Ječné nebo vlčí zrno?

Ječné nebo vlčí zrno?

ACzemiky  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
Dobrý den,
už druhý den mám nateklé oko. Dnes už se mi to začíná klidnit, ale stále tam cítím takovou bouličku. Mám strach z různých chirurgických zákroků apod. Tak se ptám : Jaký je rozdíl mezi vlčím a ječným zrnem ? Vidím na to umrtvené oko které je pod narkozou při zákroku ? Co se stane když na zakrok nepujdu?
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den, hordeolum-ječné zrno je zánět povrchních žláz na okraji víčka, chalasion-vlčí zrno je zánět hlubokých mazových žláz v hloubce.
Léčba obou spočívá v podávání kapek- antibiotikum+kortikosteroid. Doporučuji Vám přikládat v místě rezistence teplé obklady z vývaru heřmánku. Při přetrvávajícím ječném či vlčím zrnu se doporučuje chirurgické odstranění, které se provádí v místním umrtvení. Pacient při tomto zákroku normálně vidí. Pokud máte rezistenci na víčku a skutečně se jedná o ječné či vlčí zrno a to Vás neobtěžuje, chirurgický zákrok není neprodleně nutný.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.

Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel

Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
---------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

MUDr. Lenka Ottová  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Šumperk
  • 42 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
jedno i druhé je projevem zánětu vývodu žlázek,které ve víčku jsou, jedny jsou povrchní na okraji víčka, druhé hlouběji.Obé se léčí stejně, v akutní fázi kapkami s antibiotiky a kortikoidy, chroické chalazeon či hordeolum drobným chirurgickým výkonem.Pokud nemáte rád chirurgické zákroky, v tomto případě to není nutné.Vždy je to vaše rozhodnutí.
MUDr.Kateřina Šinclová

Související zákroky