Totální endoprotéza u kardiaků

Totální endoprotéza u kardiaků

Jitka J.  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
Můj otec je po několikanásobné operaci srdce, má voperovaný kardiostimulátor a jeho kyčelní kloub je postižen artrózou.

Jeho ortoped mu navrhl operaci (totální endoprotézu), ale doktoři z kardiologie mu nedoporučují operaci kyčelního kloubu, vlastně tento operativní postup zavrhli už předem s tím, že by to pro mého otce byla velice náročná a nebezpečná operace (riziko celkové anestezie).

Chtěla bych Vás tedy poprosit o zodpovězení mého dotazu:
Lze provést náhradu kyčelního kloubu i v lokálním umrtvení, nebo je pro tento zákrok nutná celková anestezie?
Popř. je zákrok provedený miniinvazivní chirurgií nebo s asistencí počítače méně náročnější, nebo je také nutná celk. anestezie? A provádějí se tyto operativní metody již běžně na ortopedických oddělení, nebo je nutné vyhledat specializované pracoviště?

A popř. které neinvazivní metody mohou vést k účinnému zmírnění bolestí kyčelního kloubu postiženého artrózou?

Děkuji moc za odpověď, Jitka J.

Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1228 odpovědí
  • 21 Likes
Zdravím,
operace u starších pacientů se dělají zpravidla ne v celkové, ale regionální anestézii (epidurální či spinální). Vzhledem k rizikovosti výkonu bych doporučoval operaci dělat, pokud kardiolog povolí, na pracovišti, kde je kvalitní následná interní a kardiologická péče. Soudím, že operace miniinvazívním přístupem nebo s počítačovou navigací v tomto případě není žádným benefitem pro pacienta, spíše naopak.
prim. Moster, Revmacentrum
Antonín Cuc
Antonín Cuc  |  návštěvník  |  Praha
  • 31 odpovědí
  • 1 Like
Provádění velkých chirurgických zákroků u starších a zdravotně oslabených pacientů je samostatným oborem, kde musí být provedena pečlivá předoperační analýza rizik výkonu, více podrobná vyšetření stavu pacienta a také mentální odolnosti pacienta, dobré vůle se uzdravit. Hranice věková se obecně posouvá a TEP kyčle se dnes realizuje dosti často i u pacientů kolem 80 let. Pochopitelně by měl lékař realisticky říci, jaká je naděje na úspěch, například srovnáním oproti ostatním pacientům - například, běžný pacient obvykle riskuje život asi 5% případů z provedených operací a u Vašeho otce se domnívám, že to riziko realisticky vzroste asi na 7%, na Vašem místě bych takové riziko přijal - třebaže je vážné. Jestli má pacient reálnou naději žít o 8 let se samoobslužnou sociální úrovní, tak snad je to pro něho i pro rodinu rozumný risk - rozhodnout musíte však zodpovědně tak, aby Váš tatínek se souhlasem svým opravdu autenticky se ztotožnil. Musí však chtít se uzdravit a my mu pomůžeme i v pooperační době, projednejte si též s jeho praktickým lékařem pooperační péči, umístění v rehabilitačním ústavu na měsíc, atd. Takového rozhovoru se však nejspíš nedočkáte, už třeba proto, že nikdo reálná rizika pacient§ TEP kyčle systematicky nemonitoruje pro dlouhodobější odstup od výkonu, nikdo se z ortopedů nikdy nezajímá, zda třeba starší pacient dobře odoperovaný nakonec o 3 měsíce později umírá na causálně vzniklý zápal plic jako pooperační stav po TEP kyčle, atp. Já bych asi osobně takové riziko přijal, pokud by po vyjasnění nebylo zatíženo kromě "života nebo smrti při operaci" ještě riziky dlouhodobé či trvalé nepohyblivosti, kumulace dalších vážných zdravotních problémů, atd. NIKOHO Z PACIENTŮ ZDE NEODRAZUJI! Jen připomínám lékařům, nakolik jsou dlužni dodržovat zásady Based Evidence Medicine v mnohem důslednějším kontextu, než jak si dnes sami připouštějí a jak je to možné rychle a snadno zlepšit komunikaci - my pacienti jim to budeme stále více a vědecky zdůrazňovat ve vlastním zájmu bezpečnosti, jsou v oborech mediciny zbytečná "bílá, informačně a logicky nedořešená místa". Souhlasím s panem prim.Mosterem, že bez důvěry ve zkušenost Vašeho lékaře a bez chuti pacienta k životu - nemá smysl takové operace podstoupit. Zkušený ortoped je schopen zrealizovat celou TEP kyčle do 35 minut!!! (obvykle trvá však 48 minut), to bez jeho fyzické kondice, mnohonásobné zkušenosti se stovkami podobných operací a bez osobní motivace k výbornému lékařskému i sportovnímu fyzickému výkonu - není možné!

Reakce na Antonín Cuc

Jitka J.  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 2 odpovědí
Děkuji Vám všem moc za odpověď.
Jak tedy postupovat v případě, že doktoři z kardiologie operativní zákrok zavrhnou, a tím pádem i ortopedie se v návaznosti na verdikt kardiologů tohoto zákroku nechce ujmout - je pak rozhodnutí podstoupit operaci opravdu a jen na pacientovi? To pacient v takovémto stavu musí sám na vlastní zodpovědnost zažádat o operaci?
Můj tatínek (60 roků) byl loňského roku na pravidelné kontrole na kardiologii a odtud se rovnou i s lékařskou zprávou odebral na ortopedické oddělení, kde se mu po přečtení jeho anamnézy dostalo vysvětlení, že s takovýmto zdravotním stavem je operace vysoce riziková a tedy nepřichází v úvahu, jen kdyby si jí vyžádal na vlastní riziko, které je prý veliké.
Od té doby se s ním nikdo o jeho problému nebavil, nikdo mu neporadil ani s ním neprodiskutoval, jak by měl teď na tuto záležitost nahlížet a jak se k tomuto problému postavit, nebo jaký by měl být léčebný postup dál, pokud by k operaci v budoucnu nedošlo.
A protože v současnosti už má opravdu velké bolesti onoho postiženého kloubu, bez berlí by byl prakticky nepohyblivý, a navíc tím vším dost trpí i jeho celkový pohybový aparát (bolavá a namáhaná záda a ostatní klouby), má otec opravdu vůli a odhodlání jít a podstoupit tento zákrok i s případným rizikem - ale bojí toho, že ho opět všude odmítnou, nebudou se ním bavit a zabývat se jeho případem a pošlou ho s nepořízenou domů.
Na koho by se měl tedy obrátit, aby se mu dostalo náležité pozornosti? Za jakým lékařem přijít a požádat o pomoc a spolupráci? Nebo by měl sám otec nějakým způsobem podpořit a podnítit ke spolupráci a komunikaci více odborníků - obvodního lékaře, kardiologa a ortopeda, rehabilitačního pracovníka?

Děkuji za odpověď.
J.J.

Reakce na Jitka J.

Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1228 odpovědí
  • 21 Likes
Zdravím,
pokud interní příprava pacienta operaci nedoporučí, my ortopédi, nemůžeme, bohužel, zasáhnout. V nejlepším případě zkusit ulehčit pacientovi hybnost kloubu nitrokloubní injekcí k. hyaluronové.
Další varianta je konzultace případu na nadregionálním pracovišti - fakultní nemocnice, zda-li lze pacienta k operaci připravit.
prim. Moster, Revmacentrum
Ludmila 26  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 11 odpovědí
Lokálka je možná.Sama jsem tak byla operována.Nedejte se,ale pooperační období je velmi náročné.
Jitka J.  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 2 odpovědí
Děkuji Vám za odpověď,
Doufám, že Vám už je po operaci dobře a kloub funguje tak jak má. :)
Chápu a plně rozumím tomu, že pooperační období s následnou rekonvalescencí je velice náročné a těžké období, tak snad tuto celou záležitost pořešíme co nejdřív a nejlépe, aby se otec už zbavil toho trápení, co má s tím prokletým kloubem.
Mějte se mile a ještě jednou děkuji.
J.J.

Související recenze a zkušenosti

finda 27.10.2022
Spokojený/á

Naprosto profesionální a taktéž i lidský přístup k pacientům v prvé řadě pana profesora Mudr.Jahody, ale zároveň i celého personálu ortopedické kliniky ISCARE. Velmi pozitivně je třeba hodnotit rovněž možnost následné pé... Více 

Související indikace

Doktor ve Vašem okolí