Skolióza páteře a těhotenství

Skolióza páteře a těhotenství

Nicole  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 8 odpovědí
Dobrý den,
chci se zeptat, jestli můžu normálně otěhotnět, když jsem po operaci páteře tři a půl roku a jsem zdravotně v pořádku. Mám operovanou jen hrudní část, kde mám dvě titanové tyče, ale stále mám, i když teď už slabou, křivku v bederní části páteře. Nebudu mít potom nějaké problémy během těhotenství? Děkuji za odpověď, Dominika.
Bc. Václav Kovalovský  |  Basic member  |  České Budějovice
  • 99 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den,
na Váš dotaz lze jen těžko odpovědět, protože to se v podstatě ukáže až pokud nějaké problémy nastanou. Pokud chcete případným problémům předejít, tak si najděte fyzioterapeuta, který vás naučí nějaké preventivní cvičení na páteř nebo na pánevní oblast a pak se cvičení pravidelně věnujte.
Pokud jste jinak zdravá a Vaše páteř dobře funguje, tak by snad žádný problém být neměl.
S pozdravem V.Kovalovský
FYZIOklinika s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 297 odpovědí
  • 12 Likes
Dobrý den,

otěhotnět samozřejmě můžete. Snažte se udržet svalový korzet co možná v nejlepší kondici, předejdte tím zborcení páteře nebo i jen bolestem zad apod. V době těhotenství cvičete hodně rehabilitační cviky, před těhotenstvím můžete relativně co chcete (lezení po stěně, plávání, nordic walking....)

Mgr. Iva Bílková
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
ella  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
jsem 18 let po těžké operaci skoliózy (bederní oblast, řez veden přes bok), při které mi byly voperovány šrouby spojené kovovou tyčí. Tato tyč po operaci praskla a odděluje poslední dolní šroub. Ke konci loňského roku jsem byla na 3 měsíce upoutána na lůžku vzhledem k silným bolestem zad (odborná vyšetření potvrdila i výhřez ploténky), což mělo za následek úpadek veškerého svalstva a pokles hrudního koše. Nyní jsem gravidní a bolesti stále přetrvávají. Chtěla jsem se zeptat, zda těhotenství neohrozí ještě více současnou ne moc uspokojivou zdravotní situaci?
Děkuji za odpověď.
NocNi1  |  návštěvník  |  Jihočeský kraj
  • 28 odpovědí
  • 1 Like
Jí sice nejsem doktor, jen mám taky skoliozu, ale divím se, že vám v takovém stavu nezakázali otěhotnět. Těhotenství a hlavně následné neustálé zvedání miminka a ohýbání se k němu, když začíná běhat jsou na páteř velmi náročné, všechny tyto věci páteř velie zatěžují a zhoršují její stav.