Zvýšené riziko NTD

Zvýšené riziko NTD

jaja  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
Dobrý den,
je mi 34 let. Ve 12 tt jsme byla na NT vyšetřeni - závěr screening negativní - kombinované riziko T21 z výsledků 1.trimestru:1/3200.
V 17 tt jsem podstoupila triple test, který vyšel pozitivní - důvod zvýšený AFP, hodnota MS-AFP 2,23 MoM, uE3 1,10 MoM, Total hCG 0,74 MoM.¨
Riziko M.Down nižší než 1 z 50000, riziko NTD 1 z 190.
Prosím o informaci zda jsou hodnoty hodně špatné, nemůžu kvůli tomu ani spát. doktorka mi k tomu nic neřekla, akorát že se nemám stresovat, ale to nejde, když vám dá vyhodnocení testů pozitivní
MUDr. Jan Řičánek  |  Basic member
  • 29 odpovědí
Váš dotaz je zcela typický. Je to k uzoufání, jak se v ČR provádí skríning vrozených vad. Pokud jste absolvovala kombinovaný NT test, neměla jste vůbec absolvovat triple test !!! Tento je zastaralý a odborná společnost ho nedoporučuje užívat !!! Jediné co přinese, je zmatek a stres těhotné, což se skutečně stalo. Triple test neni citlivý, má nízkou výtěžnost a měl by být opuštěn. Co se týká AFP, Zvýšení hodnoty může signalizovat rozštěpové vady. Stačí tedy provést ultrazvuk k vyloučení těchto vad. Výsledek triple testu dnes prosím spalte. Uděláte mi radost :-) a Vám se uleví. Je mi líto, že působíme našim těhotným takový stres. Zdravím J. Řičánek
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den,

NTD se dg . na UZ tak když je UZ v pořádku tak můžete být klidná ohledně NTD.

S pozdravem,

MUDr Ilič

RomanaRK  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, dovolím se přidat k diskuzi. Mám obdobný problém. Jsem po IUI a čekám dvojčata. Na NT jsem měla výsledek negativní (kombinované riziko 1/750 a 1/1600), UZ dopadl dobře. Triple test mi však vyšel pozitivní na M.Downa a to 1 z 80. Teď mě moje gynekoložka přesvědčuje na amniocentézu. Po prvotním šoku jsme se s manželem rozhodli na amnio nejít.
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den,

obecně se triple test neděla když kombinovaný test je negartivní v I trimestru.Nevím proč to u Vás dělalí ale kydž je triple test pozitivní tak lékaří nic jiného nezbýva než doporučit AMC která jedině 100 procentně vyloučí M.Down.,AMC nese 0,5 až 1 procentní riziko od těhotenské ztráty.Můžu Vám doporučit jedině specíální UZ ale ani tento UZ zcela jistě nevyloučí M.Down

S pozdravem,

MUDr Ilič
Zuza  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den.
Při absolvování triple testu mi vyšla hodnota AFP lehce pod dolní hranicí. Riziko 1:630. Byla jsem tedy poslána do Gennetu na dovyšetření. Zvolila jsem prozatím jen podrobný ultrazvuk, na němž lékař nenašel žádné minor markery a vyloučil rozštěpy. Riziko tedy snížil na 1:1300. Nedostalo se nám však žádného podrobného vysvětlení, lékař byl poměrně neochotný s námi mluvit.

Přesto mě ale výsledek triple testu zneklidnil a hlavně překvapil. Absolvovala jsem genetické vyšetření + ultrazvuk v 1. trimestru a výsledek byl 1:8200, což lékařka zhodnotila jako výborné. Proto jsme neočekávali žádné komplikace.

Chtěla bych se tedy zeptat, zda je důvod se stresovat a případně podstoupit amniocentézu. Je mi 25 let, partnerovi 31.
Děkuji, Zuzana
hany  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, mám pozitivní triple test, riziko M.Downa 1z35, jsem objednána do Brna na genetickou konzultaci, chtěla jsem se zeptat, zda bych měla podstoupit odběr plodové vody, což mně bude asi doporučeno.
Děkuji Hanka

Reakce na hany

MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 167 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
amniocentéza (odběr plodové vody) Vám nejspíše bude doporučena, protože riziko 1:35 (1 postižený plod ze 35 případů s takovým výsledkem) je považováno za abnormálně zvýšené, hranice vysokého rizika je v ČR a evropských zemích riziko 1:300 a vyšší. Jediná změna v doporučení by mohla být, měla-li jste předtím screening Downova syndrumu v orvním trimestru měřením NT, který by dopadl dobře. Pak by neplatilo riziko 1:35 ale riziko by se mělo přepočítat z výsledků obou testů.
Definitivní rozhodnutí o amniocentéze - a hlavní - záleží na každé těhotné ženě, jedná se o její těhotenství. Amniocentéza je spojena s 0,5-1% rizikem potratu a lékařsky se rpto doporučuje pouze pří zvýšeném riziku (1:300 a vyšší). Rozhodnutí musí ale vždy učinit budoucí matka, lékař výkon pouze doporučí.
S pozdravem
Veronika Frisová, MUDr.
Profema- centurm fetální medicíny
AlenaCzech  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den, byli jsme na NT plus, kde bylo vše v pořádku, triple testy však vyšly pozitivní na NTD. Jsme nyní pouze posláni na ultrazvuk ve 20.tt, na amnio nás neposílají. Tak ted nevím, zdali mám být v klidu, protože si myslím, že se paní doktorka při NT plus dívala i na páteř, ale nejsem si tím jistá. Mohu zaslat i hodnoty výsledků. Prosím o váš názor, Děkuji moc. Alena
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den,

ano UZ pro Dg NT defektu je nejlepší,

S pozdravem,

MUDr Ilič
MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 167 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
NTD je riziko rozštěpů neurální trubice, respektive páteře a lebky plodu. tento výsledek je z triple testu často falešně pozitivní. Protože jde o vrozené vady orgánů plodu,tzv. strukturální vady, hlavní metodou diagnostiky je ultrazvuk. Amniocentézou rozštěp plodu nepoznáte, maximálně její výsledek zvýší riziko výskytu vady. Ultrazvuk je mnohem lepší, zachytí mnohem více těchto vad než odběr Vaší krve, doporučili Vám tedy genetický ultrazvuk naprosto správně. Amniocentézy a není v tomto případě vhodná. Buďte pozitivní, výsledek z krve je u většiny maminek abnormální, ale ultrazvuk dopadne dobře a miminko je zdravé. Zvýšení AFP ve Vaší krvy, které zvyšuje riziko NTD, může být zvýšené i kvůli zakrvácení do dělohy nebo vaginálně, ani o tom nemusíte vědět, a falešně pak zvyšuje riziko rozštěpů páteře a lebky plodu.
S pozdravem
Veronika Frisová, MUDr
Profema- Centrum fetální medicíny s.r.o.

Reakce na MUDr. Veronika Frisová

AlenaCzech  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý večer, velice děkuji za odpověď a vysvětlení a především za uklidnění. Na NT plus byla lebka úplná a plod se viditelně hýbal plus od 16 tt pohyby cítím i já sama. Jako laika mě napadá, zdali je pro plod s NTD možné se příliš hýbat. Ještě jednou Vám děkuji.
S pozdravem,
Alena

Reakce na AlenaCzech

MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 167 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý večer,
hýbat se bohužel může plod i s rozštěpem páteře. Nicméně, již v tom 16. týdnu by mohl být vidět defekt páteře na ultrazvuku a je pozitivní, že výsledek UZ vyšetření byl normální. Vše je teď třeba pouze překontrolovat
S pozdravem
veronika Frisová, MUDr
martulka  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
prosím o radu.
Při výsledcích triple testu mi vyšla hodnota HCG 2,74 MOM,ale ostatní 3 hodnoty jsou v normě ( dle genetičky ).
Zde jsou hodnoty z triple testu:
SIT: AFP 31,8 U/ml - 0,98 MoM
E3 0,72 ng/ml - 0,89 MoM
hCG 88 749 iu/l - 2,74 MoM
PAPP - A 2,25 ui/l - 1,58 MoM

Jen ta HCG je prý příliš na triple testu vysoká a doporučují mi aminocentézu.Ptala jsem se své gynekoložky, jaké je tedy optimální rozhraní hodnoty HCG a ani ona neví.
Pokud by moje hodnota byla jen velmi málo nad optimální hranici, nestresovala bych se. Ale vzhledem k tomu, že nemám ponětí, jak vysoko jsem nad tou optimální maximální hodnotou, nevím, jak se mám rozhodnout v případě provedení aminocentézy.

První prvotrimestrální screenng byl negativní. Jeho hodnoty :
volný beta hCG: 121,20 IU/l ekvivalentní k 2,441 MoM
upravené riziko trizomie 21 - 1:16 415
upravené riziko trizomie 18 - 1:38 477
upravené riziko trizomie 13 - 1:121 132

Děkuji předem za odpověd.
Miška 25  |  návštěvník  |  Praha
  • 3 odpovědí
Dobrý den, ráda bych se prosím taky poptala. Dělali mi skrínink vad neutrální trubice a Downovy choroby, vyšel mi pozitivní. Zvýšené AFP - riziko NTD 1z130 a vhledem k tomu, že byl změřen biparietální rozměr a tím vyloučena anencefalie vztahuje se riziko pouze na spinu bifinu. Prosím poradíte? Mám jít na genetickou konzultaci a mám obrovský strach. Kde je nejlepší si udělat speciální UZ vyšetření které by mohlo riziko potvrdit nebo vyvráti???

Moc děkuji, jsem šílená strachy :-((
MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 167 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý večer,
tato vada se najde ultrazvukem a většina miminek s tímto abnormálním testem je zdravých. VAda by měla být vidět již od cca. 16.-18. týdne, i když nejvyšší záchyt vrozených vad je obecně okolo 20.-22. týdne. Zvýšené riziko NTD je ale často u krevního testu falešně pozitivní a miminko je zdravé. Vyčkejte na genet. ZU a nebojte:-) V případě potřeby Vás mohu ev. vyšetřit přístí týden u mne:-)
S pozdravem
MUDr. Veronika Frisová
Profema- centrum fetální medicíny s.r.o.

Reakce na MUDr. Veronika Frisová

Miška 25  |  návštěvník  |  Praha
  • 3 odpovědí
Hezký den, paní doktorko, moc Vám děkuji za veškeré informace, jsem pozvaná na genetiku v Pondělí a popř. bych se Vám ozvala. Jen jsem se tedy chtěla zeptat, jsem na konci 16.týdne, doporučujete tedy se speciálním UZ vyčkat až do toho 20. týdne?

Moc děkuji, s pozdravem

Reakce na Miška 25

MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 167 odpovědí
  • 2 Likes
Defekt páteře alebky lze poznat zpravidla již v 16. týdnu, okolo 20. týdne je pak pouze nutno potvrdit, že není přítomna žádaná vvv.
S pozdravem
Veronika Frisová, MUDr.

Reakce na MUDr. Veronika Frisová

Miška 25  |  návštěvník  |  Praha
  • 3 odpovědí
Zdravím Vás paní doktorko, tak jsem byla na genetice a včera na UZ. Paní doktorka říkala, že UZ ji přijde v pořádku, žádná známka VVV, koukala se na lebku i na páteř, nicméně říkala, že miminko je ještě opravdu hodně malé a doporučila mi ještě jeden UZ příští týden u jiné paní doktorky, která má větší zkušenosti. Pan Genetik mi řekl, že by byl pro odběr plodové vody pro prevenci a proto že jsem v minulosti trpěla hormonální poruchou, neměla jsem asi 3 roky pravidelný menstruační cyklus a pak najednou otěhotněla. Co myslíte?

Reakce na Miška 25

MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den

pokud je UZ v pořádku a bude také pak je riziko NTD velice nízké
AMC má asi 0,5 riziko od těhotenské ztráty tak že se sama musite rozhodnout..genetikové většinou jsou pro AMC.
Přejí Vám hezké svátky a vypado to že všechno u Vás bude v pořádku

S pozdravem

MUDr Ilíč
Daja  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 2 odpovědí
Dobry den je mi 19let a jsem v patem měsici. Na triple testu mam negativní ale nechapu riziko NTD 1 z 3400.. lekař mi nic k tomu neřekl tak si dělam starosti.Ve 4 měsici se plod hybal dost často tet skoro vubec.. jen mam obavy aby to nebylo nic važneho.
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den,

ten výsledek je zcela v pořádku ale jestli necítíze pohyby tak běžte za gynekologem,

S pozdravem,

MUDr Ilíč

Reakce na MUDr. Ilič Zdravko

Daja  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 2 odpovědí
děkuji vam za odpověď tet nemusim byt ve stresu. velice moc děkuji. ale určitě za nim zajdu..
MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 167 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý dem
NTD jsou roštěpy páteře a lebky, Vše riziko bylo nízké (1:3 400, navíc kvlaitní UZ vyšetření dovede tyto vdy odhalit. Pokud máte stále starosti a zdá se Vám, že miminko se nápadně méně hýbe, doporučuji Vám objednat se do nějakého centra na UZ vyšetření. Možno je objednat se v nějakém specializovaném centru prenatální diagnostuky, resp. fetální medicíny, podbným jako je má ordinace, ev. u mne. Toto vyšetření by při dobrém výsledky mělo potvrdit normální růst a vývoj orgánů miminka
S pozdravem
Veronika Frisová, MUDr
Profema. centrum fetální medicíny s.r.o.
Marci  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Dobrý den chtěla jse se zeptat v prvním trimestu jsem si nechala dělat screening vyšel pozitivně trizomie 21 1:144 na amniocentézu jsem nešla už z toho důvodu že jsem měla hematom a do 3měsíce jsem pořád jen špinila nebo krvácela doktor mi nasadil ascorutin a magnesko a a tím problémy přestaly. Ted v druhým trimestu jsem si nechala dělat screening nebo-li triple testy. Doktor genetik mi volal a zdělil mi výsledky že screening mám negativní 1 z 18000 v termínu a k mému věku riziko 1 z 1400. Ale vyšlo mi mírné zvýšené riziko hodnoty AFP 2.88 amnio jsem odmítla s tím že jsem momentálně v 17týdnu a počkám si na podrobný ultrazvuk. Genetik mi vysvětlil že vysledky nejsou divoké že to je jen mírně zvýšené a že to může být tím že jsem měla ten hematom na začátku těhotenství který mi praskl a špinila jsem. Včera jsem byla na kontrole u svého gynekologa a ten mi řekl že triple testy jsou falešné že jsem stále pod rizikem down syndromu. můžete mi prosím poradit jsem už zoufala. děkuji Marcela věk 24 váha 84 a výška 170 první těhotenství bývala kuřačka
BridgetJ34  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobry den,
je mi 33 let a jsem podruhe tehotna (18tt+3), byla jsem na tripple testu v 16tt a bohuzel mi vysly nizsi hodnoty, z nichz vyplyva, ze by se mohlo vyskytnout riziko vrozenych vad.
hodnota MS AFP : 0.41 MoM, hodnota uE3 : 1.06 MoM, hodnota hCG : 0.60 MoM, nuchal rozmer : 1.06 MoM, hodnota PAPP-A : 0.51MoM. Riziko DS: 1z500, riziko NTD: 1z12000.
Byl mi doporucen geneticky ultrazvuk.
Zacinam se strachovat, aby bylo miminko zdrave
Dekuji
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den,

ano at Vám udělaji UZ není důvod k obavám riziko ve velmi nízké
Přejí Vám hezký den a bez obav,

S pozdravem,

MUDr Ilíč
nenssicka  |  návštěvník  |  Plzeňský kraj
  • 1 odpovědí
dobry den prosim vas je mi 21 let mam riziko M.Downovy choroby hodnota MS-AFP 19,8ug/L :0,48 riziko M.down1z 4200
NTD 1z 12000 k vzhleden k memu veku (1 z 1400)

vysledek Skrinining negativni
rizoko M.DOWN 1 Z 4200(V TERMINU)
RIZIKO NTD 1z 1200 v 6tydnu krvaceni hematom pak vse v poradku jsem ted ve 23 tydnu a pani dokrotka me poslala na geneticke vysetreni na UZ prosim mam strasny starach pani doktorka mi nerekla zaden vysveteni a nevim co jsme poprve tehotna nikdy nic takoveho jsem neslysela vsichni v rodine jsou zdravy nikdy nic takoveho nebylo prosim o pomoc a vysveteni co to ej a co mam delat strasne se bojim Vanessa
kopretina  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Je mi 28 let, dnes jsem 17+2tt, čekám dvojvaj.dvojčátka přirozenou cestou. Ve 12tt jsem byla na screeningu na certifik. pracovišti, vše dopadlo v pořadku. V 16.tt jsem byla na odberech na tripple testy s následujícími výsledky:
Hodnota MS-AFP 81,61 ng/mL; 2,47 MoM
Hodnota uE3: 3,25 nmol/L; 1,55 MoM
Hodnota Total hCG 121,612 kiu/L; 4,94 Mom, vzhledem k vyšší hodnotě hcg jsem byla poslána do genetické poradny, tam mě sice do odběru plodové vody nenutily a já jsem nyní trochu na vážkách, zda odběr vody podstoupit či ne?! Můžete mi prosím poradit? Pevně věřím, že miminka jsou v pořádku vzhledem k negat. prvotrimestr.screeningu.
Velmi děkuji za Váš názor!
Sarina  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 5 odpovědí
Dobrý den,
je mi 32 let. a ve 13týd. jsem se rozhodla na doporučení kamárádek jít na Screening v I.trimestru, i když moje doktorka se s tím neztotožňovala. Hodnoty, dle paní doktorky vyšly negativní T21 upravené riziko 1:8939, T18 1:21636, T13 1:67928.
v 16.týdnu mě moje doktorka poslala na triple test a ten mi vyšel pozitivní na zvýšený AFP - hodnoty MS-AFP 2,80MoM, uE3 1,13MoM, hCG 1,12MoM.
Riziko NTD 1z 14.
Mám neskutečný strach, prodělala jsem před otěhotněním mimoděložné těhotenství a když jsme se s manželem radovali, že po dvou měsících se nám to povedlo, tak zase tohle.
Vím, že máte hodně dotazů a každá pacintka by ráda odpověď zrovna na tu svou otázku, i já budu moc vděčná, když mi odepíšete a snad trochu uklidníte. Na genetiku mám jít až za týden a to čekání je strašné, nejistota ještě větší.
Předem Vám moc děkuji
Misa  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobry den.jsem nyni 14+5 . Byla jsem na vystreni UZ v 1.trimestru pro vylouceni vyvojovych vad. Bohuzel mne muj gynekolog objednal do Gennetu o tyden pozdeji,takze mi bylo sdeleno,ze neni mozne hodnotit plod v ramci danych parametru . Mam tedy absolvovat triple test a nasledne nejspis odber plodove vody. Miminko ma ale podle UZ vse ci mit ma a pan doktor rika,ze pokud by byl takovy vysledek pred tydnem tak by dalsi kroky nepodnikal.riziko po odberu v 13+2 bylo 1/250.nyni po pozdnim UZ vyjadrili 1/65. A to pouze z duvodu,ze nebyl optimalni termin pro NT. Amniocentezu podstupovat nechci. Jaka myslite,ze jsou rizika?
MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 167 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
k Vašemu dotazu se nelze vyjádřit, jelikož chybí detaily velikosti plodu. Pokud byl větší než 84mm od hlavičky k zadečku, nelze se velikostí NT řídit a kalkulovat riziko, lze pouze připojit triple test a genetický UZ od cca 16. týdne. Dle jejich výsledků je pak možno se rozhodnout o amniocentéze
S pozdravem
Veronika Frisová,MUDr.
Profema-centrum fetální meidcíny s.r.o.
Lena  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 4 odpovědí
Dobrý den,
měla bych dotaz utz v prvním timestru uplně v pořádku. Nyní špatné triple testy hodnota AFP 2.58,riziko DS 1:100 000 a NTD 1:45,je mi 28 let. Jsou tyto výsledky hodně zlé? Předem děkuji a odpověď.
Sarina  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 5 odpovědí
Dobrý den,
i já měla UTZ v prvním trimestru úplně v pořádku a pak mi dr. dělala ještě -triple test v 16.týdnu a ten mi vyšel katastrofální na roštěpové vady hodnota AFP 3,79 MoM, riziko 1:3. byla jsem odeslána na genetiku do Ústí, ale tam jsem po několika vyšetření nebyla vůbec spokojená s jednáním a vůbec celým postupem a UTZ nechci radši ani komentovat (dokonce padla i možnost, že bychom se toho měli do 24.týd.vzdát) Odjela jsem na doporučení na genetiku do Plzně k doc.Lošanovi, ten po prvním UTZ konstatoval, že je vše v pořádku a vyděsili mě úplně zbytečně, dokonce náš Ústecký kraj je natolik zaostalej a používá staré metody. Když jdeš na UTZ v prvním trimestru, není nutné dělat další triple test v 16.týd. Nicméně v Plzni na genetice nám vše vysvětlili, měli na nás čas a dokonce říkají i svůj názor, což zrovna já potřebovala vědět, co by lékař dělal na mém místě. Mají skvělé vybavení, pro jistotu mi i přímo tam odebrali plodovou vodu a výsledky z 95% nám volali do druhého dne, na zbylých 5% jsme čekali 14dní. takže do 5.měsíce jsem jen probrečela a strachovala se, co bude s miminkem a teď máme KRÁSNOU, ZDRAVOU DCERUŠKU, které jsou 4 měsíce. Nebýt genetiky v Plzni, kdo ví, jak by to všechno dopadlo. Tohle je můj příběh, Chtěla bych Vám popřát pevné nervy a hlavně štěstí na doktory. já si těhotenství užívala jen tři měsíce, ale díky alespoň za ně. Věřím, že vše bude v pořádku. HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Sarina  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 5 odpovědí
Dobrý den,
i já měla UTZ v prvním trimestru úplně v pořádku a pak mi dr. dělala ještě -triple test v 16.týdnu a ten mi vyšel katastrofální na roštěpové vady hodnota AFP 3,79 MoM, riziko 1:3. byla jsem odeslána na genetiku do Ústí, ale tam jsem po několika vyšetření nebyla vůbec spokojená s jednáním a vůbec celým postupem a UTZ nechci radši ani komentovat (dokonce padla i možnost, že bychom se toho měli do 24.týd.vzdát) Odjela jsem na doporučení na genetiku do Plzně k doc.Lošanovi, ten po prvním UTZ konstatoval, že je vše v pořádku a vyděsili mě úplně zbytečně, dokonce náš Ústecký kraj je natolik zaostalej a používá staré metody. Když jdeš na UTZ v prvním trimestru, není nutné dělat další triple test v 16.týd. Nicméně v Plzni na genetice nám vše vysvětlili, měli na nás čas a dokonce říkají i svůj názor, což zrovna já potřebovala vědět, co by lékař dělal na mém místě. Mají skvělé vybavení, pro jistotu mi i přímo tam odebrali plodovou vodu a výsledky z 95% nám volali do druhého dne, na zbylých 5% jsme čekali 14dní. takže do 5.měsíce jsem jen probrečela a strachovala se, co bude s miminkem a teď máme KRÁSNOU, ZDRAVOU DCERUŠKU, které jsou 4 měsíce. Nebýt genetiky v Plzni, kdo ví, jak by to všechno dopadlo. Tohle je můj příběh, Chtěla bych Vám popřát pevné nervy a hlavně štěstí na doktory. já si těhotenství užívala jen tři měsíce, ale díky alespoň za ně. Věřím, že vše bude v pořádku. HODNĚ ŠTĚSTÍ.

3.2.2013 19:49

Reakce na Sarina

Lena  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 4 odpovědí
Dobrý den,
děkuji Vám,trochu jste mě uklidnila,protože výsledek 1:3 to je strašný,uplně chápu jak jste byla vyřízená,já jsem také,ta nejistota,je to nejhorší co může být :( Ano,taky jsem slyšela,že když je v prvním trimestru na utz vše v pořádku,tak se triply dělat nemají a pak stačí až ultrazvuk ve 20.týdnu,na ten jdu příští týden a do Gennetu za dva dny,tak jsem šíleně nervózní. A gratuluji ke zdravé dcerušce! Tady jde vidět,jak jsou ty triply hrozně nespolehlivé. Ale dostalo mě,že teda na jednom pracovišti vám pomalu udělají potrat a na druhém je vše v pořádku,to je strašný!! Vůbec nechápu jak je tohle možné,udělala jste moc dobře,že jste šla jinam. Já doufám,že narazím na dobrého genetika,slyšela jsem,že na amnio prý posílají rádi,i když to není až tak moc potřeba,ale nevim co je na tom pravdy,možná jsou to jen pomluvy. Každopádně děkuji za příběh a za podporu,pomohlo mi to! :)

Reakce na Lena

Sarina  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 5 odpovědí
Dobrý den,
není vůbec zač. Kdybyste měla nějaký problémy s genetikou, ráda Vám dám kontakt na Plzeňskou genetiku, mají UTZ 3D a 4D a vidí tam fakt všechno. Na amnio jsem se rozhodla jít, protože po všech vyšetření zjistili malé na mozečku cysty chor.plexu, ale ty jsou prý normální, jiné ženy o nich ani neví, protože na tyhle UTZ nechodí a oni se pak sami vstřebají. Tak proto ten odběr plodovky. Každopádně Triple testy jsou zastaralé, ale bohužel jediné, které hradí pojišťovna. Bohužel jsme takový národ, místo, aby zaplatila pojišťovna vzorky z prvního trimestru, kde jsou výsledky 90%, tak radši hradí vzorky, které jsou 60% a zbytečně děsí rodiče. Kdybych jednou měla mít druhé miminko, tak Triple testu odmítnu, na to máte nárok, to jsem ale nevěděla a prožila jsem totální chvíle strachu. Věřte mi, že Vaše miminko je v pořádku a má se dobře a Vy se zbytečně nenervujte. Držím palečky, už abyste to měla za sebou. ty chvíle v čekárně a opakované kontroly mě ničili.

Reakce na Sarina

Lena  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 4 odpovědí
Dobrý den,
děkuji moc jste hodná :) Zítra tam jdu tak uvidíme co se bude dít a jak se mi bude líbit nebo nelíbit příšstup. Už aby to bylo za náma,protože ty nervy to už je něco příšerného :( No vidíte to vůbec nevim,že se dají triple odmítnout,to vědět tak to snad udělám,protože ty dny čekání a nejistoty,to se nedá. Ten náš stát to je děs! Nepochopim jak můžou hradit něco co pořádnou spolehlivost a zbytečně tak plno ldí děsit a nervovat! A na tom screenngu v prvním trimestru jsem byla a ten byl v pořádku a zázrakem teda jsem ho platit nemusela. Moc vám děkuji,jen doufám,že je ten drobeček opravdu v pořádku,určitě dám vědět jak vše dopadlo.

Reakce na Lena

Sarina  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 5 odpovědí
Dobrý den,
určitě se ozvěte, budu čekat na zprávu a doufat, že je vše v pořádku. Hodně štěstí i prckovi

Reakce na Sarina

Lena  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 4 odpovědí
Dobrý den,
tak naštěstí dopadlo vše uplně perfektně,prcek je naprosto zdravý :) Takže obrovská úleva a díky bohu zbytečné nervy,ale ty dny před byly příšerné,mělo by se s tim něco dělat,možná by konečně stát měl myslet na lidi a nejen na peníze!
marleta  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý večer,
jsem ve 13.týdnu a v Gennetu mi doporučují odběr plod.vody.
Výsledky prý nejsou idealní: T21 v 1.trimestru-1/640

T13,18 v 1.trimestru-1/190
Riziko T21 a priori dle věku (26let) 1/220.
Prosím, doporučovali by jste na odběr plod.vody jít ?
Jsouvýsledky tak špatné ?
Poky  |  návštěvník  |  Olomoucký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den chtěla jsem se zeptat,čekám dvojčátka dvojvaječná 17t+3,vyšel mi pozitivní triple test a dnes jsem byla na genetice v Olomouci s ultrazvuku pan doktor u jednoho s plodů zjistil rozsáhlý vnitřní hydrocefalus.Pozitivní triple test, zvýšené riziko pro Downův syndrom 1:10.dnes mi udelaliamc u obouch plodu vpondeli bych mela vedet vysledky jse uplne nestastna dekuji za odpoved
Nikola  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 5 odpovědí
Dobrý den, čekáme dvojčátka Mo-Bi a triple v 16. týdnu mi vyšel 182926 iu/l - 7,57 MoM. Ostatní hodnoty jsou prý v pořádku. Za 14 dnů máme jít k Dr. Hodíkovi do Hradce na ultrazvuk. Genetik doporučil amnio a ultrazvuk od Dr. Hodíka. Jaká jsou rizika? Je to MoM opravdu tak vysoké? Co na to říkáte? Mám jít na amnio? Díky Nikola.
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den
pro NTD je UZ diagnostická metoda po UZ se konzultujte s lékařem

S pozdravem,

MUDr Ilíč
Rozárka  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 4 odpovědí
Dobrý den,
dnes jsem dostala od paní doktorky tyto výsledky z odběru krve v 16tt.Riziko M.Down : Nižší než 1 z 50000 a Riziko NTD : 1 z 100
5.4. jedu na podrobný ultrazvuk, myslíte, že se mám opravdu bát, že to nebude v pořádku. Paní doktorka mě řekla, že je riziko rozštěpu.
Děkuji za odpověď.
Nikola  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 5 odpovědí
Dobrý den, kam a ke komu jedete na ultrazvuk? Do Hradce do Fakultky? Rozštěp by byl při podrobném ultrazvuku viditelný. My chodíme k doktoru Hodíkovi do fakultky H.K. a ten je fakt extra třída. Hlavně na TTS a diagnozu ultrazvukem. Čekáme totiž dvojčata mo-bi. Hlavně se nenervuj a věř, že ty testy jsou většinou klamavě pozitivní. Nikola.

Reakce na Nikola

Rozárka  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 4 odpovědí
Ano, jedu do HK do fakultky, ale ke komu nevím, vzala to setra a ta mě objednala. No snažím se nenervovat, ale já jsem na tohle hrozná, myslím stále jen na to nejhorší a strašně se bojím.

Reakce na Rozárka

Nikola  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 5 odpovědí
Tak tam budeš v dobrých rukou. Jezdíme tam každých 14 dnů na kontroly až do porodu na ultrazvuky. Je to ordinace č.4 v suterénu budovy 9. Střídají se tam lékaři. My tam jedeme 21.3. a pak 4.4., takže se o den mineme:) Neboj bude to v pohodě. Víš co čekáš?

Reakce na Nikola

Rozárka  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 4 odpovědí
Ne ne, nevím. Čekám, že se to dozvíme právě tam. No budu se modlit, ty 3 týdny budou teď dlouhý :-).A děkuji za podporu.

Reakce na Rozárka

Nikola  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 5 odpovědí
My čekáme holčičky. V 16. týdnu nám to řekli poprvé a na dalším ultrazvuku potvrdili. Mají kvalitní ultrazvuk. Pak mi musíš napsat, že je to v pořádku. Budu na tebe myslet a držet pěsti. Měj se a ber to tak, že je to už daný a stejně to neovlivníš. Naopak stresem si můžeš uškodit. Já to mám rizikové a modlím se, abychom neměli trasfúzní syndrom, což nelze ovlivnit a navíc ta vysoká hodnota hCG. Na nejhorší prostě raději nemyslím a prostě věřím :)

Reakce na Nikola

Rozárka  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 4 odpovědí
Určitě napíšu :-) ...
Jéé, já bych si tak přála holčičku, ale teď mi to je vcelku jedno, hlavně ať je zdraví. No je to daný, ale když jsem s přítelem plánovala rodinu tak jsem se shodli na tom, že když miminko nebude v pořádku tak těhotenství přerušíme, je to možná strašný, ale já asi nemám na to vychovávat postižené dítě. Myslím, že rozhodnutí by bylo opravdu těžké takže doufám, že bude vše dobrý.Taky vám budu držet pěsti :-) ... někdy si říkám, že by bylo lepší kdyby člověk raději nic nevěděl ...

Reakce na Rozárka

Nikola  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 5 odpovědí
No my to vidíme také tak. Nedokázali bychom vychovávat postižené dítě. Asi by se mi s tím pocitem žilo těžko, ale také bych to přerušila. Takže dvojnásobné štěstí nebo dvojnásobné neštěstí. Měj se a přeji ti hodně štěstí a děkuji.
Anettka 06  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobry den,vyšel mi pozitivni skrining,krev byla odebrána v 16.týdnu a vysledky mám takové hodnota Ms-Afp 50,8ug/L;1,25MoM:hodnota uE3 1,6nmol/L; 0,69MoM :hodnotaTotal hCG 29,630kiu/L; 1,33MoM: hodnota PAPP-A 1,18iu/L;0,68MoM: myslíte,že riziko M.Down je z výsledku jasne,že miminku hrozí riziko.Je mi 37 let?Děkuji Martina