Skolióza-jak zabránit operaci?

Skolióza-jak zabránit operaci?

marpar55  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
Dobrý den, je mi 35 let a nedávno jsem byl na rentgenu páteře, kdy jsem druhý den dostal do ruky výsledky rentgenu. V něm stálo toto:

Dextrokonvexní skoliosal páteře
Dextrorotace L1-4
Posun obratlového těla L5 proti S1dorsálně asi o 5 mm ve smyslu retrolisthesy
Incip. deformující spondylosa L 3-5
Těla obratlová přiměřeně vysoká, kostní struktura neporušena

Doktorka mi řekla pouze, že mám skoliózu páteře, a že mám vynechat sporty, při kterých pociťuju bolest páteře. Při větších bolestech bude nutná operace.
Rád bych se však dozvěděl více. Jak je to závažné, které sporty mi pozitivně pomůžou a jak se mi křiví páteř. Jediné co vím, že nemůžu hrát fotbal, jelikož při hře, mi to dost bolí. Chci se určitě vyhnout operaci, takže bych se rád dozvěděl, co mám dělat, aby to tou operací neskončilo. Předem děkuji za odpověď
GERI, spol. s r.o. rehabilitace a rekondice  |  Basic member  |  Praha
  • 169 odpovědí
Dobrý den,
nenapsal jste, kde vás vlastně záda bolí ani proč byste případně měl jít na operaci? Operace skolioz se provádí od zhruba 50stupňové křivky, což předpokládám nemáte, to už by se na skoliozu přišlo dávno v dětském věku. Operace páteře se dále provádí u velkých výhřezů meziobratlových plotének, kdy je bolest a oslabení dolních končetin, což také nepíšete, že byste měl.
Ale i když vám operace nehrozí, tak je důležité si páteř dále neničit. Dělejte ty sporty, při kterých vás to nebolí. Ale pohyb je důležitý, abyste si udržel pevnost svalového korzetu, takže určitě nepřestaňte sportovat úplně.
Nejzásadnější pro vás je, léčit příčinu vašich obtíží správně vedenou a odbornou fyzioterapií.
S pozdravem
Mgr. Anna Nedbalová
alena  |  návštěvník  |  Plzeňský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den 5 let trpím bolestmi zad- můžete mi prosím vysvětlit co znamená
Pánev-nepravidelná struktiura SI.skl.m. Bechtěrev možný.L páteř-dextrokonvexní skoliosa,plochá lortosa,schmolrovy uzly,snížení disků,ventrolaterál.spondyosa.Léze L5/S1.Suspenkce na lézi SI kloubů. Ještě musím na CT.Děkuji
Lennny  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den, jmenuji se Lenka Frömlová a jsem psycholožkou ve Fakultní nemocnici v Plzni. V současné době píšu Rigorózní práci, která se zabývá vnímáním kvality života pacientů s idiopatickou skoliózou různých věkových skupin. Pokud jste ochotni vyplnit dotazník (10-15min) týkající se vaší nemoci a pocity s ní spokojených, prosím napište mi a já vám dotazník mailem zašlu. Výsledky výzkumu samozřejmě ráda poskytnu.
Mail: fromloval@fnplzen.cz