Svědivá vyrážka po celém těle

Svědivá vyrážka po celém těle

Petula  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, již asi týden mám svědivou vyrážku, po celém těle, hlavně na břiše, na zádech, na rukách a na nohách. Nejdřív jsem si myslela, že je to poštípání od komárů, ale jelikož už je docela zima a komáři už moc nelítají, tak jsem to pak vyloučila. Tak jsem si myslela, že by to mohli být třeba roztoči, takže jsem udělala generální úklid, ale ani to nepomohlo.

Vyrážka se objevuje z ničeho nic, prostě mě začne svědět něco někde na těle, tak se tam zaškrábu a hned tam mám červenej flek a v tom fleku je jedne, někdy i více vystouplých pupínků, které mají navrchu krvavou tečku. Mažu to Dapis gelem, tak se to zmírní, to svědění, ale pupínek většinou zůstane a občas začne i hnisat.

Už si s tím nevím rady a je to docela zátěž i na psychiku, protože se už cítím bezradná :-( Poradíte mi někdo, prosím?
MUDr. Josef Černý  |  Basic member  |  Alergologie a klinická imunologie  |  Turnov
  • 7 odpovědí
Jedná se patrně o kopřivku, která může mít příčiny alergické ( nejčastěji potravinové alergeny, polékové, ale i může jít o přecitlivělost na roztoče, zvířecí srst a nebo plísně/.
Někdy může jít i o chladovou alergii,která je nyní aktuální.
Existují i typy kopřivek,kde se příčina nepodaří zjistit /tzv.idiopatická urtikária/.
Je třeba alergol.testy stanovit příčinu /prick testy ale i finančně náročnější testy
krevní/.
V léčbě je možné použít širokou škálu antihistaminik - Claritine, Aerius ,Zyrtec,
Xyzal, Xados, Ewofex, Tamalis či Fenistil.
Lokálně se podávají lehké kortikoidy / nejlépe Locoid /, nebo lokální antihistaminikum
Fenistil gel. Dříve se používal tekutý pudr s chladivě působícím mentolem..
V extremním případě je možná krátkodobá léčba systémovými kortikoidy /Predni-
son, Medrol/. Diferenciálně diagnosticky je třeba vyloučit svrab /při konziliu u kožního lékaře/.