Dlouhý a krátký protokol- v čem je rozdíl?

(Diskuze k tématu Mimotělní oplodnění - IVF)

Dlouhý a krátký protokol- v čem je rozdíl?

Dobrý den, prosím Vás pěkně, chtěla bych se Tímto zeptat na rozdíl při stimulaci mezi dlouhým a krátkým protokolem, v čem je rozdíl,krom délky stimulace a je-li snad jednen z nich lepší?!3x jsem měla krátký protokol, teď mě čeká dlouhý, tak nevím, co si pod tím představit. Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne. Leona

16.11.2010 16:36

Probíhá odesílání formuláře

RE: Dlouhý a krátký protokol- v čem je rozdíl?

obrý den.
Při stimulaci před IVF užíváme kombinované podání 2 typů přípravků. Jeden (analog GnRH) "vypíná" vlastní hormonální řízení, druhý (gonadotropiny) na vypnutém terénu stimuluje činnost vaječníků.
Rozdíl mezi dlouhým a krátkým stimulačním protokolem je v různé časové kombinaci apliakce těchto dvou přípravků.
Nedá se říci, že by některý z protokolů byl jednoznačně účinnější. Každý má svá pro i proti.
Podrobnější info můžete případně najít na www.gest.cz v kapitole Stimulační protokoly a Léky (pro snadnou orientaci radím užít mapu stránek.
MUDr. Jan Šulc

18.11.2010 09:03

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Dlouhý nebo krátký protokol?

Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu – pokud to bude z níže uvedených informací možné.V nejbližších dnes se chystám na 3.IVF. Při 1. IVF jsem měla kráký protokol s antagonistou (píchání Gonalu od 2.dne menses, pak se k tomu ještě přidaly nějaké další injekce – už přesně nevím název). Reakce byla veliká (32 odebraných vajíček), výsledkem hyperstimulační syndrom. Při 2. IVF byl postup stejný, ale syndromu jsme se vyvarovali, vše proběhlo dobře a reakce byla dle mého akorát (cca 17 zralých vajíček). Transfer embrya byl úspěšný pouze v prvém případě (mé 1. dítě). Od té doby celkem 8x neúspěšný trasferů. Nyní se chystám na 3.IVF a doktor zvažuje změnu protokolu na dlouhý. Mám trochu obavy, aby byl pro mne vhodný, vzhledem k dřívějšímu hyperstimulačnímu syndromu a také vzhledem k tomu, že byl vždy získán dostatek zralých vajíček.Kultivace embrií byla vždy prodloužená. Tak proč měnit? Problém nemožnosti přirozeně otěhotnět je zřejmě v hodně špatném spermiogramu partnera. Nyní při 3. pokusu bude u nás provedena i metoda Picsi. Ještě by mě také zajímalo, zda by se neměly u mě provést nějaké kulivace nebo něco podobného (když se stále nedaří uchycení kvalitních embrií).Genetické a imuno vyšetření máme v pořádku. Děkuji za případnou radu, můj věk 30 let.

15.12.2011 07:57

RE: Dlouhý nebo krátký protokol?

Dobrý den,
pokud jsou odběry takové, jak píšete,použil bych co nejjednodušší stimulační schéma.Doporučil bych Vám ještě imunologické vyšetření na protilátky proti vajíčkům a spermiím/pokud to nemáte/.Také pokud budou hladiny LH po 4 , stačí nasadit Menopur ve standardní dávce.U spermií bych provedl SpemFlow test a test integrity DNA .

MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
Gyncentrum Ostrava
www.gyncentrum.com

15.12.2011 08:55

Dobrý den.
Volba stimulačního protokolu není jednoduchou záležitostí. Neexistuje šablona, tedy jednoznačně doporučitelný postup. Já se vždy primárně přikláním k tomu, "neměnit sestavu vítězného týmu". Proto úspěšnou stimulaci opakuji. To u Vás ale bohužel nevedlo k otěhotnění. Takže zamýšlet se nad změnou považuji za racionální. Dlouhý protokol je jednou z možností. Osobně bych ale spíše zopakoval antagonistický protokol ale s jiným gonadotropním hormonem, třeba i urinárního původu. Radit na dálku je ale velmi svízelné. Věřím, že Váš lékař, který má k dispozici nejvíce informací, nejlépe Vás zná, pro Vás zvolí ten protokol, o kterém se domnívá, že má nejjvyšší šanci na úspěch.
Žádné kultivační vyšetření neodpoví na otázku, proč embrya neimplantovala.
S pozdravem
MUDr. Jan Šulc

15.12.2011 09:42

Dobry den
u vás , dop : kultivace + imunologie+ štitnou žlázou a kratky protokol s gonalem .
picsi muže anemusi dle spermiogram .
s Pozdravem .
Dr Samer Assad .

15.12.2011 10:44

Dobrý den,
v případě hrozícího hyperstimulačního syndromu je opravdu lépe volit krátký stimulační protokol.
Držím Vám palce.
S pozdravem MUDr. Lenka Hromadová

15.12.2011 13:04