Chtěla jsem darovat krev a tam mi řekli, že nemůžou, poněvadž mám nadbytek bílých krvinek. Je mi 20 let a zajímalo by mne, zda je nutná nějaká léčba a nebo zda existuje něco, jak tomu předejít
Dobrý den, patrně jste měla leukocytozu, zvýšenou hladinu bílých krvinek v krevním obraze, to bývá po infekci nebo při zánětu. Třeba jste prodělala virozu a toto je reakce organismu na onemocnění. Musíte počkat, ža se vám hladina opět sníží, většinou do týdne po skončení onemocnění.
Zdravím
Měla jsem ten samý problém, ale bez jakéhokoliv zdravotního problému před tím ani potom. Také mi řekli, že to může být po námaze. Pravda je, že jsem dobíhala asi 100m na autobus. Může to být tím?
Dobrý den, popoběhnutí na autobus vám změny v krevním obraze nezpůsobí. Infekce často probíhají latentně, ani o nich nevíte a projeví se třeba jen přechodným zvýšením bílých krvinek.
Dobrý den,dávám krev, ale už mě párkrát nevzali z důvodu vyšších hodnot bílých krvinek.Nebylo mi nic předtím a ani potom,tak nevím jestli na to něco je,abych měla tu správnou hodnotu.Na transfůzním mi říkali, že to mám jak sázku do loterie, buď projdu nebo ne, ale že to mám zkoušet.Děkuji za odpověď
Dobrý den, bílé krvinky bývají přechodně zvýšené po prodělání různých infekcí,zvláště bakteriálních, o kterých ani nemusíte vědět. Doporučuji kontrolu krevního obrazu za 14 dní. Pokud by počet krvinek neklesal, je na místě podrobnější vyšetření.
Dobrý den, už 3 měsíce mám zvýšenou hladinu bílých krvinek (až 90). Jak je to možné? Vy píšete, že je to jen přechodné... Děkuji za odpověď. Roman Šimečka
Dobrý den, zvýšená hladina bílých krvinek bývá reakcí na onemocnění (i bezpříznakové) nebo jinou zvýšenou zátěž. Snížit hladinu nelze, musíte počkat, až sama klesne.