Dobrý den, syn 16. měsíců měl kašel a do toho rostly zuby, přibližně před týdnem dostal nurofen a s křikem ho vdechl. Od té doby se v noci budí s dráždivým kašlem. Přes den nekašle jen po obědě občas když spí. Může to být z toho?? Děkuji.
MUDr. Tomáš Rozsíval | Basic member | Otorinolaryngologie | Opava
5 odpovědí
Dobrý den, pokud jste si jistá a viděla jste, že Nurofen vdechl tak tyto příznaky mohou znamenat aspiraci do dýchacích cest. Jde o potahovanou tabletku, která se obvykle rozpustí ve styku se sliznicemi, ale je nebezpečná tím, že se zaklíní, poté dráždí ke kašli až se uvolní a vyprovokuje patologický spastický reflex průdušek, vedoucí někdy až k udušení dítěte. Proto v každém případě oznamte ihned vše lékaři, který by měl minimálně dítko vyšetřit, udělat rtg plic a ihned i tzv. bronchoskopii. Jde o akutní ohrožení života dítěte ! Nejlépe jeďte ihned na krční oddělení do nemocnice !
dobrý den, nejsem si jistá jestli si rozumíme jaký nurofen vdechl, měla jsem na mysli sirup ne tabletku, tu by asi 16. měsíční dítě nespolklo.
myslíte, že i sirup může být takto nebezpečný????
Dobrý den, nejsem si jistá jestli si rozumíme jaký nurofen vdechl, měla jsem na mysli sirup ne tabletku, tu by asi 16. měsíční dítě nespolklo. Myslíte, že i sirup může být takto nebezpečný????
5 odpovědí
Tak vdechnutí sirupu, resp.tzv.vdechnutí se stává často a tekutina typu sirupu většinou podobné potíže neudělá. Takže jde o relativní nepříjemnost, ale nikoliv o ohrožení života. Dráždivý kašel je většinou způsobený paralelně probíhající virovou infekcí dýchacích cest.
5 odpovědí
Můžete mu zkusit podávat nejrůznější sirupy proti kašli, např. Sinecod, apod., také je vhodné nechat dítě pořádně vyšetřit, může jít o projev alergie a nepoznaného asthmatu, zvláště, když třeba od narození měl atopický ekzém. V každém případě si myslím, že byste své dítě měla ukázat svému lékaři. Je mnoho onemocnění, projevujících se jako kašel, většinou jde o banality, virosy, zvětšená nosní mandle, atd. Ale pokud se zjistí alergie, je nutno počítat vždy i s rizikem pozdějšího vzniku asthmatu a to řada lidí vůbec netuší. Podceňují to i pediatři a to není dobré.
Velmi rozumné je také postarat se o to, aby se v rodině nekouřilo a příp.sledovat co působí jako provokující agens pro rozvoj kašle. Bohužel to bývá často kočka a jiná domácí zvířata, dokonce i akvarijní rybičky. Ale vyčerpávající informace Vám jistě řekne Váš pediatr.
můžu tě uklidnit, že po nurofenu to není. moje holčička taky pokašlávala po sirupu, ale panadolu. zkusila jsem ho ochutnat a ten opravdu dráždí, nurofen naopak uklidňuje. takže vy máte asi kašel a jde o shodu náhod...
mám stejnou zkušenost. panadol děti dráždí a kolikrát ho vyblinkají. možná je to i tím, že se ho dává na množství hodně, oproti nurofenu, se kterým jsem zatím problém neměla. a dokud to jde, necpu do dětí prášky, když jsou i jiné formy.