Dobrý den, přítel je 6 měsíců po endoprotéze kyčle, stále na neschopence .Trpí bolestmi, na operovanou nohu nemůže naplno došlápnout. Ošetřující lékař mu tvrdí , že podle rentgenových snímků je všechno v pořádku. Je to běžný stav? Poraďte, co můžeme v tomto případě dělat a jak postupovat.
Děkuji
Bolesti 6 měsíců po endoprotéze kyčle
(Diskuze k tématu Kyčel - totální endoprotéza klasická)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
![]() | Basic member |
Roztoky u Prahy
Počet příspěvků: 9
Dobrý den
Bolesti kyčle trvající 6 měsíců po její náhradě většinou nejsou normální. I když RTG snímek může být zcela v pořádku, existují i jiné příčiny bolestí, které RTG neodhalí. Ve vašem případě je nutné vědět, zda-li se bolesti vyskytují nepřetržitě od operace, byly již před operací nebo vznikly v nedávné době, byly problémy s hojením rány, výskyt žilní trombózy v minulosti, souběžně postižení meziobratlových plotének s útlakem nervů inervujících operovanou končetinu, časté infekce močových cest, alergie na kovy (Chrom, Molybden, Vanad), změna napětí svalů kyčle při operaci artrotické kyčle na podkladě velkých deformačních změn, např. po novorozenecké dysplazii kyčle a mnoho dalších příčin. Toto vše by se mělo vzít v úvahu při diagnostice a léčbě současných obtížích Vašeho přítele.
S pozdravem MUDr. Roman Bartoš
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den,
co se týká bolestí - standardní po operaci, přiměřeně slábly ale nikdy nebyl stav bez bolestí.Nicméně cca 4 měsíce po operaci začaly být intenzivnější. Od počátku pooperačního stavu je na ráně otok, který nemizí. Výše uvedené problémy problémy přítel neměl, pouze má vychýlený 3,4, a 5. krční obratel. Ošetřující lékěř stále doporučuje trpělivost, která samozřejmě nic neřeší.
Děkuji předem za odpověď
Zdravím,
tek dlouho bolesti po implantaci umělé kloubní náhrady jsou jistě nestandardní.
Především je potřeba vyloučit zánětlivou komplikaci, to lze zjistit vyšetřením krve. Pokud bude vše OK, je třeba pátrat po jiné příčině.
www.revmacentrum.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 3
Dobrý den přeji, mám podobný problém 6 měsíců po endoprotéze kyčle taky nemohu našlapovat na nohu, stále o 2 berlích, dle rentgenu vše v pořádku, jedná se ale o již 5 operaci kyčle po vrozené dysplazii, nemohu ani řídit auto, spojku nesešlápnu a rozsah pohybu jen poloviční proti standartním pacientům. Dřík je uložen excentricky. Nejprve jsem se domnívala že jde o svalovou slabost a že to cvičením doženu, ale není žádný posun k lepšímu, již jsem 2 měsíce doma po 11 týdnech v Hrabyni. Operatéři se k tomu nijak nepostavili. Co dělat?Jak jste na tom teď Vy? Je nějaké zlepšení nebo co Vám pomohlo. Děkuji Danuše
návštěvník
Počet příspěvků: 8
Dobrý den Jitko, zkušenosti Vašeho přítele mne děsí, ráda bych se Vás zeptala kde Váš přítel operaci podstoupil. Budu muset příští rok stejný zákrok absolvovat, je mi 33let a po přečtení několika příspěvků se bojím abych vybrala dobře. Vlastního ortopeda nemám tak se pokouším získat zkušenosti ostatních. Byla bych ráda kdyby mi na stejnou otázku odpověděla i Danuše. Děkuji předem Monika
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den,
maminka před třemi týdny podstoupila operaci kyčelního kloubu.Ráda bych věděla, za jak dlouho po operaci by měly bolesti odeznít. Jak moc smí pacient nohu namáhat a "chodit". Teprve nyní zmizel otok, který leduje. Stehy má vyndané a jizva vypadá dobře. Jeden den je to dobré a druhý den má opět bolesti a cítí ránu. Je to běžné? Na kontrolu jde za 6 týdnů. Dojde si na záchod, ale jinak prakticky leží. Nohu sama nezvedne. Nechtěli bysme něco uspěchat, ale přijde mi, že by už měla dělat větší pokroky. Za odpověď moc děkuji
Švábová
![]() | Premium member |
Počet příspěvků: 77
Dobrý den, 3 týdny po operaci jsou bolesti v oblasti jizvy poměrně běžné. V každém případě je důležité vyloučit infekční komplikaci. Postupným tréninkem se jistě obnoví i hybnost dolní končetiny. Co se týče míry možného zatížení, záleží především na zvolené metodě operace i na individuální kondici pacienta. Plná zátěž se dovoluje ve většině případů po 1. kontrolním rentgenovém snímku za 6 týdnů až 3 měsíce od operace.
S pozdravem MUDr. František Picek, tel.: 233338112, www.orp.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 19
Mám TEP kyčle operovaný 2.8. (třetí operace na této noze-vrozená displasie.
Mám pocit, že noha stále více bolí. Byla jsem na kontrole a říkala to lékaři (mám autoimunitní hepatitidu a beru prednison), tak mě jen prohlédnul, ale krve ani RTG neudělal, že se uvidí po lázních (jedu 31.1.).Já se ale bojím,že tam je zánět. Co mám dělat, když lékař nic nechtěl zkontrolovat? Noha bolí když ji musím zvednout- když lezu do auta, do schodů- bolest vychází s třísla. Neurolog mi udělal obstřik v kříži- ve "skřížení"mezi pánví a kyčlem je údajně začínající artroza, ale ten pomohl jen na "startovací syndrom" jinak noha bolí pořád. Teď už i po chůzi celá. Co mám dělat? Jak zjistit zánět? Jizva, ani noha teplá není, horečku nemám.
návštěvník
Počet příspěvků: 3
Paní Zuzko přeji dobrý den. Mám podobný problém jako vy, lázně mi velmi pomohly, ozvěte se mi na mail danushoferova@seznam.cz
Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?