dobrý den, už 3 měsíce mám bolesti od kosti křížové a kostrče, nepomohly, léky, infuze, obstřiky, rehabilitace a nyní ani moc kaudální blokace. Máte nějaké zkušenosti k omezení bolestivosti? nejvíce mám problém při sezení. děkuji za radu
Bc. Václav Kovalovský | Basic member | České Budějovice
99 odpovědí
1 Like
DObrý den,
pokud Vám nepomohly klasické věci, medikace ani rehabilitace, tak by mě napadalo využít k léčbě laser, ale musíte najít pracovičtě, které má silnější laser (hlavně infračervené - neviditelné spektrum) s výkonem alespon 600mW a pak udělat 10 terapií během 3-4týdnů a buď ke konci terapie nebo měsíc po dokončení by mělo dojít ke zlepšení, případně pak terapii ještě jednou zopakovat.
Proč o tom takto píši, laser se většinou poddávkovává a dělá se malý výkon a ještě k tomu krátce. U vás by aplikace měla trvat silnějším laserem tak odhadem 20minut.
Pokud jste z Prahy, zkuste navštívit MUDr. Procházku na Žiškově, rehabilitace jarov. Je to takový otec Laseru v ČR, určitě by Vám poradil
Dobrý den,
velmi účinná při odstraňování bolestí je rázová vlna. Efekt rázové vlny je znatelný již po prvních aplikacích a dochází tedy díky ní k výrazné úlevě a často velmi brzy mizí potřeba užívání analgetik. Více o rázové vlně najdete na našich webových stránkách: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Přeji krásný den,
Mgr. Kateřina Pešlová
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Dobrý den,rázová vlna či laser může být jistě v některých případech řešením. Ale určitě je potřeba komplexnější terapie, je nutné řešit také příčinu a ne jen následky. Mohou se vyřešit vaše obtíže/bolesti, ale pokud se nebude řešit prvopočátek obtíží, mohou se snadno a rychle zase objevit (samozřejmě také nemusí). Proto bych doporučovala důkladné vyšetření fyzioterapeutem nebo rehabilitačním lékařem a stanovila plán léčby.
Pokud budete chtít, můžete se na mě samozřejmě obrátit.
XXXXXXXXXXXXXXXXX
S pozdravem a přáním brzkého uzdravení
Mgr. Mariana Komárková
vzhledem k délce trvání Vašich obtíží předpokládám, že byly pomocí zobrazovacích metod vyloučeny traumatické změny v oblasti kříže a kostrče. Bolesti začaly z ničeho nic nebo předcházel nějaký pád? Jaké rehabilitace jste absolvovala? Bolesti v dané oblasti jsou často způsobeny tzv. funkčními změnami v pohybovém systému, což jsou svalové spasmy, blokády kloubů apod. Fyzioterapeut by měl vyšetřit, odkud problémy vychází a během terapie je odstranit. Mohou pramenit z nevhodného držení těla, špatných stereotypů, řetězit se od zablokovaných žeber nebo i od chodidla. Možností je mnoho. Doporučuji navštívit fyzioterapeuta zabývajícího se manuální medicínou, případně metodou Ludmily Mojžíšové (využívá i mobilizace kostrče apod.)
Již rok mě bolí kostrč. Mám problémy při sezení na tvrdé podložce. Tento problém nijak nevnímám při jakémkoliv pohybu (na kole, při cvičení, běhu..), nijak mě v pohybu neomezuje. Žádný úraz jsem neprodělala, nespadla jsem. Zajímalo by mě, jak se dá kostrč vyšetřit (nikde jsem nebyla), zda jsou nějaká cvičení, nebo manipulace. Děkuji za odpověď. Wendy
Dobrý den, kostrč lze vyštřit rentgenem, ale pokud jste nespadla, strukturální nález na ní asi nebude. Bolestivá kostrč bývá časo u funkčních poruch spojených se zvýšeným napětím pánevního dna a/nebo hýžďových svalů, po práci s tímto často ustupuje, k manuální mobilizaci per rectum se přistupuje už jen vyjímečně, ale někdy je to také třeba. Doporučuji navštívit rhb oddělení, popř někoho, kdo se zabývá metodou dle Mojžíšové.
Přeju brzkou úlevu.
Mgr. Martin Svitek rhb geri
Dobrý den paní Wendy. Pro Vámi popsanou potíž je velmi dobrá reflexní terapie. Mám vlastní praxi i zkušenosti. Pokud je vše jak popisujete a není tam nic jiného, dovolím si říci, že s touto potíží je po jedné návštěvě zkoncováno. Najít mě můžete ve vyhledávači. Pokud pro vás není na překážku vzálenost. Karel Štěpánek refexní terapie Třešť.