Lymfodrenáž v těhotenství?

(Diskuze k tématu Lymfatické masáže, Lymfodrenáž)

Lymfodrenáž v těhotenství?

Dobrý den, jsem po operaci achylovky a dostala jsem lymfodrenáž na oteklou nohu v oblasti kotníku. Mohu na ni idyž jsem těhotná?
děkuji za odpoveď

20.10.2011 08:18

Probíhá odesílání formuláře

RE: Lymfodrenáž v těhotenství?

Dobrý den, v prvních 3 měsících těhotenství radši ne. Později se názory liší, pokud je těhotenství bezproblémové, tak snad ano bez kontaktu s břichem. Nejmoudřejší bude zkonzultovat to s operatérem (ten vám jistě lymfodrenáž předepsal s vědomím toho, že jste těhotná?) a ošetřujícícm gynekologem (ten má v tomto případě hlavní slovo).
S pozravem

Mgr. Martin Svitek, rhb geri

20.10.2011 09:51

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den, je to spíše otázka velikosti pooperačního otoku kolem kotníku versus Vaše těhotenství. Já bych lymfodrenáž asi nedoporučila a to nejen z důvodu břišního pásu, který se dá odpojit. Zkuste si najít fyzioterapeuta, který Vám pomůže zvládnout pooperační průběh i bez přístrojové lymfodrenáže.
MUDr. K. Šochová, Rehabilitační centrum Šenov, www.rehabilitace-senov.cz

21.10.2011 08:27

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (2)

cccc

8.12.2011 17:20

Mohl bych poprosit okomentovat pani MUDr. K. Šochovou, svůj negativny postou k lymfodrenáži v případě pooperačního otoku?

24.1.2012 08:14

Dobrý den,
samozřejmě můžu okomentovat, p. Nikolaj..
Především se nejedná se o negativní postoj vůči aplikaci lymfodrenáže "obecně" v pooperačním stavu, kdy je naopak plně indikována, ale o "individuální" odpověď na konkrétní dotaz a to, lymfodrenáž u těhotné, s předpokladem lokálního tedy pouze místního otoku, lokalizovaného na oblast achillovky a jejího okolí.
Na naší rehabilitaci máme rovněž přístrojovou lymfodrenáž a nebojíme se ji aplikovat i u pacientů s vážným onemocněním např. kardiovaskulár. systému apod.
V případě těhotných bychom měli postupovat vždy velmi opatrně a individuálně, gravidita je obecně kontraindikací rehabilitačních procedur, bez obav lze použít jen některé.
Já osobně bych těhotnou po operaci achillovky na přístrojovou lymfodrenáž nedoporučila, máme jiné možnosti a metody, které jsou zcela bezpečné a se stejným účinkem. Otok po operaci nebo úrazu je zcela normální a je reakcí tkání na úraz a operační výkon. Proč tedy riskovat zdraví matky nebo dítěte.. ? Pokud by se pacientka rozhodla i přesto absolvovat lymfodrenáž, pak bych si vyžádala i souhlas jejího gynekologa, použila opravdu minimální dávky tlaků, vysoký gradient kotník - tříslo, atd. atd. ...

S pozdravem MUDr. K. Šochová.

24.1.2012 20:18

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den, přikláním se k názoru, že první 3 měsíce raději ne. Později naopak může být příjemná i ulevující. Vhodnější je masáž manuální. Vždy je potřeba doporučení od gynekologa. V případě zájmu se můžete obrátit na naše centrum, kde lymfodrenáže provádíme.

S pozdravem

Mgr. Renata Léblová
CKP Dobřichovice
fyzioterapeut

26.10.2011 21:15

U lymfodrenáží je řada kontraindikací - stavu, kdy se lymfodrenáž nesmí provádět. Mezi ně patří těhotenství v prvních 4-5 měsících – u něj se lymfodrenáž nesmí aplikovat na dolní končetiny, bedra, břicho a hrudník.

24.1.2012 00:45

Dobry den taky se připojím k reakci,v těhotenství bych lymfodrenaž vám doporučila pokud jste více než 3 měsíce těhotenství bez problemu ale budem se bavit o manualní tedy ruční lymfatické masaži.S pozdravem Nada Brožova.www.maserkanada.cz

25.1.2012 12:28

Komerční sdělení: Čeká vás operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?