Vyhřezlá plotýnka a Dornova metoda

Vyhřezlá plotýnka a Dornova metoda

Vladka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
mám nemocného syna,má 19 let a má vyhřezlou plotýnku,L34 do 3mm,L45 do 6 mm a L5S1 do 6mm.RES. 3M iritační kořenový syndrom S1 vpravo-diskogenní.Bolesti s vystřelováním do nohy má od 112011.Je nyní už 8 týden v lázních a rehabilituje, zatím mu nic nepomáhá, chtěla bych s ním zkusit dornovu metodu, už totiž nevím jak bych mu pomohla.Neorochirurg mu nedoporučil operaci,prý je mladý.Může mi někdo poradit,jak mu můžu pomoct od bolesti,musí užívat analgetika.
MUDr. Tomáš Vilhelm  |  Basic member  |  Neurologie  |  Šumperk
  • 248 odpovědí
  • 76 Likes
Dobrý den,
CT nebo NMR nález vyhřezlé ploténky ještě neznamená , že ploténky musí být nutně zdrojem problémů. Po světě běhá spousta lidí, kteří mají velké výhřezy a vůbec to netuší. Naopak ambulance jsou plné lidí, kteří mají obtíže , ale nemají výhřez. Sama velikost " výhřezu" nic neříká o závažnosti stavu. Je potřeba znát velikost kanálu páteře a nejlépe snímky vidět. Dle vámi uvedeného nálezu je patrné, že u vašeho syna nejsou známky toho, že by byl nervový kořen poškozen. Jde pouze o dráždění. Navíc není vůbec jisté, zda zdrojem je opravdu porucha ploténky. U takto mladého člověka je také nutné brát do úvahy myofasciální obtíže . Indikace operace nezálěží na stáří člověka. Pokud by byl příčinou výhřez, s prokazatelným útlakem kořene na CT nebo NMR, poškozením reflexů , citlivosti a svalové síly, pak přichází do úvahy pouze operační řešení. To ale Váš syn zřejmě nesplňuje. Dornova metoda je pouze jedna z mnoha masážních technik.
Vladka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 2 odpovědí
Pane doktore,
Váš příspěvek mě částečně uklidnil a musela jsem ještě popřemýšlet, na lékařské zprávě z MR je ještě i toto :bulding se jeví lehce asymetrický,ale nutno zduraznit pri rotaci obratel patrne nalehani a tlak.změny bil. na kořen L5 a S1, nejvyraznější je komprese koreneS1 l.dx. foraminostenosa vpravo.
Myslíte si, že je ze zpravy patrné ,jestli se jedná o útlak kořene ?Jedná se ni o to, jestli opravdu není nějaké řešení, jestli jedině operace pomůže.
Navštívili jsme jiného neurologa,ten řekl,že rehabilitace jsou nyní zbytečné a také mu nepomohly, od příštího týdne mu doporučil infusní terapii 5xFR+1 amp. SoluMedrol 125mg iv. pro dg. M51.1. Doporučil zklidnit dráždění kořene. Co si myslíte?
Děkuji moc
Karel Štěpánek  |  Basic member  | 
  • 32 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den paní Vladko.Doporučuji metodu reflexní terapie. Jestli máte ve svém okolí někoho takového, kdo tuto metodu velmi dobře ovládá obraťe se na něj. Metoda je bezpečná a účinná. Již mě na tomto portálu někdo děkoval za radu. Za 2 sezení měl po problému. Avšak u každého je to je jiné. Je to individuální. Karel Štěpánek refexní terapie Jihlava.
Vladka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
bydlíme v Novém Jičíně, zkusím zjistit, jestli v našem okolí existuje reflexní terapie.Nevím jestli mu neublížím, protože rehabilitace v lázních mu vůbec nepomohly, někdy dokonce nemohl vůbec bolestí chodit.Příští týden má objednanou infůzní terapii 5x SoluMedrol.prosím pane Štěpánku napište mi stránky o reflexní terapii.Děkuji

Reakce na Vladka

MUDr. Tomáš Vilhelm  |  Basic member  |  Neurologie  |  Šumperk
  • 248 odpovědí
  • 76 Likes
Dobrý den, z toho , co jste uvedla je patrné, že je drážděn nervový kořen S1. Při tomno postižení mají pacienti obvykle bolesti vystřelující do dolní končetiny po zadní ploše nohy a to až do plosky. Jsou také obtíže typu mravenčení a poruchy ciltivosti. Pokud však tyto potíže nemá, nemusí jít nutně o dráždění kořene. Postup neurologa / infúse se Solumedrolem/ vzhledem k těm informacím , co mám, považuji za dobré rozhodnutí. Jinak k dalším příspěvkům. Reflexní terapie je velmi široký pojem. Všechny manuální techniky jsou reflexní terapií ( využívají odpovědi svalů na podráždění kožních a podkožních receptorů ).Prověřte si, jak je kdo z terapeutů vzdělaný ( doporučuji pouze fyzioterapeuty ). Pokud se vašemu synovi po SoluMedrolu uleví, pak bude nutné navázat fyzioterapií zaměřenou na aktivaci hlubokých stabilizačních svalů, bránice dna pánevního. Bylo by dobré po zklidnění bolestí také ošetřit myofasciální změny ( spoušťové body ). Viz např. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX nebo XXXXXXXXXXXXXXXXXX. Jako domácí cvičení velmi doporučuji metodu SM-systém. XXXXXXXXXXXXXXX

Nový Jičín
Hanzlík Marek, tel: XXXXXXXXXXX, e-mail: XXXXXXXXXXXXXXXXXX , XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Sílová Marie MUDr, adresa: Msgr. Šrámka 11, Nový Jičín 741 01, tel.: XXXXXXXXXXX, e-mail.: XXXXXXXXXXXXXXXXXX

Reakce na Vladka

Karel Štěpánek  |  Basic member  | 
  • 32 odpovědí
  • 1 Like
Když mě paní Vlaďko zavoláte, najdete mě ve vyhledávači, tak vám povím více.Zadejte Karel Štěpánek reflexní terapie Jihlava.

Reakce na Vladka

Revmacentrum®  |  Premium member  |  Brno
  • 1307 odpovědí
  • 21 Likes
Zdrvaím,
ještě k této věci - jestliže jde, jak uvádítě o iritační kořenový syndrom S1 vpravo - diskogenní s bolesti s vystřelováním do nohy, jde o dráždění nervového kořene. Kromě již zmíněných operací může mít velký přínos, zejména tam kde není disk zkalcifikovaný, ozonoterapie. Tj. aplikace ozónu po CT do oblasti ploténky. Výsledky máme po této léčbě více než dobré.
prim. Moster, Revmacentrum / SurGal Clinic, Brno
xxjanaxx  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 3 odpovědí
Dobrý den pane doktore,
je mi 40let a mám 3týden po operaci vyhřezlé ploténky L5/S1 - do týdne po akutním stavu, kdy jsem v podstatě bolestí byla ochrnutá od pasu dolů a jediná poloha, která v té době přicházela v úvahu byla vleže jsem šla na operaci - na základě MR lékaři rozhodli, že toto je jediné řešení. Jsem teď ale trošku zoufalá, levá noha mi stále nefunguje, jako-by byla cizí a ne moje a k tomu mě stále bolí ze zadu celé stehno, pod kolenem a lýtko. Je to normální ? Prý je to od toho nervu jak byl poškozený...Je to možný, aby mě takto zvláštně bolela.
Nechci kulhat a chodit o berlích do konce života. V podstatě jsem k tomu přišla jak slepý k houslím, v noci jsem chtěla jít na toaletu a už jsem se nepostavila na nohy :o( Žádný úraz tomu nepředcházel ani nějaké zvláštní bolesti. Děkuji za odpověď Romana Procházková
MUDr. Tomáš Vilhelm  |  Basic member  |  Neurologie  |  Šumperk
  • 248 odpovědí
  • 76 Likes
Výhřez ploténky mechanicky a chemicky dráždí nervový kořen, který vystupuje z meziobratloveho otvoru. Pokud je toto dráždění intenzivní, dojde k přerušení některých vláken a k poruše citlivosti v celé oblasti, kterou zásobuje. Obnova může trvat i mnoho měsíců. 3 týdny od operace je brzy na závěry. Pravda ale je. Že bolesti by měly být nesrovnatelné s předoperačním stavem.

Reakce na MUDr. Tomáš Vilhelm

xxjanaxx  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 3 odpovědí
Pane doktore, děkuji. Rozhodně je to lepší než před operací. V nemocnici mi řekli,ať počítám tak rok než se to stabilizuje - ovšem bez záruky, nechtěla jsem tomu věřit.
Myslíte si, že čím víc budu rehabilitovat tím by se to mohlo rychleji zlepšit ? Zatím stále ještě nejsem schopna odcvičit všechny cviky, které nám doporučili v nemocnici a čím víc je cvičím tím víc mě to bolí - takže jsem musela zvolnit. V nemocnici jsem dostala 45min CD s cviky, které mám cvičit 2x denně - což nezvládám, protože mi to tu bolest zhoršuje tz. musela jsem to zkrátit na 1x denně 20min, ale každý den chodím ven na procházku na cca 60-90min. Sice mě to při ní také bolí, ale rozhodně méně než při cvičení a rychle pak ta bolest přejde. Po tom doporučeném cvičení z nemocnice ta velká bolest přetrvávala a zvětšovala se. Je něco čím bych to hojení mohla uspíšit, aby se mi ta noha vzpamatovala a přestala bolet a začala fungovat normálně? V podstatě až do 1/2března mám předepsaný pouze klidový režim doma s tím cvičením. Víc nic :o( Děkuji za Váš názor a přeji hezký den do Šumperka - tam je krásně. Procházková R.
Revmacentrum®  |  Premium member  |  Brno
  • 1307 odpovědí
  • 21 Likes
Zdravím,
trpělivost je na místě. Návrat nervové činnosti trvá nesmírně dlouho. Rehabilitace, zejména ústavní, je více než žádoucí.
prim. Moster, Revmacentrum

Reakce na Revmacentrum®

xxjanaxx  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 3 odpovědí
Pane doktore děkuji za ne moc pozvbudivou odpověď :o( Asi mě nic jiného nezbyde, než vyčkávat. Za 2 týdny jdu na kontrolu, třeba mě dají nějaké rady k dalšímu postupu. Já bych tak ráda pro sebe něco udělala, ale nevím co by mi pomohlo a neublížilo. V nemocnici mi k tomu nic moc neřekli. Mějte se hezky Procházková
Pavla  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
dobrý den,také mi zjistili nález z CT dle vyš. v et.L4/5 cir.poturze na 4mm,v L5/Shernie mediální až paramediální na 12mm zasahujicí ke koření S1 je mi 43let a bolest mám po zadním stehně až do lýtka cc 3 měsíce.Myslela jsem,že jde o natažen sval.Pán doktor mě poslal na 10 aplikací fys.roztoku s 3 amp. Mesocainu + Novalgin po té kontrola s rozvahou cca 2 kořenové aplikace.A pokud by to nezabralo navrhuje operaci ve fakutlce Ostrava-Poruba a nebo Hornická nemocnice Karviná.Mám z toho obavy je sice brzo,ale po dvou kapákach není žádná změna.V létě odlétám na celý srpen na Fuerteventuru,takže ani nevím jestli budu moci.Na bolest jsem si nějak zvykla i když je někdy velice nepříjemná.
ladislav  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, je mi 31let mám 2 vyhřezlé plotýnky, L4L4 6mm a L5S1 11mm
s tlakem na kořen, prodělal sem 2 aplikace ozonu, po druhé aplikaci mi začlo brnět v plošce, bolesti nemám sem tam do hýždí a levé nohy.
Bez omezení dělám denní činnosti v noci spím v klidu. Neurochirurg mi doporučil operaci, kterou sem odmítl, cvičím Mckenzie zatím bez efektu.. je vhodná Dornova metoda, Sm systém či jiné cvičení ?