Operace halluxu na obou nohách najednou?

Operace halluxu na obou nohách najednou?

Jarka  |  návštěvník  |  Jihočeský kraj
Dobrý dne, mám Hallux rigidus na pravé i levé noze. Ošetřující lékař indikoval operace Brades Keller bilat na obou nohou současně. Neumím si přestavit následnou rehabilitaci a pohyb o berlích. Prosím o Váš názor, je lépe provést operaci postupně napřed na pravé a později na levé noze nebo současně? Nechci být závislá na péči druhé osoby.Děkuji Jarka
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
po operaci dle Brandes Kellera je vhodná fixace minimálně škrobovým obinadlem, či sádrovou dlažkou nebo pooperační ortézou. Tato fixace neumožňuje buď žádnou zátěž op. končetiny, nebo v případě ortézy chůzi po patě. Tedy lokomoce při oboustranné op. je velice obtížná. Perutě, pro případ pohybu vzduchem, ještě implantovat nedovedeme :-)
prim. Moster, Revmacentrum
GERI, spol. s r.o. rehabilitace a rekondice  |  Basic member  |  Praha
  • 169 odpovědí
Dobrý den,
domnívám se, že je lepší provést operaci nejprve na jedné a po jejím zahojení pak na druhé noze. Po operaci halluxu se většinou ještě přikládá sádrová dlaha na nohu na cca 2 týdny, a tedy je chůze obtížná, a je výhodné využít odlehčení operované nohy francouzskými holemi. V případě operace jedné nohy to není velký problém, ale při operaci obou nohou by byla chůze dost obtížná.
Zeptejte se proto operatéra, jak přesně bude po této operaci probíhat rekonvalescence, jak dlouho nemůžete na nohu normálně našlápnout. A podle toho se dohodněte a rozhodněte, zda si palce nenecháte raději operovat postupně.
S pozdravem
Mgr. Anna Nedbalová
Jarmila  |  návštěvník  |  Jihočeský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den, každopádně si nechte udělat nejdřív jednu a pak druhou nohu. Jsem 3 týdny po operaci a na druhou nohu půjdu opět v listopadu. Zatím se smím pohybovat jen po bytě ve speciální botě. Na kontrolu jdu 6. prosince, tak snad už si budu moci zkusit obout botu. Je to otrava, ale jsem ráda, že jsem operaci podstoupila a od druhé mě to neodradilo. Přeji hodně štěsí.
Hanka  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
mohla bych se zeptat, jak operace probíhala a jak jste spokojená s výsledkem? Dostala jste po operaci ortézu? Dá se s ní za pomocí berlí chodit? Potřebuji se rychle vrátit do práce. Mám podstoupit operaci, kdy mi mají odstranit kosterní výrustky na kloubu palce a celkem se toho bojím. Bavila jsem se s několika lidmi, kteří takovou operaci podstoupili a nebyli spokojeni.

Reakce na Hanka

prim. MUDr. Jiří Selucký  |  Basic member  |  Оrtopedie  |  Přerov
  • 355 odpovědí
  • 6 Likes
Operace na obou nohou technicky lze, osobně spolu se všemi kolegy výše si myslím , že jde o nerozumnou záležitost jednak z hlediska zátěže, jednak např z hlediska řešení možných komplikací....
Plánovaný výkon je na úrovni kostní kosmetiky a princip vady neřeší.

Reakce na Hanka

jana  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den.Já mám s operacemi halluxu velmi špatnou zkušenost.S brzkým návratem do práce bych rozhodně nepočítala.Operace se většinou musí ještě opakovat.Tady je můj příběh.První operaci jsem měla před 15 lety.lékař udělal chybu.během let kvůli potížím ještě dalších 6 operací na stejné noze. celkem tedy na 1 noze 7 operací s prognozou 8 operace.nyní jsem z tohoto důvodu nezaměstnaná.invalidní důchod žádám marně.můj názor je že operace stav ještě zhorší.Jana

Reakce na jana

Rehabilitace - Mgr. Pavel Bajnárek  |  Basic member  |  Liberec
  • 105 odpovědí
  • 1 Like
Z hlediska funkčního je operace haluxu kosmetickou záležitostí. Ale vzhledem k tomu, že vznik haluxu souvisí se špatnou funkcí svalů nohy a následnou rotací a změnou postavení kostí nohy, se ani opakovanými operacemi nic nevyřeší, pokud se nezačne pracovat na příčině - funkci a svalech. Tedy ne operace a ortopedie, ale rehab. lékař nebo fyzioterapeut.
Martina173  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobry den Jarko. Nebojte se toho, minuly tyden jsem operaci podstoupila na obou nohach a zas az tak strasne to neni. Nejoblibenejsi pohyb, pro me, je na zadnici, s pomoci pat a rukou - je to skvele fitko a na nikom zavisla nejsem. Vlastne jen co se tyce prevozu z a za tyden do nemocnice. A v nemocnici se o vas fantasitcky a radi postaraji, alespon o nemocnici v Motole to muzu100% napsat. Preji vam hodne stesti v rozhodovani a nasledne rekonvalescenci. Martina
Jarmila  |  návštěvník  |  Jihočeský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den, já jsem po operaci obou končetin, ale jednu jsem si nechala operovat v listopadu a druhou letos v únoru. Jsem také z jižních Čech a na operaci jsem byla v Č. Budějovicích. Také jsem původně chtěla obě nohy najednou, což mi zamítli a nakonec jsem byla ráda. S operací jsem velmi spokojená. Teď jsem si všimla, že váš dotaz je rok starý, tak už to pravděpodobně máte za sebou a doufán, že jste spokojená jako já.
S pozdravem Irena
Millushka  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
  • 1 Like
Dobry den.Jsem rovněž po operaci palce.Chtela jsem se zeptat zda jde nejak palec rehabilitován?

Reakce na Millushka

Jana  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, na rehabilitaci chodit budu. Mám jich psaných osm. Než tam půjdu, mám si sama hýbat palcem nahoru a dolů.