zdravotního pojištění
- příplatek je za nadstandardní ubytování
- nejlepší období k této operaci považuji brzké jarní měsíce
- otázka sportování je problematická - záleží o které sporty se jedná. Předpokládám, že se nechystáte do Londýna... Podívejte se ale ještě na možnost méně radikální operace - viz výše
prim. Moster, Revmacentrum / SurGal Clinic

Reakce na Revmacentrum®

• 9 odpovědí
vážený pane primáři, moc děkuji za vyčerpávající odpověď.
Jdu se kouknout na vaše stránky a velmi vážně uvažuji, že vaši kliniku do léta navštívím.
Mám to do Brna sice dost daleko, ale pocházím z Brna a mám tam rodinu, takže ani vzdálenost není problém.
Nevím, kolik předpokládáte návštěv před a po operaci, tipuji, že jedna před operací a tak dvě po operaci?
Jak dlouho se musí zůstat na klinice po operaci?
Za kolik dnů mohu do práce? (o berlách po patě)
Myslím, že už to jsou poslední otázky, ať se také můžete věnovat dalším pacientům :-)
Mějte se hezky, děkuji za vše a doufám, že můj problém vyřešíte (samozřejmě raději tou jednodušší operací, pokud pomůže na 10 roků)
Aloušek

Reakce na Alousek111

• 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
jde o rozumný postoj. Z Východních Čech nejste první ani poslední pacient. Před operací se musíme vidět, to je jasné. Po té ráno se dostavíte k hospitalizaci, ten den uděláme operaci, vyspíte se, ráno po převazu frčíte domů. Dále v ortéze chodíte po patě.
prim. Moster, Revmacentrum, SurGal Clinic

Reakce na Revmacentrum®

Alousek111  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
- A za jak dlouho po patě do práce? (sedavé zaměstnání).
- Bolest se dá pár dnů po operaci vydržet? (kdysi mi sekali v úrazovce jeden kostní článek na jednom prstíku na noze a týden jsem lezla po zdi :-(, ale to je 40 let, měla jsem 16 roků, asi jsou teď jiné možnosti tlumení bolesti, že?
- Kdy se začíná rehabilitovat? Rehabilituje se vůbec?
- Kdy na kontrolu?

Reakce na Alousek111

• 355 odpovědí
  • 6 Likes
obecně není žádná univerzálně dobrá operace pro každého v každém stavu vhodná. Že je jedenpacint s konkrétním postupem spokojen neznamená, že při stejném postupu bude spokojen jiný pacient, může to být naopak skutečně tragický postup z principu.
Takže hola hoj navštivte někoho,kdo má slušnou praxi , slušné jméno a v repertoáru všechny nebo věšinu možných řešení. To je podklad pro možný dobrý výsledek.
  • 3 odpovědí
Ahoj Alousku111, déza kloubu palce mě nemůže odříznout od sjezdovek. Koupím si takové boty,abych se do nich dostal. Letos to nešlo, protože byl palec nateklý. Nejdůležitější je pro mne a mého psa chůze. Na kole a v posilovně palec téměř nepotřebuji. Zpevnění je moje konečné řešení.

Reakce na Jindra

• 9 odpovědí
Ahoj Jindro, proč dáváš přednost té fixaci před tou biologickou artroplastikou? Mně říkal přímo ortoped, že při té fixaci palce směrem nahoru se do lyžařských bot nedostanu ..... taky zatím zjiťuji info a váhám.
anonym  |  návštěvník  |  Plzeňský kraj
  • 2 odpovědí
Mám za sebou operaci brasnde Keller a jsem spokojená sportuji
anonym  |  návštěvník  |  Plzeňský kraj
  • 2 odpovědí
Možná to už máte vyřešené. Nenechte si dělat dézu, ale opraci Brandes Keller. Implantáty se už dělají, ale jsou ještě malé zkušenosti. Toto je jistota. Mám to 3 roky za sebou a je to dobré. Teď se chystám na druhou nohu. Zdraví Naďa
Katka  |  návštěvník  |  Olomoucký kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
kolik je Vám prosím let? Operace Brandes Keller je prý pro starší lidi s malými pohybovými nároky. Pak už toho asi člověk nenasportuje. Katka