Lékař v pořádku, ale to ostatní....

Michal H.

Z pohledu pacienta těžko říct, zda samotné vypáčení a vytrhnutí stoličky MUDr. Kutáč bylo provedeno dobře, ale po 10-minutovém úsilí se mu to podařilo a zatím bez komplikací, takže jeho výkon hodnotím pozitivně.

Co ve mně ovšem zanechalo velmi negativní dojem, je úroveň jeho zdr. sester a jejich "péče". Nejen se mnou, ale i s dalšími dvěma pacienty, kteří byli přítomni, jednaly dvě přítomné sestry jako s částečně nesvéprávnými - obsah i tón jejich vyjadřování mi připomněl nemocnici v 80. letech. Ale to byl jen začátek: při usazení do křesla mi byl na krk zavěšen papírový ubrousek o rozměrech cca 30x30 cm. Po provedení zákroku jsem zjistil, že krev z mých úst mám nejen všude na košili, ale i v klíně. Na můj údiv a dotaz, proč nejsou na něco takového zařízení a nemají na zakrytí pacienta něco většího, se mi MUDr. Kutáč omluvil a řekl, že nečekal, že k tomu může dojít. Sestra pak s úsměvem utrousila něco o tom, že to půjde vyprat a čím. Ve stomatochirurgické ordinaci se tomu prvnímu těžko věří a to druhé chápu jako vyjádření nechuti k něčemu takovému jako je pořízení a praní pořádných krycích roušek. Proč, když si přece pacienti mohou své zakrvácené svršky prát sami, že ano?

Následně jsem byl nasměrován ke druhé sestře, která mi v rámci pozákrokového poučení sdělila, že pokud by krvácení z dásně neustávalo, mám použít látkový kapesník. Odvětil jsem jí, že látkové kapesníky nemám, a otázal se, čím jiným bych si mohl vypomoci. Pro odpověď pátrala zrakem po stropě a vydávala neurčité zvuky tak dlouho, než ji MUDr. Kutáč, který šel náhodou okolo, řekl, že v tomto případě by mi mohla "výjimečně" dát gázu navíc (...k té, kterou už jsem v ústech měl od zákroku). Teprve poté sestra vytáhla ze zásuvky minibalení a dala mi je. Doma jsem se podíval na internet, co je to za poklad, že mi jej nechtěla dát sama. A byl jsem zklamán: nejmenší a nejlevnější balení obyčejné gázy, které stojí 2 Kč.

A ještě perlička závěrem: teprve bezprostředně před zákrokem, v čekárně, mi byl předložen k podpisu text informovaného souhlasu a poučení. V něm bylo mj. uvedeno, že k zákroku nemám jezdit autem sám, ale mám si zařídit odvoz. Tato rada mi samozřejmě nebyla moc platná, protože autem jsem už přijel. Podotýkám, že na zákrok jsem byl objednán cca měsíc předem a bylo tedy dost času mi to říct předem.
To, že v tom poučení bylo také nepravdivě uvedeno, že mne poučil sám MUDr. Kutáč (...kterého jsem ale prvně viděl až poté v ordinaci), je už jen detail.

Závěrem tedy radím těm, kteří si chtějí a mohou vybírat, aby v případě, že chtějí být ušetřeni podobných zážitků, návštěvu ordinace MUDr. P. Kutáče dobře zvážili.

Recenze lékaře


Notice: Undefined index: form_source in /data/www/medved/application/views/widgets/story-thread.phtml on line 56

Notice: Undefined index: fullname in /data/www/medved/application/views/scripts/helpers/media-doctor.phtml on line 22
Celkové hodnocení
Chování, jednání a přístup lékaře
Odpověděl na mé dotazy
Čas strávený se mnou
Pooperační péče
Ochota a příjemnost personálu
Doktor ve Vašem okolí