Věkem podmíněná makulární degenerace sítnice - šedý zákal

Věkem podmíněná makulární degenerace sítnice - šedý zákal

baba  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
1) Je operace šedého zákalu rizikem při VPMD sítnice ? Takže raději kataraktu (šedý zákal) neoperovat a pomalu slepnout díky oběma chorobám ? Mám navíc i zákalky sklivce. Lze nějakou z těchto 3 diagnóz řešit za daného stavu ?

2) Má někdo s touto trojkombinací dgn zkušenost, obzvláště by mě zajímal postup léčby u takto nemocného očaře ?

3) Zajímavost hlavně pro lékaře. Šla jsem k očařům, že špatně vidím. Na třech pracovištích se lišili ve stanovení diagnóz (zákalky sklivce jsem ještě neměla) : a) soukromá očařka bez týmu, Praha 22 : katarakta ano, VPMD ne - tak jsem vyňala z tašky natištěnou Amslerovu mřížku, stáhnutou z internetu, a řekla jsem pí doktorce, že se mně linie mřížky vlní před očima, a až potom očařka potvrdila mnou, laikem, určenou diagnózu, b) nemocnice Praha 10 : katarakta možná, VPMD ne, c) klinika u okraje Prahy : katarakta ano, VPMD ne, lamela (pro lidi - jakoby výřez).
Výsledek u čtvrté kliniky na Moravě : katarakta ano, VPMD ano, lamela ano.
Občané, mějme obavy o své zdraví i u jiných lék. specializací, když oftalmologové z Prahy 10, 22 a u Prahy projevili "profesionalitu" až součtem diagnóz ze svých 3 pracovišť.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 543 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den,
dnes se již operace katarakty nepovažuje za významný rizikový faktor progrese VPMD. Takže pokud je katarakta již natolik významná, že zhoršuje vidění, tak operovat.
Ohledně rozdílných posudků - nevím, jak pokročilé obě choroby máte. Pokud je jak katarakta tak VPMD teprve v začátcích, může být tak trochu "věcí názoru", zda už diagnózu přiřadíme nebo ještě ne. Nicméně pokud lékař řekne, že nemáte ani kataraktu ani VPMD, měl by Vám "nabídnout" jiné vysvětlení Vašeho zhoršeného vidění.
kozel  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 2 odpovědí
No já jezdil každých půl roku do nemocnice na oční kde se mi stále dívali do oka,na kterém se mi po operaci šedého zákalu objevila za půl roku VPDM.Lékařka mi nabídla injekci EYLEA .Na mou otázku zda to někomu pomohlo mi odpověděla že jednomu ano.Což mě vyděsilo při tom velikém počtu lidí co tam chodí,tak jsem to odmítl.Po třech letech mi bylo řečeno že už tam nemusím jezdit.Na začátku jsem viděl jen křivé čáry a dnes černý flek uprostřed.Chtěl bych vědět jestli se u nás někde na klinice operuje do oka inplantát mini dalekohled do čočky,tak jak to dělají v cizině.Za odpověď dekuji.Pepa

Reakce na kozel

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 543 odpovědí
  • 22 Likes
Dobrý den, ano, tzv. Schariothovu makulární čočku implantují např. ve FN Hradec Králové, nicméně ta jen zvětšuje obraz a koriguje tak špatné vidění. Vlhkou formu VPMD je třeba zastavit hned v začátcích a dnes je nezpochybnitelné, že preparáty typu Eylea nebo Lucentis toto dokážou. Je nutno je však aplikovat včas.

Související recenze a zkušenosti

Spokojený/á

Hlas pro dr Mikšovskou, zejména pro její přístup k pacientům. O její odbornosti a profesionalitě nemohu pochybovat, ale jako pacient (injekční aplikace avastinu) navíc oceňuji, že svou vstřícností a laskavostí dokáže zmí... Více 

Doktor ve Vašem okolí