Mohu mít alergii na lokální anestetikum při trhání zubů?

Mohu mít alergii na lokální anestetikum při trhání zubů?

Pkoz  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na jednu věc.Když jdu na trhání zubu, stává se mi, že mám po injekci velice nepříjemný stav (velmi rychlé bušení srdce, silný třes rukou, zmatený dech, silná nervozita, neklid..).Nestává se mi to pokaždé, respektive, někdy to není tak silné.Nejsilnější je to na jedné pohotovosti, na kterou občas zajdu na vytržení, bez ohledu na to, jaký je tam lékař, nebo jak velký mám momentálně strach.V podstatě už se nejvíce bojím té injekce, protože je to hodně nepříjemný zážitek, kdy se bojím, že to semnou sekne.Může to být tedy alergie, nebo "jen" panický záchvat?

Mockrát děkuji za odpověď.

Přeji hezký den.
Diobe Dental Clinic  |  Basic member  |  Brno
  • 27 odpovědí
Dobrý den,
tyto stavy po aplikaci lokálního anestetika jsou velmi pravděpodobně způsobeny náhlým poklesem krevního tlaku. Příčinou bývá většinou spíše nepříjemný vjem - tzv vasovagální synkopa. V důsledku strachu a nepříjemného vjemu (bolest) dojde ke zvýšené reakci vegetetivního systemu, a to vede k rychlému poklesu krevního tlaku. Důsledkem pak bývá stav, který popisujete. Alergická reakce je méně pravděpodobná.
Doporučoval bych pravidelnou péči o zuby, abyste nemusel komplikace řešit náhle na pohotovosti.

S pozdravem
Dr. Tomáš Čáslava
Diobe dentální klinika

Související zákroky