Natažené vazy s prasklým meniskem

Natažené vazy s prasklým meniskem

Ahannah  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 1 odpovědí
Dobrý den, měla bych asi tuctový dotaz, když tady tak čtu. Před třemi týdny jsem utrpěla úraz pravého kolene , a to tak, že se mi v lyžákách smekly nohy a já se sesunula kolmo na podlahy, přičemž se mi levá noha natáhla vpřed a pravá skrčila, kdy koleno sevřelo hodně ostrý úhel (lýtko téměř u stehna), naštěstí jsem si nohu nepřisedla, ale v okamžiku dosedu jakoby mi do vnitřní strany kolene vrazili kudlu. Dolyžovala jsem a za 2hodiny po té už jsem měla potíž jakkoli vytočit či skrčit koleno, do večera mi to oteklo, ale jen trochu. Tak jsem ledovala ,namazala Fgelem a obynadlo, lékař mi dva dny po té sdělil, že si myslí, že je to dle hýbání s nohou na-prasklý vnitřní meniskus a natažené vnitřní vazy, léčba: Fgel a klid, odlehčit chůzy berlemi, za 2týdny kontrola. Při této mi chtěl vytáhnout z permanentního drobného otoku kolem celého kolene vodu, ale nebyla tam, tak jsem dostala obstřik a regabilitace. Nyní otok tkání přetrvává, od úrazu cítím v koleni několikrát za den horko, občas mi v něm píchne z vnitřní strany, koleno nemohu skrčit, chůzě do i ze schodů je potíž. Prosím, sdělte mi, zda a popř. jak zjistit , že se jedná skutečně o poškození menisku? Lekař mne už nikam dál neposlal . a jak dlouho a jakým způsobem léčit koleno, pokud by to byly ty natažené vazy, popř. naprasklý meniskus? Nyní mám rehabilitovat, dostala jsem do kolene nějakou injekci-obstřik, kdy prý to pak odezní, nebo se menisky potvrdí.Předem děkuji za rychlé kladné vyřízení. .
prim. MUDr. Jiří Selucký  |  Basic member  |  Оrtopedie  |  Přerov
  • 355 odpovědí
  • 6 Likes
Dosti ortopedů postupuje podobně, jde o docela racionální postup. Pro pacienty, kteří hodně spěchají ( vrcholoví sportovci nebo z jiných důvodů) je nejlépe časně udělat artroskopii a je okamžitě hjasno, doléčení je pak specifické tomu, co se opravdu v koleni stalo. Jiná možnost je udělat NMR (magnet) , ale není 100% spolehlivost ani v potvrzení, ani vyloučení diagnosy.....stejně se musí rozhodnout podle kliniky. Koleno je na diagnostiku opravdový oříšek.... je vhodné se s lékařem domlouvat (o míře aktivního přístupu, časnosti askp) a být trošku trpělivý.....když už se to stalo. Hodně aktivní přístup je taky někdy "zbytečná" askp, ale na druhou stranu rizikovost takového kroku je minimální. A vyloučení podezření na závažnější úraz taky není úplně zbytečné....
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
jestli je v koleně nitrokloubní tekutina nebo ne, lze i bez zkusmé punkce zjistit bezpečně ultrazvukovým vyšetřením. Otok kolena vždy neznamená přítomnost tekutiny. Pokud se ovšem zjistí nitrokloubní tekutina, je vhodné zjistit co nejdříve její kvalitu, a to zda li je přítomnost krve či ne. Pokud by byla přítomnost krve, přikláněl bych se k artroskopickému vyšetření kloubu. Může jít o prasklý meniskus. Ve vhodném případě lze tento meniskus zachránit jeho "sešitím". Později lze poškozený meniskus zpravidla již jen částečně nebo úplně odstranit.
prim. Moster, Revmacentrum
Ahannah  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 1 odpovědí
Děkuji za rychlé vyřízení dotazu, ještě jsem dolnila několik informací v odpovědi k MUDr. SUlickému, kdy předpokládám, že jej máte možnost shlédnout také.
S pozdravem
Milhru  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den chtěl bych se zeptat.Měl jsem pracovní úraz. Mám natažené vnitřní vazy v levém koleni spodezřením na prasklý meniskus. Mám čtyři týdny nemocenskou. Koleno můžu už ohýbat v plném rozsahu ale ,když dám nohu do boku tak mně v koleni píchne. Myslíte že se to spraví nebo bude nutná operace? Hrůza Děkuji
lustra  |  návštěvník
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
před třemi a půl měsíci jsem podstoupila na chirurgii operaci prasklého menisku. Nyní je bolest v koleni stejná,po námaze se zvětšuje, koleno je stále mírně oteklé.Minulý týden jsem byla na ortopedii, kde dle rtg bylo zjištěno, že mám natržené vazy a že se to mohlo stát při operaci. Lékař mi doporučil ortézu, ale dál mi neporadil, co mám dělat, aby zase bylo koleno v pořádku.trápí mě, že by to mohl být trvalý stav, nevím, jak se mám ke kolenu chovat a jak si pomoci. děkuji za radu.
Lucie stránská
FYZIOklinika s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 297 odpovědí
  • 12 Likes
Dobrý den,
určitě doporučuji navštívit fyzioterapii a začít svalstvo kolene posilovat a stabilizovat, je nutné také povolit měkké tkáně v oblasti kolene, které budou stažené a mohou zhoršovat bolesti kolene. Na otok doporučuji a aplikovat Priesnitzův obklad, a to klidně od kotníku až po horní část stehna. A vzhledem k přístupu Vašeho ortopeda bych se zamyslela i nad změnou ošetřujícího ortopeda.
Přeji příjemný den!
Mgr. Kateřina Pešlová
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
lustra  |  návštěvník
  • 2 odpovědí
Dobrý den, děkuji za informace, kterými se budu řídit. Lucie Stránská