Již jsem byl 8x na laseru z celkem 10-ti předepsaných. Dále chodím na elektroléčbu a tzv. jemné techniky (masáže a cvičení). Léčba trvá již více než tři týdny. Musím konstatovat, že zatím pozitivní dopady nemá. Při psaní těchto řádek mě ostruha (=v oblasti těsně po achylovou šlachou)bolí tak, jak snad ještě nebolela!!! Někteří mi říkají, že k úlevě již mělo dojít, jiní zase, že bolest bude ustupovat pomalu a postupně. Mohu znát váš názor?
Zdravím,
můj dotaz je již dost starý.
Ale rád Vás potěším.
Měl jsem ostruhu na spodní straně paty a chůze nesnesitelně bolela.
Prodělal jsem jak laser, tak elektroléčbu a doopravdy chce to trpělivost.
Mně se po vyléčení ostruha na stejném místě vrátila a tak jsem si to prodělal (laser tak elektroléčbu) znovu ale dnes už běhám jako Bolt.
Zatněte zuby a vydržte.
Rehabilitace - Mgr. Pavel Bajnárek | Basic member | Liberec
105 odpovědí
1 Like
Po třech týdnech by měl být efekt, pokud je vhodně zvolená léčba a dobře prováděná. Laser je správně a možná zkuste jinou rehabilitaci.
Dobrý den!
Léčba ostruhy patní kosti je možná také pomocí akupunktury v kombinaci s bylinnou léčbou.
S pozdravem PhDr.Hana Jedličková,XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Dobrý den, pane Romane,
někdy se opravdu divím, jak je stále možné, že lékaři i jiní odborníci nejsou schopni v dnešní době podat lidem trpícím nějakým nepříjemným, ale snadno řešitelným problémem, korektní informace. Posílají Vás na terapie, které stojí systém a často i Vás peníze, ale v praxi skoro nepomáhají (respektive velmi zdlouhavě).
Najděte si pracoviště, kde mají kvalitní moderní přístroj pro léčbu rázovou vlnou (označované též jako ESWT) a ihned tam zajděte. Nezáleží na tom,zda půjde o fokusovaný či radiální princip (Dejte si pozor - v těchto zařízeních jsou velké rozdíly v efektiviě! Některé mají velmi malou účinnost, ale platíte za každou aplikaci.) Aplikace rázové vlny by měly být v rozmezí 3-7 dní (dle našich zkušeností optimálně 4-5 dní v rozsahu cca 6 návštěv. Sám pocítíte zlepšení po první aplikaci.
Máme mj. s patní ostruhou velké zkušenosti a pomohli jsme již mnoha lidem.
Přeji rychlé odstranění potíží a krásné jaro na Jižní Moravu!
Dobrý den,tak jsem si přečetla všechny dosud snad zde psané příspěvky,a také jsem nenašla odpověd,jsem již rok na PN ,mám za sebou všechny dostupné léčby,a nic se zatím nestalo,dokonce to dopadlo tak,že že si mne podávali lékaři,jelikož nevěděli už co se mnou,až jsem skončila v Praze ,kde se mne konečně ujali a pokusili mi nohu odoperovat,s tím,že i já jsem doufala v uzdravení,ale nic takového se nekoná,noha stále bolí,a operace druhé nohy,tedy pokud bude,se nekoná,jelikož se i pan doktor už možná toho trochu bojí,a já se nedivím,jelikož hned na začátku my bylo řečeno,že úspěšnost je 30-40%,tak ted opravdu babo rad,jelikož mne posílají zase do další nemocnice,kam teprve možná pojedu,a stále noha i druhá bolí,a už i na posudkové komisi snad myslí,že si to vymýšlím,ale jak řekl sám pan primář,kdo tuto bolest nezažil,tak to nedokáže posoudit.tak pokud to bude někdo číst,tak mi prosím napište co dál,děkuji.
Zdravím,
nevím, jestli již byla vyzkoušena vysokoenergetická rázová vlna. Pokud ne, mohu doporučit v ČR nejúčinnější rázovou vlnu elektromagnetickou - pro Vás nejblíže v Praze dr. Dlouhý.
prim. Moster, Revmacentrum / Centrum léčby rázovou vlnou
Rehabilitace - Mgr. Pavel Bajnárek | Basic member | Liberec
105 odpovědí
1 Like
Patní ostruha bývá často způsobena stažením svalů a vaziva na plosce nohy, které za patní kost zvýšeně táhnou, až se ona podvolí vznikem výrustku, který bolí. Operací se nevyřeší příčina. Je otázka, jestli Vám někdo nožku manuálně uvolnil, zmobilizoval, pokusil se ji funkčně zaktivovat.. Rázovou vlnou, ultrazvukem a operací se řeší jen důsledek. Doporučuji rehabilitaci, která ale nebude o elektroléčbě, ale kde s Vámi bude někdo manuálně pracovat.
Dobrý den,
ze zkušenosti mohu ještě doporučit užívat homeopatický přípravek Hekla- Lava 5CH 2 x 3 granule denně alespoň 1/4 roku. Není to drahé a hodně lidem to pomohlo. Rázovou vlnu také doporučuji. Problém ostruhy však není v patě, ale jednoduše řečeno v dysbalanci páteře, která se pak přenáší před dolní končetiny až do tahu šlach plosky nohy. Tahem této šlachy za patu do ní začne vrůstat kost - ostruha. Principiálně tedy pomůže rehabilitace a cvičení. Zdravím, pokud budete přípravek užívat, tak mi pak dejte vědět, jaký to mělo efekt. MUDr. Fildán, Brno
Dodrý večer,všem vám moc děkuji za vaše rady,pokusím se sehnat si potř.léky a zkusit léčbu,která je snad už poslední,pak už opravdu nevím,mám za sebou již ozařování,laser, magnety na obou nohách,jelikož mám obě bolavé,a už pomalu v lednu to budou 2 roky,pak rázovou vlnu a opichy,a v květnu operaci v Praze a poté revizy rány,byla tam sraženina.
prim. MUDr. Jiří Selucký | Basic member | Оrtopedie | Přerov
355 odpovědí
6 Likes
Neustále se divím, jak suveréní léčitelé se mezi profiky vyskytují s tak jednoznačnými a odpověďmi na každou věc.
Každý , kdo se chvíli zabývá léčení dobře ví, že žádná metoda nefunguje z mnoha příčin univerzálně.
Madam, buď tady děláte reklamu, nebo recitujete nějaké školometské informace, nebo a dál už bych nedomýšlel.
Pozor, Vaše rada NENÍ univerzální. Já osobně jsem absolvoval dvě terapie rázovou vlnou a i po roce situace spíš horší, než lepší. A to i přes to, že samozřejmně po celou dobu s anatomickými gelovými vložkami do bot.
Bylo napsáno již mnoho, ale je těžké nereagovat, zejména na některé "odborníky".
Názor, že patní kost podvolí tahu svalu je opravdu originální. Ve skutečnosti jde o to, že klouby a svaly nohy jsou extrémě zatěžovaná oblast, kde během života dochází k mikrotraumatizaci m.j. svalových úponů, které se fyziologicky hojí a na základě tohoto procesu mohou vznikat kalcifikace (v případě patní kosti tzv. ostruha). K tomu dochází u většiny lidí a od určitého věku bychom ho nalezli téměř u všech. Bolesti jsou však jen u někoho. A to u toho, kdy se stav zdekompenzuje a vznikne zánět. Takže bolestivá "patní ostruha" se vyskytuje i u lidí, kteří mají negativní RTG nález.
Většinou se bolesti objeví u lidí, kteří k tomu mají dispozice (např. plochá noha, nadváha, ..) nebo mají větší zatížení (sportovci, nevhodná obuv apod.)
Aplikace jakékoliv fyzikální terapie není řešení příčiny, ale důsledku. Příčinu řešíme např. snížením nadváhy, zatížení, cvičením na zlepšení funkce nohy atd. Samozřejmě někdy je prvotní příčina vzdálenější např. změna chůze vlivem poruchy kyčelního kloubu, někdy i vlivem páteře. Ale napsat, že příčina patní ostruhy je vždy v páteři, je opravdu hloupost.
K terapii: nejúčinnější přímou terapií posledních let je rázová vlna. Nesmí se však právě zapomínat na další postupy jako pohybová terapie, která může plně, či částečně řešit výše uvedené základní příčiny.
Někdy samozřejmě nepomůže nic a někdy potíže ustoupí i bez léčby,což je i případ použití uváděných homeopatik podpořený pozitivním palcebo efektem.