Přetržený křížový vaz - odmítnutí operace?

Přetržený křížový vaz - odmítnutí operace?

janaker  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
před třemi týdny jsem při fotbale špatně došlápl na nohu, a koleno se mi obráceně prolomilo. Druhý den jsem došel na chirurgii, kde mi udělali punkci, dali berle a ortézu. Za dva dny jsem šel na kontrolu, kde mi dali doporučení na ortopedii (1. dokument). Za 3 dny mne vzali na ortopedii, kde jsem předal dokument, a ukázal, kde mne to bolí. První 3 obrázky ukazují, kde mne to bolí jen částečně. Poslední 2 obrázky ukazují, kde mne to hlavně bolelo. Bylo mi řečeno, že jsem si přetrhl křížový vaz (punkce 50 ml krve), že počkáme, až ten vaz sroste, a pak budeme řešit meniskus. Konzultoval jsem to se známými, a získával informace z internenu. Bylo mi divné, že by přetržený vaz srostl sám od sebe. Proto jsem navštívil ortopeda, abych se ho na to zeptal. Řekl mi, že mi nemohl říct, že to samo sroste, a že v mém věku (narozen 11/1954) se s tím nic nedělá, a nechává se to být. V mém věku stejně křížové vazy zanikají. Byl jsem tím tak zaskočen, že jsem nebyl schopen oponovat. A to je důvod, proč vznáším tento dotaz. Pravidelně hraji sálový fotbal, a za teplého počasí jezdím pravidelně na kole. Chtěl bych v tomto dále pokračovat i po vyléčení. Chtěl bych vědět, zda křížové vazy v mém věku skutečně zanikají, a zda bych neměl jít na operaci, abych mohl dále hrát fotbal a jezdit na kole. Budu vděčný za každou informaci. Pokud to bude možné, odpovězte mi
MUDr. Roman Pękala  |  Basic member  |  Frýdek-Místek
  • 5 odpovědí
Dobrý den,
v první řadě není zcela jasné, jestli opravdu máte utržený přední křížový vaz. Ano, nitrokloubní krvácení po úraze většinou je způsobeno poraněním předního zkříženého vazu, ale ne vždy. Pak samozřejmě není jisté, že je přetržen kompletně nebo jen částečně, pokud jen částečně, opravdu může "srůst", resp např. přirůst k zadnímu zkříženému vazu nebo zbylá jeho část se projizvit. Jistotu dá až atroskopická operace kolene. Toto je ale jeden z postupů léčby, ne však vhodný pro všechny a je nutné se řídit věkem a především min. rtg snímkem. Je více než pravděpodobné, že již nějakou artrozu v koleni máte a ne že by vaz zanikl, ale spíše postrádá svou funkci. Artroza celkově snižuje hybnost a rozsah pohybu kloubu, naopak vazy mají udržet stabilitu kloubu aby se nevykloubil. Takže s přibývající artrozou/věkem se hybnost kloubu snižuje natolik, že spíše vykloubení a nestabilitě při chůzi zamezuje stav kloubu ("hladkost" chrupavek) a tedy artroza a ne samotné vazy. Při artrozním kloubu často během operace vazy i lehce povoluji, ať má kloub lepší hybnost.

Samotným předním zkříženým vazem bych se ve vašem případě vůbec netrápil, cílem by mělo být po stabilizaci krvácení do kloubu (pokud již další punkce krve nenastane) udržení hybnosti kloubu a při přetrvávajících potížích event. diagnostická a částečně léčebná artroskopická operace kolene, která spíše odstraní nerovnosti na chrupavkách či menší degenerativní postižení menisků. Rozhodně ve vašem věku neprovádět rekonstrukce křížových vazů, pokud dosud je artroza minimální, jen by touto operací vznikla.

Samozřejmě konečný verdikt by měl dát ortoped (event. traumatolog věnující se artroskopiím) na základě rtg snímků a klinického vyšetření. Pátrání po internetu či dotazy na známé vám nedá odpověď na vaše potíže, protože každý jsme jiný, nejen věkem, ale i stavem kloubů. ;-) Dr. Roman Pękala
janaker  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
děkuji za informaci, byla vyčerpávající. Jestli jsem to dobře pochobil, tak by nebylo dobré operovat křížový vaz, pokud je přetržený, protože by to mohlo urychlit artrózu kolene, která snižuje hybnost kolene. Zatím jsem aktivně sportoval, týdně jsem hrál fotbal, a v létě týdně jezdil na kole. Myslíte, že ještě budu moct hrát fotbal, nebo alespoň jezdit na kole?
cernoch  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Měl bych pro vás za třetinovou cenu profi ortézu DonJoy a sportovat můžeme dále.tel.606918460
janaker  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
Děkuji, ale zatím nepotřebuji. Jak se vlastně ukázalo, křížový vaz byl jen natržený, a je to nyní v pořádku. Mohu sportovat.

Související recenze a zkušenosti

Roman 1.2.2017
Spokojený/á

Spokojenost uplna. Spousta lidi nadava na tu a tu nemocnici nebo toho lékaře. Vsichni jsou atestovani,zkuseni. Vse ale zalezi na pacientovi jak se vdane situaci chova ke svemu zraneni.jednou poslouchat lékaře a rehabilit... Více 

1 Like   2 Komentářů  

Související zákroky

Doktor ve Vašem okolí