Bolesti 6 měsíců po endoprotéze kyčle

Bolesti 6 měsíců po endoprotéze kyčle

jitka  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, přítel je 6 měsíců po endoprotéze kyčle, stále na neschopence .Trpí bolestmi, na operovanou nohu nemůže naplno došlápnout. Ošetřující lékař mu tvrdí , že podle rentgenových snímků je všechno v pořádku. Je to běžný stav? Poraďte, co můžeme v tomto případě dělat a jak postupovat.

Děkuji
MUDr. Roman Bartoš  |  Basic member  |  Ortopedie  |  Roztoky u Prahy, Mladá Boleslav
  • 9 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den

Bolesti kyčle trvající 6 měsíců po její náhradě většinou nejsou normální. I když RTG snímek může být zcela v pořádku, existují i jiné příčiny bolestí, které RTG neodhalí. Ve vašem případě je nutné vědět, zda-li se bolesti vyskytují nepřetržitě od operace, byly již před operací nebo vznikly v nedávné době, byly problémy s hojením rány, výskyt žilní trombózy v minulosti, souběžně postižení meziobratlových plotének s útlakem nervů inervujících operovanou končetinu, časté infekce močových cest, alergie na kovy (Chrom, Molybden, Vanad), změna napětí svalů kyčle při operaci artrotické kyčle na podkladě velkých deformačních změn, např. po novorozenecké dysplazii kyčle a mnoho dalších příčin. Toto vše by se mělo vzít v úvahu při diagnostice a léčbě současných obtížích Vašeho přítele.

S pozdravem MUDr. Roman Bartoš
jitka  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,

co se týká bolestí - standardní po operaci, přiměřeně slábly ale nikdy nebyl stav bez bolestí.Nicméně cca 4 měsíce po operaci začaly být intenzivnější. Od počátku pooperačního stavu je na ráně otok, který nemizí. Výše uvedené problémy problémy přítel neměl, pouze má vychýlený 3,4, a 5. krční obratel. Ošetřující lékěř stále doporučuje trpělivost, která samozřejmě nic neřeší.

Děkuji předem za odpověď

Reakce na jitka

Revmacentrum®  |  Premium member  |  Brno
  • 1907 odpovědí
  • 25 Likes
Zdravím,
tek dlouho bolesti po implantaci umělé kloubní náhrady jsou jistě nestandardní.
Především je potřeba vyloučit zánětlivou komplikaci, to lze zjistit vyšetřením krve. Pokud bude vše OK, je třeba pátrat po jiné příčině.
www.revmacentrum.cz
Danuše  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 3 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den přeji, mám podobný problém 6 měsíců po endoprotéze kyčle taky nemohu našlapovat na nohu, stále o 2 berlích, dle rentgenu vše v pořádku, jedná se ale o již 5 operaci kyčle po vrozené dysplazii, nemohu ani řídit auto, spojku nesešlápnu a rozsah pohybu jen poloviční proti standartním pacientům. Dřík je uložen excentricky. Nejprve jsem se domnívala že jde o svalovou slabost a že to cvičením doženu, ale není žádný posun k lepšímu, již jsem 2 měsíce doma po 11 týdnech v Hrabyni. Operatéři se k tomu nijak nepostavili. Co dělat?Jak jste na tom teď Vy? Je nějaké zlepšení nebo co Vám pomohlo. Děkuji Danuše
Monika  |  návštěvník  |  Plzeňský kraj
  • 9 odpovědí
Dobrý den Jitko, zkušenosti Vašeho přítele mne děsí, ráda bych se Vás zeptala kde Váš přítel operaci podstoupil. Budu muset příští rok stejný zákrok absolvovat, je mi 33let a po přečtení několika příspěvků se bojím abych vybrala dobře. Vlastního ortopeda nemám tak se pokouším získat zkušenosti ostatních. Byla bych ráda kdyby mi na stejnou otázku odpověděla i Danuše. Děkuji předem Monika
asvabova  |  návštěvník  |  Plzeňský kraj
  • 1 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
maminka před třemi týdny podstoupila operaci kyčelního kloubu.Ráda bych věděla, za jak dlouho po operaci by měly bolesti odeznít. Jak moc smí pacient nohu namáhat a "chodit". Teprve nyní zmizel otok, který leduje. Stehy má vyndané a jizva vypadá dobře. Jeden den je to dobré a druhý den má opět bolesti a cítí ránu. Je to běžné? Na kontrolu jde za 6 týdnů. Dojde si na záchod, ale jinak prakticky leží. Nohu sama nezvedne. Nechtěli bysme něco uspěchat, ale přijde mi, že by už měla dělat větší pokroky. Za odpověď moc děkuji
Švábová
ORP Centrum  |  Basic member  |  Praha
  • 89 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den, 3 týdny po operaci jsou bolesti v oblasti jizvy poměrně běžné. V každém případě je důležité vyloučit infekční komplikaci. Postupným tréninkem se jistě obnoví i hybnost dolní končetiny. Co se týče míry možného zatížení, záleží především na zvolené metodě operace i na individuální kondici pacienta. Plná zátěž se dovoluje ve většině případů po 1. kontrolním rentgenovém snímku za 6 týdnů až 3 měsíce od operace.

S pozdravem MUDr. František Picek, tel.: XXXXXXXXX, XXXXXXXXXX
Zuzka  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 17 odpovědí
  • 2 Likes
Mám TEP kyčle operovaný 2.8. (třetí operace na této noze-vrozená displasie.
Mám pocit, že noha stále více bolí. Byla jsem na kontrole a říkala to lékaři (mám autoimunitní hepatitidu a beru prednison), tak mě jen prohlédnul, ale krve ani RTG neudělal, že se uvidí po lázních (jedu 31.1.).Já se ale bojím,že tam je zánět. Co mám dělat, když lékař nic nechtěl zkontrolovat? Noha bolí když ji musím zvednout- když lezu do auta, do schodů- bolest vychází s třísla. Neurolog mi udělal obstřik v kříži- ve "skřížení"mezi pánví a kyčlem je údajně začínající artroza, ale ten pomohl jen na "startovací syndrom" jinak noha bolí pořád. Teď už i po chůzi celá. Co mám dělat? Jak zjistit zánět? Jizva, ani noha teplá není, horečku nemám.
Danuše  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 3 odpovědí
  • 1 Like
Paní Zuzko přeji dobrý den. Mám podobný problém jako vy, lázně mi velmi pomohly, ozvěte se mi na mail danushoferova@seznam.cz

Reakce na Danuše

buckvi  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Zdravím jsem po operaci tep skoro rok a bolesti v kyčli mně začali po půl roce při chůzi...některý den je to úplně o.k, jiný nemohu zvednout nohu při chůzi...mám za sebou rehabilitaci měsíc, s nulovým výsledkem, nyní návrh na další s posilováním svalů kolem kyčle.Mám před sebou další operaci druhé nohy, tak nevím jestli do toho jít nebo ne.Mohu npoprosit o zkušenosti jak dál?
andělka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 7 odpovědí
Dobrý den,manžel je 7měsíců po operaci kyčle ,ale má stále bolesti a bez berlí nemůže chodit.Po vyšetření neurologickém a rentgenu se zjistilo špatné posazení dříku.Ríkají tomu syndrom dříku.Bohužel není výsledek vyšetření 100%jasný.Nechají manžela 2měsíce doma a když nebude zlepšení tak budou znovu operovat.Dalo by se toto zjištění ujisti dříve,aby manžel nemusel 2měsíce čekat např.magnetickou rezonanci.Ještě prosím o info zda každý pacient má jinou délku dříku dle jeho kloubu??Děkuji mnohokrát za odpověd..
Revmacentrum®  |  Premium member  |  Brno
  • 1907 odpovědí
  • 25 Likes
Zdravím,
u každého pacienta jsou individuální anatomické poměry v oblasti kyčelního i jiného kloubu. Před operací lze odhadem zjistit předpokládané velikosti endoprotézy podle RTG snímku. Skutečné rozměry potřebného implantátu se vždy zjistí až při samotné operaci.
prim. Moster, Revmacentrum / SurGal Clinic
prim. MUDr. Jiří Selucký  |  Basic member  |  Traumatologie  |  Přerov
  • 552 odpovědí
  • 6 Likes
7m po operaci se stav již většinou nemění...... zda je dřík usazen pevně či není částečně krom rtg a kliniky může napovědět vyšetření kostní scintigrafií.
Protezy se dělají velmi rozličných designů a velikostí, smysl je v tom, aby se pro každého jedince dala vybrat podle jeho "kostí" optimální tvar a velikost protezy.

Reakce na prim. MUDr. Jiří Selucký

andělka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 7 odpovědí
Děkuji za odpověd,prosím ještě o vysvětlení když dřík klesl níže co to znamená tlačí na kost nebo nerv?setkal jste se s takovým případem,dá se to opravit bez následků?Operace je nutná,je lepe operovat co nejdříve?
Děkuji moc...

Reakce na andělka

prim. MUDr. Jiří Selucký  |  Basic member  |  Traumatologie  |  Přerov
  • 552 odpovědí
  • 6 Likes
pro andělka. Pokud dřík trochu "zapadl" v případě necementované endoprotezy /milimetry/ a usadil se, nic se neděje. Neměl by ale bolet. Bolest je známka (pokud se vyloučí jiné příčiny) toho, že proteza nesedí, migruje, nebo je v pohybu. Což není dobře, tuto dg podporuje scintigrafie kosti, asi čekají, porotože je naděje (velikostně z RTG), že by se mohlo usadit a nechtějí zbytečně operovat. Nicméně čím déle jsou potíže, tím je inperativ k operaci výraznější.. mj i pro funkční následky, zoperovat to jde kdykoliv.

Reakce na andělka

Madla  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 9 odpovědí
  • 1 Like
Andělko,zdravím já jsem měla něco podobného - zapadení dříku u necementovaného kloubu, následovala okamžitá reoperace a výměna dříku. Pak jsem nesměla 6 měs. končetinu vůbec zatěžovat, pak jsem šla na 5 týdnů do reh.ustavu a nyní mě čeká kontrola po roce od operace.Doufám, že bude OK, stále chodím o 2 FH a na nohu došlapuji pouze 50% ale jsem v pohodě - nic nebolí.Chce to asi pevné nervy a velkou trpělivost celé rodiny - zdraví Madla

Reakce na Madla

andělka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 7 odpovědí
Madlo,díky za info jsem dosti překvapená,že jste potom nesměla 6měsíců vůbec zatěžovat.Jestli-že Vám vymněnovali dřík co bylo příčinou,že Vám zapadl?Manžel je velice svědomitý a nohu nezatěžoval a opravdu dodržoval pokyny doktorů, tak nechápeme jak se toto mohlo stát.Hlavně at to má již za sebou.Dnes přijel z nemocnice byl tam týden, aby zjistili příčinu boleti. Za měsíc jde na kontrolu,tam se rozhodne co bude.Díky moc za info zdraví Anděla
Antonín Cuc
Antonín Cuc  |  návštěvník  |  Praha
  • 53 odpovědí
Musíte trvat na včasném testu EMG pro funkci nervu, pokud byste měl poškozený nerv absolutně, je jen 4 měsíce možnost realizovat rekonstrukční neurochirurgickou operaci. Po této době by se Vám mohlo podařit, že částečně ortopedickou reoperací se dílčí problém vyřeší, ale mohl byste zůstat nadosmrti zmrzačen neurologicky. Na mne se v kritické době dívalo 20 lékařů různých odborností, včetně ortopedů, neurologů, rehabilitačních doktorů - ale nikdy mě včas na neurochirurgii neposlal. Zůstal jsem proto nadosmrti zmrzačen. Někteří čtenáři nebo lékaři si myslí, že "ostatní pacienty straším", ale pravda je, že nejhorší je nevědomost a lidská hloupost, velmi často na straně lékařů, někdy i pacientů. Toto Vám nikdo ze zde publikujících lékařů nesdělí, ale u 3 roky trvajícího soudu s nemocnicí mi dávají důkazy forenzní mediciny Ústavu soudního lékařství doslovně zapravdu.

Reakce na Antonín Cuc

andělka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 7 odpovědí
Manžel má nervy vpořádku tam je dřík posazen níže....

Reakce na Antonín Cuc

Ivana
Ivana  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Jsem po TEP kyčle už 8 měsíců. Mám bolesti při každém vykročení nebo přenesení váhy na operovanou nohu. Při kontrole po 6ti měsících mi bylo sděleno lékařem, že dle rentgenu je všechno v pořádku a nepřipustil žádné pochybení. Současný stav je takový, že bez hole nejsem schopna se pohybovat ani po bytě, protože při každém kroku mi projede podél stehení kosti prudká bolest. Po 100-200m chůze se pak projeví i bolesti ve slabině. Pro informaci uvádím, že tyto potíže nastaly až v době, kdy jsem odložila 1 hůl a snažila se postupně operovanou nohu zatěžovat. Poraďte mi, prosím, co mohu po ošetřujicím lékaři vyžadovat, abych mohla relativně normálně chodit? Děkuji.

Reakce na Ivana

andělka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 7 odpovědí
Dobrý den,manžel mněl ty samé potíže po 8 měsících mu pan doktor řekl,že bude muset jít na reoperaci.Nyní je již měsíc po reoperaci.Bohužel se stalo to že dřík který je zasazen ve stehenní kosti byl volný /pravděpodobně vybraná špatná velikost kloubní náhrady/
a to mu způsobovalo bolest.Zatím nemůžeme říct jak to vše dopadlo 28.6.jde na kontrolu a zatím chodí o berlích a nenašlapuje na tu nohu.
Pan doktor to konstatoval pouze dle rentgenu.Jedině zkuste konzultaci s jiným lékařem,mnoho štěstí...

Reakce na andělka

Milka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 4 odpovědí
Děkují za odpověď. Nejspíš budu muset změnit lékaře. Nejen že mám křeče, ale také mám pocit slabší nohy. Špatně se mi jde do schodů, noha se mi podlamuje. I řest mi stále lékař tvrdí,že je vše v pořádku. Jen při poslední kontrole mi řekl, že mi možná přišili nerv, ale že se s tým musím naučit žít. Na jakém vyšetřeníjste byli ??? Myslím kromě RTG. Děkují Milka

Reakce na Milka

Jana  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 14 odpovědí
Dobrý den, mám po operaci 8 měsíců a mám ty samotné potíže, rovněž kontrola vždycky zní - vše v pořádku, musíte cvičit. Cvičím jako blázen ale teď už mně noha bolí i v noci. Na operovanou stranu dodnes nelehnu. Sedím-li chvíli, tak se kloub nějak "zasekne" a nemohu se chvíli hnout. Sama jsem poprosila obvodního lékaře aby mi napsal rehabilitaci, jestli já sama nedělám něco špatně. Ač se snažili opravdu jak mohli, potíže jsou stejné. Teď jedu v červenci do lázní ale abych řekla pravdu žádné zlepšení neočekávám. Už mne všechno přestává bavit. A to jsem prosím 38roků ve zdravotnictví pracovala bez jedinné PN. S pozdravem Jana

Reakce na Milka

andělka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 7 odpovědí
No tak to snad nemyslí vážně?Naučit se s tím žit není jiná možnost?
Opravdu bych šla na konzultaci k jinému lékaři.U manžela to byl jasný případ doktor ihned konstatoval,že to bude uvolněný dřík,ale aby se ujistil dal ho na týdenní rehabilitační centrum, kde s ním cvičili a podle toho potvrdili ,že svaly jsou vpořádku,že to bude opravdu ten dřík.Takže vidíte ta rehabilitace by Vám mohla odhalit co Vás trápí pan terapeut by na to jistě přišel ,jsou to odborníci znají každý sval v těle,krásnou neděli přeji...

Reakce na Milka

Antonín Cuc
Antonín Cuc  |  návštěvník  |  Praha
  • 53 odpovědí
Musíte okamžitě zajít na neurochirurgickou kliniku na konzultaci, oni Vám přeměří funkci ohrožených nervů, pokud je tam nějaká úplná plegie musí se to bezodkladně reoperovat - doporučené je nejlépe do 2 měsíců, ale ještě do 4 měsíců bývá větší část funkce nervu zachována, jesltiže jsou ještě zbytkové funkce nervů, tak to lze intenzivně rehabilitovat. Ortopedi obvykle nejsou v oblasti traumatizace nervů dostatečně vzdělaní - mně při vizitách sledovali naprostou plegii nervu ischiadicu 6 týdnů nepřetržitě - a nikdo mě včas na neurochirugii neposlal. Důležité je jít přímo na neurochirurgii a nikoli na neurologii - neurologové mi změřili naprostou ztrátu funkce nervu - a pak se vynluvili, že mě na neurochirurgii měl poslat ten, kdo mě v té době léčil na rehabilitaci nebo na ortopedii, protože oni jen "dobře změří naprostou nefunkčnost nervu" a o jediné možné terapii "rekonstrukci nervu" už neuvažují, to je prý povinností "těch druhých". Na neurochirurgické klinice FNKV mi okamžitě navrhli, abych své ortopedy žaloval pro zanedbání běžně známé a dostupné léčby, kterou "na ortopedii - traumatologii" musí povinně znát. Soudím se již 3 roky, za tu dobu byly jen 2 soudní stání - soudce, viníci i soudní znalci čekají, že včas umřu, aby se nemuselo vysvětlovat, co má primář ortopedie znát a umět, jak má vypadat propouštěcí zpráva, jak se změří nesouosost femuru s dříkem - kdy úhel 13.68 stupňů připadá viníkům i soudním znalcům celkem přijatelné LEGE ARTIS - když jde o různoběžnost v rovině promítání, protože "od oka" to nevypadá špatně z jediného pořízeného pooperačního RTG snímku - a přiložit firemní radiologickou šablonu použitého dříku z firemního instrumentária na pooperační RTG vůbec nikoho nenapadlo a ani to nikdy nedělávají - ONI SI TOTIŽ ORTOPEDI VÉŘÍ! 10 dnů po primooperaci TEP kyčle nikdo nezjistil, že mi kouká dřík ze stehenní kosti v délce 8 cm a se špicí 4 cm mimo osu femuru - a je přitom hmatný zespod stehna PDK, že je dřík těžce šikmo mimo osu femuru šlo zjistit i virgulí!!! Pokud máte zbytek funkce nervu -máte ještě naději při intenzivní rhb léčbě, pokud máte úplný výpadek funkce, bez neurochirurgické reoperace se to nikdy již nemůže zlepšit. Jednjte rychle!

Reakce na andělka

Milka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 4 odpovědí
Zajímá mne, zda-li ty bolesti měl od operace, nebo tak jako já, začali mi asi až po třech, nebo čtyřech letech. Nyní jsem byla na konzultaci u jednoho lékaře a ten mi řekl, že ty mé problému jsou nejspíš od jednoho z nejsilnějšího sedacího nervu a poslal mne k jinému lékaři. Do papíru mi napsal... Závěr: ..susp.irrit...n.ischiadicus 1.dx..alg.verterbrog. LS sy a odeslsl mne do neurologické ambulance. Tam teprve půjdu. Ale dle jeho vysvětlení, to můžu i mít tento problém..Milka
mila  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
  • 1 Like
Jsem necelé 3 měsíce po operaci TEP. Mám problém s bolestí v oblasti třísla, bolest se táhne po stehni. Nejspíš se jedná o adduktor stehenního svalu. Nemám problém s chůzí, jízdou na rotopedu, unožováním, ale problém je při zvedání končetiny do přednožení ať ve stoji, nebo vleže. Měla jsem problém již před operací, ale ne až takového rozsahu, ale řekla bych, že i po rehabilitacích se stav zhoršuje. Zkusila jsem nohu nechat v klidu, ale stav je stejný. Poradíte, jak to léčit a zda se jedná o zánět, nebo jiné onemocnění, např. nervů? Mám totiž problém i s jizvou, z jednoho místa mi po stlačení vystřeluje bolest do třísla. Také mám problém s bolestí v oblasti bederní páteře. Jedno s druhým asi souvisí, ale jak se toho zbavit? Děkuji Kotlíková
Rehabilitace - Mgr. Pavel Bajnárek  |  Basic member  |  Liberec
  • 150 odpovědí
  • 1 Like
Určitě zajděte za ortopedem nebo rehabilitačním lékařem. Nebo se na Vás mohu, jako fyzioterapeut, přijet podívat domů. Podle vyšetření můžeme případně na Vaší kyčli a zádech začít pracovat.

Reakce na Rehabilitace - Mgr. Pavel Bajnárek

mila  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
  • 1 Like
Vážený pane magistře! Děkuji za odpověď a za nabídku pomoci. Myslím si, že je to tak trochu z ruky - myslím tím dojíždění z Liberce. Obrátím se na ortopeda a fyzioterapeuta v Praze. K.
anonym  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
  • 3 Likes
obrý den.
Prosím o radu, zda je normální 11 měsíců po TEP kyčle mít bolesti a křeče ve stehně. Při operaci kost napraskla a na zpevnění byly použity svorky.
Nemůže se jednat o nesnášenlivost materiálu ?
Neměla bych se obrátit na fakulní nemocnici ?. K nemocnici, kde byla operace provedena nemám důvěru.
Děkuji za odpověď.
evakveton  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den pane doktore, jen bych se chtěla zepta. Je možné kombinovat prášek neurontin a algifen kapky? Děkuji za odpověď

Související recenze a zkušenosti

Související indikace

Doktor ve Vašem okolí