Skolióza a dušnost

Skolióza a dušnost

Dickstone  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
Dobrý den.Má obvodní lékařka mi řekla že mám malou skoliozu zad.Chci se zeptat,Je možné,že díky skolioze trpím dušností?.Při masáži se mi dýchání vždy zlepší.Dík za odpověd
ORP Centrum  |  Basic member  |  Praha
  • 53 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den, konstatování malé scoliosy nejde spojovat s výskytem dušnosti. Zlepšení po masáži a uvolnění hrudního koše svědčí spíše pro blokádu spojení žeber s příslušnými výběžky obratle, RHB je na místě. S pozdravem MUDr. Z. Gleta, ORP Centrum Praha Dejvice, tel: XXXXXXXXX, XXXXXXXXXX
GERI, spol. s r.o. rehabilitace a rekondice  |  Basic member  |  Praha
  • 169 odpovědí
Dobrý den,
skolióza samozřejmě může s obtížným dýcháním souviset. Při výrazné skolióze dochází ke strukturálním změnám v postavení hrudníku a páteře s následným ovlivněním dýchání. Vzhledem k tomu, že se Vám po masáži dýchá lépe, problém s dechem bude spíše svalového chrakteru způsobeného svalovou nerovnováhou, který s "malou skoliózou" souvisí. Doporučovala bych Vám tedy navštívit fyzioterapeuta, který dysbalanci odstraní a poradí Vám, jak podobným problémům předejít. Masáž Vám od problémů s dechem sice uleví, ale jen krátkodobě.

Mgr. Hana Dušková, GeRI rehabilitace
hubitel  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 1 odpovědí
dobry den mam skoliozu patere a pohmozdena zebra z mladi a zacinajici revma. Atd.na jedny zada az moc.pocituji ze se nemohu poradne nadechnout.chodila sem na elektrolecbu,na rehabilitace,bylo to lepsi,ale jen docasne. Z toho dychani mam strach,chci se zeptat je to jen neprijemne a nebo se muzu i udusit?ortoped my rek ze se stemy zady neda nic delat,je my33let.lecim se i na astma,ale to mam pod kontrolou.prosim poradite mi nekdo nechci takto trpet zbytek zivota,je to moc neprijemne dekuji
GERI, spol. s r.o. rehabilitace a rekondice  |  Basic member  |  Praha
  • 169 odpovědí
Dobrý den,
pocit, že se nemůžete nadechnout je většinou ze zablokovaných žeber a páteře. Pravděpodobně to souvisí s vaší skoliozou i astmatem, kdy bývá změněný dechový stereotyp. Potřebujete kvalitní fyzioterapii, kde Vám nejen uvolní zablokovaná žebra, ale také Vás naučí lépe dýchat a cvičit, aby se Vám žebra opakovaně neblokovala. Myslím, že se s každou bolavou páteří dá "něco dělat", jen musíte mít dobrou fyzioterapii a píli a vytrvalost cvičit dále doma. Pocit omezeného dýchání je velmi nepříjemný, ale pokud se nejedná o projev astmatu, který říkáte, že máte pod kontrolou, tak to není nebezpečný stav. JE to jen nepříjemné, ale nemusíte se obávat.
S pozdravem
Mgr. Anna Nedbalová, fyzioterapeutka

FYZIO Aktiv - Centrum Aktivní Fyzioterapie  |  Basic member  |  Praha
  • 5 odpovědí
Dobrý den,správně zvolenými cviky je možné pocit dušnosti zmírnit či zcela odstranit. Toto cvičení by bylo dobré začlenit do vašeho všedního života, abyste si mobilitu hrudníku udržela na stálo a ne jenom po dobu rehabilitace. Udušení touto cestou nehrozí, nemusíte mít strach.

S pozdravem Mgr. Roubínková
voves  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
Mám kyfoskoliozu páteře už od dětství.Zažila jsem korzet sádrové lůžko i půlroční léčbu v léčebně v Brandýse nad Orlicí.Dnes je 65 let a mám velké potíže s dýcháním.Navíc mám břišní kýlu,kterou lékař nedoporučuje operovat,že by bylo dýchání ještě horší.Co mám dělat aby se mi alespoň upravilo to dýchání.Mám problém už i při bězných domácích pracech a i chůze venku mi dělá problém.Necvičím a mám málo pohybu,protože bych to neudýchala.