Dobrý den, je mi 42 let,mám scoliosu 45 st.Užívám na pr. se štítnou žlázou letrox 150 asi 3 roky.Mám bolesti zad přesto,že pr. cvičím.Navšt. rehab. lékaře a občas neurologa.Posladní dobou mám bolesti v rameni a kyčli vystř. do stehna a přidalo se i koleno.Je to velmi omezující, ráno velmi špatně vstávám, často beru analg.Snažím se o norm. život, chodím do práce, mám 2 děti.Bohužel bych potřebovala komplex. vyš. a nevím na koho se obrátit.V místě mi napíšou rhb a tím to hasne, ale prob. to neřeší.Děkuji
Bc. Václav Kovalovský | Basic member | České Budějovice
99 odpovědí
1 Like
DObrý den,
zkuste najít specializované pracoviště se skoliozami a objednat se tam. Nebo pak jedině orpotepide, neurologie nebo RHB lékařství. Případně si najít zkušeného fyzioterapeuta a správně rehabilitovat.
Dobrý den,
četla jsem váš příspěvek a myslím, že byjste měla vyhledat odbornou pomoc. Odkud pocházíte? Jste-li blízko u Brna tak ve fakutlní nemocnici vám pomohou tam se na to přímo organizují. Já jsem po operaci už asi 3 a půl roku a nemohu si stěžovat. Sem tam nějaká bolest ale je to lepší než předtím. Operace je nevyhnutelná pokud máte více jak 50 stupňů a mělo by se na operaci jít kolem 40 stupnu myslim. Pokud mate bolesti a 45 stupnu krivku musite jit na operaci! Proto vyhledejte odbornou pomoc, najdete si na internetu nejakeho ortopedickeho doktora nebo kohokoliv kdo se na to specifikuje a jednejte ihned. Je lepsi driv nez pozdeji, ted je dulezite vase zdravi ne prace nebo deti. Musite jednat co nejdriv.
Nesouhlasím s Nicole, stupně nejsou to, co by striktně rozhodovalo o tom, zda jít či nejít na operaci, na koho se obrátit vám neporadím, ale snažte se udělat toho pro své zdraví co nejvíc, zkusit různé metody a teprv když nic nepomůže, potom na operaci. Jinak já mám také skoliozu 45 stupňů, ale je mi jen 22, zatím problémy naprosto žádné. Mohla byste mi říct, jak jste se cítila v mém věku? Taky jste byla bez problémů? Lékaři vám nezakazovali mít děti? mně ano.
Dobrý den,když mě bylo jako Vám neměla jsem taky bolesti.Cvičila jsem průběžně pořád.Dalo by se říct, že jsem mazák :-).Taky mě strašili ohledně těhotenství a porodu.Blbost.Měla jsem krásné těhotenství a skvělý porod.Děti se narodili zdravé a pěkní buclíci(4000g).Větší problémy začaly až teď. Bolesti jsou někdy nesnesitelné. Bolí mě klouby,noha(vystř. mi bolest po zadní straně stehna sm.dolů do lýtka),problémy s kostrčí,bolesti hlavy,těžké ruce..bolí mě i to cvičení :-(. Na prvním místě je správné cvičení! výborná je Vojtova metoda,také cviky s podložením,nebo s balony...,dobré je správné plavání..je toho dost jak se udržovat, ale to tělo se s věkem ozve..pozor na váhu! Nepolevujte, na prvním místě jste především VY. Ještě důležitá věc,vaše děti mohou mít také scoliozu, hlídejte je a buďte přísná a důsledná ohl. cvičení.
Já děti nechci mít, bojím se, že by to byli hrbáčci jako já a trápili by se s korzetem jako já a nakonec by je třeba stejně poslali na operaci. A to máte 45 stupňů teď nebo za mlada? Můžu se zeptat, kolik vám je a kdy vám ty stupně naposled měřili. Děkuji :-).
Stupně (zakřivení páteře) a bolest je to jediné co o operaci rozhoduje. Paní Veroniko, pokud máte silné bolesti, vyhledejte odborníka ve svém okolí, jděte na konzultaci a nechte si poradit co vám řekne on. Operace je to nejmenší co vás může trápit. Časem by jste mohla mít problémy jako já, prvně nci a pak náhle skluz a bude z vás hrbáč a budete mít problémy se srdcem i dýcháním. Se skoliozou není žádná sranda a neměla by se brát na lehkou váhu. U mě začala v 9 letech a na své 10 narozeniny jsem dostala první korzet. Operace byla nevyhnutelná v 15 letech. Nyní mi je za pár dnů 19 a jsem v pohodě :) Proto vás prosím, ať vyhledáte odborníka a nechte si poradit, já odborník nejsem i když bych jím ráda byla, hodně lidí mi píše co mají dělat když mají skoliozu nebo či se bát operace nebo ne....Pokud pujdete na opraci, tak Vám držím pěsti a ať vše dobře dopadne :)
Zapomínáš ale, že tobě bylo 15 - v době růstu se skolioza může opravdu prudce zhoršit, takové sutečně prudké zhroucení už této paní nezhozí a na jejím místě bych nejprv zkusila všechno všecičko a teprv když by nic nepomáhalo, tak operaci, ona totiž operace není taky žádný zázrak - ty jsi po ní teprv 4 roky, takže houby víš. A odborník skutečně nejsi, to je vidět.
Hele, já znám lidi, kolikrát píší se 100% jistotou, kolik mají stupňů, přitom jim poslední RTG dělali před 15ti lety - takže vše už může být jinak, proto se radši ještě znovu ptám, víš.
A navíc, vaše děti hrbáči nebudou. To by tu skoliozu mít museli a ze dne na den se z nich hrbáč nestane. Vy asi nemáte skoliozu moc dlouho že? Jde to vidět...děti jsou ta nejmenší starost, když skoliozu máte. Pokud by se u nich objevila tak se začnou léčit. A není to genetické.
souhlasím, že děti se nenarodí jako hrbáčci,ale je fakt, že je to podm. genet. jakou si nesete výbavu.Bohužel u mé dcery se objevil problém. Už když byla dcera malá, všimla jsem si X post. nohou a pak ploché nohy a teď se hrozně rychle táhne nahoru a vypadá to na skoliotické držení.Je jí 13, samozdř. cvičí a je aktivní, ale musí se hlídat.Není to žádná VADA, pokud se cvičí a záda hlídají!
Mě hlídali a neuhlídalo se nic - asi proto, že mám zploštělou hrudné páteř. Zde Nikol také hlídali a stejně musela nakonec na operaci. Takže vidíte, že někdy ani hlídání a poctivé cvičení, korzet a dodržování pokynů doktora nepomůže. Hodně jsem četla o tom, že se skoliozou souvisí ploché nohy. Vidíte, já ploché nohy nemám a mám je rovné - a přitom mám skoliozu jak Brno. Můj bratr - velký sportovec s rovnou páteří bez skoliózy -a má ploché nohy.Tak to vidíte :-).
A jako hrbáč se dítě taky může narodit, existuje i vrozená skolioza, ale já mám v rodině dědičné dispozice až k té, co se vyvíjí v době růstu. Ještě poznámku - u nás v rodině skolioza je a musím říct, že každou generací je to horší a větší skolióza.
Tím hrbáčem jsem myslela, že by mělo skoliozu - po mé maličkosti, ne, že bude mít vyloženě hrb, jestli rozumíš. Naopak, o skoliozu se zajímám daleko dýl než ty - vzhledem k tvému věku. " Děti jsou nejmenší starost"? Holčičko, těhotenství přináší s sebou změny hormonů - takže jedna žena he v pohodě, druhá má bolesti, třetí má bolesti a ještě se jí to zhorší (četla jsem i o jedné nešťatsné mamince, které se skolioza v důsledku těhotenství zhoršila natolik, že pak musela na operaci, nebo asi spíš několik operací, protože byla v nmocnici skoro čtvt roku - jejímu synovi byly asi 2-3 a jak byla od něj odloučena několik měsíců, pak ji vůbec nepoznával, vrátila se z nemocnice a manžel se tedy musel starat nejen o dítě a domácnost a ještě i o ni, spoustu dalších měsíců byla chudák mimo provoz. Dalším kritickým obdobím, když žena zdárně projde těhotenstvím je období, kdy se dítě batolí - neustále se k němu ohýbat, zvedat, atd. atd. - to je tepr ten pravý záhul na záda, vtšinou doktory kvůli zhoršení ještě obávanější než těhotenství samotné. Ano, když se u dítěte skoliza objeví, tak se začne léčit - a co, ty ses taky léčila a výsledek? U mě to bylo podobné, cvičení, korzet, výsledek nepříliš uspokojivý. Ne, přímo dědičné to není, ale jakmile jsou k tomu v rodině dispozice, je větší pravděpodobnost, že se skolioza objeví znovu. Jistě sama znáš rodinu, kde třeba matka nosí brýle a všechny děti po ní - a přitom oční vady taky nejsou dědičné, řekne ti doktor. Není to tak jednoduché, jak se ti to v tvém věku zdá, víš.
blbost, nelíbí se mi tvůj pohled.V dnešní době má problém s páteří každé druhé dítě.Pracuji s dětmi, které mají zdravotní problémy, vážné zdravotní problémy! Skolioza je nic proti nim.Dá se s ní kvalitně žít.Je to možná víc problémů než u zdravých lidí,ale jde to.
Přímo v mém sousedství je maminka, která byla ještě dřív jak já na operaci s úplně stejným problémem a hádejte co? Má dvě krásné děti a dělá vše jako kdyby se nikdy nic nestalo, po operaci totiž většina problému zmizí. I bolesti. Od doktorů, v Brně , kde se na to specializují, jsem se dozvěděla nejvíc co to šlo, byla jsem zvědavá a taky jsem chtěla vše o skolioze vědět i co mě čeká potom a co bylo špatně. Takže toho vím dost i když mi je jen 19 :) Třeba to že celou dobu jsem cvičila špatné cviky, které mi dali na ortopedii ve Zn.!! A jak to bylo u mě? No, prvně korzety a cvičení. Na všechny sádrování jsem asi tak do 14ti let jezdila do Brna, jenže na poslední dva jsem byla ve Znojmě, kde mi udělali zapínání dopředu a tudíž to ty svaly stahovalo dopředu a ne dozadu a mě se prudce za ten rok skolioza zhorsila, ze sem pak mohla odlozit korzet uplne a jen cekat na operaci. Nez jsem nastoupila do nemocnice, zacal se mi delat na prave strane hrb. Doted tam mam vice volne kuze nez na leve strane a pres lopatky nic necitim. Uz od 4.tridy necvicim, dodnes se tezko vracim k tomu, abych mela kondici a energii. Je to tezke a namahave po tolika letech, kdy clovek pomale nic neumi. Musela jsem se toho hodne vzdat treba tance, ve svych zacatcich jsem musela okamzite skoncit, sla jsem i k terapeutovi. A i detstvi, zadne behani a skakani a dovadeni a lezeni po stromech, korzet jsem musela mit 23 hodin denne. Pak jsem si ho sundavala casteji a trosku to svindlovala ale porad se to zlepsovalo. Ale dnes se citim fajn a nestezuji si :)
To, že jeden případ je bez problémů (alespoň v dnešní době - viz Veronika - taky říkala, že těhotenství a děti byly v pohodě, ale později začaly problémy), neznamená, že budou v pohodě všechny. Není pravda, že po operaci zmizí všechny problémy a bolesti, někdy je to dokonce i naopak. A jaké problémy a bolesti by měly zmizet třeba mně, když žádné nemám? Ano - své informace máš od doktorů v Brně - ale to jsou operatéři, pouze jedna sorta doktorů, co třeba rehabilitační? ty mají trochu jiné názory a zkušenosti, nejde sbírat zkušenosti jen u jedné sorty lidí a myslet si, že vím všechno. Jejich pohled je jen jedním z mnoha pohledů.
Co říkáš o těch korzetech je zvláštní, u nás v lokální výrobně korzetů naopak mají korzety se zapínáním vzadu a přitom jsou nekvalitnější než ty pražské se zapínáním vpředu. Myslím, že nejde o to, kde má korzet zapínání, ale jak kvalitně je udělán. Jestli někdy tu kvalitu ovlivňuje zapínání vpředu nebo vzadu, to tedy nevím.
Jak to myslíš, že přes lopatky nic necítíš? To je nějaká necitlivost po operaci? Slyšela jsem hodně lidí, co si ztěžovali, že mají v důsledku operace necitlivé některé části těla.
A jak můžeš od 4. třídy necvičit? Já byla taky osvobozena od tělocviku, když jsem nosila korzet, ale člověk přece musí cvičit své vlastní rehabilitační cviky, ne? A i pokud jsi je cvičila jak říkáš špatně, tak pokud jsi cvičila, tak přeci nějakou kondici jsi měla, ne? Myslím, že v tomhle je nejhorší operace - jak potom člověk dlouho nemůže cvičit, to teprv svaly ochabují.
To, že se cítíš fajn dneska, neznamená, že to tak bude pořád. Můžu se tě zeptat - měla jsi před operací nějaké problémy, omezení, bolesti?
Skoliozu 45 st. mám od 16 let. Zakřivení páteře si všimli ve 12. Okolo 13 roku jse měla 25 st. V 15 jsem byla na vyš. ohledně korzetu a růstu. Zamítli korzet,protože byl podle nich růst ukončen. Mezi 15 - 16 rokem jsem vyrostla asi 16 cm.Záda ujeli na 45 st.
Ja mam skoliozu vice jak 90 stupnu. Samozrejme hrb na prave strane , celou pravou lopatku venku, tak-ze si kazdy toho vsimne ,ale musim rici, ze tehotenstvi probehlo v poradku a mam jiz 28 letou dceru. Je mi 46 let,chodim do prace , zada me boli priserne ale na operaci jsem se neodhodlala. Akorat ted hledam nejakeho doktora, ktery by me poradil co dal. Pobiram castecny inv. duchod 1 stupne. A jsem odhodlana jit i na operaci, kdyby me prestala bolest vlevo dole- jakoby plotenka. Ale mam zaskripnuty nerv ktery je blizko patere, tak ze kazdy me od operace odrazuje.
Dobry den, zkousela jste intenzivni rehabilitaci? Takovou rehabilitaci, ktera zacleni kompenzacni aktivitu do bezneho vsedniho dne, aby jste si zada behem dne nenicila. Doporucuji se obratit na fyzioterapeuta u vas v okoli a vyzkouset tuto variantu pred tim, nez se rozhodnete pro invazivni zakrok.