Hallux rigidus 3. stupně

Hallux rigidus 3. stupně

dari  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den, jsem žena 56 let a mám artrozu 3. stupně palce nohy. Jeden ortoped doporučuje artrodezu, jiný totální endoprotézu. Ráda bych ještě lyžovala i dost chodila. Podrobnější informace jsem nedostala, z operace mám samozřejmě strach. A ještě víc mě znervozňuje, když každý lékař radí jinak. Jak se mám potom jako laik rozhodnout. V některých botech už nemůžu vydržet. Děkuji.
Dr. Michal Joshua Frána MBA, MHA, LL. M.  |  Basic member  |  Fyziatrie, balneologie a léčebná rehabilitace  |  Praha
  • 170 odpovědí
  • 21 Likes
Dobrý den,
poskytnu Vám pouze náhled ze strany rehabilitace. Za svoji letitou praxi jsem neviděl 100% funkční endoprotézu. Tudíž bych se klonil k lékaři s artrodezou.

S pozdravem Frána Praha
XXXXXXXXXXXXXXXX
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovědí
  • 12 Likes
Zdravím,
další variantou je artroplastika kloubu - bez zpevnění, bez implantátu. Běžná operace na kterémkoli ortopedickém pracovišti.
prim. Moster, Revmacentrum
dari  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Pane primáři, děkuji. Můžete mi prosím víc popsat tuto operaci, rizika, kdy je možné nohu zatěžovat? Děkuji

Reakce na dari

Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovědí
  • 12 Likes
Zdravím,
typů operací palce je více, záleží na pracovišti, který typ op. používají a se kterým typem operací mají optimální zkušenosti.
Zpravidla je zátěž plná cca po 8 týdnech.
prim. Moster, Revmacentrum
  • 30 odpovědí
  • 5 Likes
Dobrý den,

bohužel v tomto případě mnoho nepomohu, snažíme se řešit problémy především prevencí, ve chvíli, kdy dojde stav do stadia, který popisujete, tedy nemůžete chodit, ztrácíte rovnováhu a vyzkoušela jste do této doby všechny možnosti konzervativní péče, je dost pravděpodobné, že již není vyhnutí se operačnímu sálu. Typů operací je mnoho, artrodéza se mi zdá jako největší zásah, ale toto opravdu musí zhodnotit ortoped, který bude operovat, každopádně pokud máte k ortopedovi nedůvěru, hledejte dál. Doporučovala bych se podívat po soukromých klinikách, kde budete mít zajištěnou i následnou rehabilitační péči. Pokud byste chtěla, je samozřejmě možnost se sejít a zkonzultovat Váš stav, třeba ještě něco vymyslíme.
Držím palce.

Mgr. Veronika Matulová