Kalcifikace a cysty v prsu

Kalcifikace a cysty v prsu

Nefer  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
je mi 26 let, našla jsem si zarudlou bouli v prsu ze dne na den. Pan doktor ji ohodnotil stejně jako já - mastitida a dostala jsem ATB. Po týdnu kontrola, byla jsem odeslána na UTZ, kde paní doktorka našla cystičky (jinde než přeléčený zánět) a v místě zánětu "něco" prý asi kalcifikace. Hned mě nechala udělat mamografii s tím, že se tam zase ukázalo "něco", asi kalcifikace a objednala mě na biopsii, že si chce potvrdit, co to je. Přijde mi, že mě nechce dopředu děsit, ale moc mě neuklidnila. To je to fakt tak špatné abych musela na biopsii?
MUDr. Evžen Bělka  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Jílové
  • 47 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den, právě až biopsie rozhodne, zda je to tak špatné a nebo zcela dobré. Je to diagnostický výkon a jeho provedení samo o sobě nehovoří o závažnosti stavu. Vydržte, i kalcifikace v prsu mohou být i zcela neškodné!!
Nefer  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 2 odpovědí
Moc děkuji za odpověď.
Dostala jsem právě do ruky nálezy se sona a mamografie. Tak kalcifikace jsou už potvrzené určitě z mamografie, (v nálezu je napsáno, že jsou vidět i na sonu) a řeší se, co je to za nimi. Jediné co tam určitě není, je nějaké velké centrální ložisko. V jiné oblasti jsou pak četné cysty. Takže se řeší, co jsou ty vlákénka, nebo stíny či co, schovávající se za těmi kalcifikacemi. No, moc mě to neuklidnilo.
Masarykův onkologický ústav  |  Basic member  |  Brno
  • 20 odpovědí
Dobrý den,
vyjadřovat se k nálezům, které jsem neviděl, je vždy poněkud problematické, má odpověď bude tedy pochopitelně pouze spekulace.
Souhlasím s tím, že velmi rychlá, zarudlá záležitost v prsu by mohla být mastitida, (ale nemusí, jsou i závažnější stavy, které se projevují podobně). Cystičky v prsu jsou zcela běžný nález, kterým není zapotřebí se dále zabývat."Něco" na mammografii může být zbytek po zánětu, ale pochopitelně i závažnější nález, a při jakékoliv pochybnosti je doplnění biopsie zcela na místě. To neznamená, že by "to bylo tak špatné", biopsie je stejně jako mammografie diagnostická procedura, jejímž účelem je na jedné straně nic "neprošvihnout", ale současně se vyhnout větším zákrokům. Před pár lety by se nejasný nález na mammografii odstraňoval operativně.
Tedy při nejasnosti biopsii jednoznačně doporučuji.

doc. MUDr. Vuk Fait, CSc.
Masarykův onkologický ústav Brno
Nefer  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 2 odpovědí
Děkuji za reakce. Právě jsem se dozvěděla výsledky biopsie. Jsou tam sice nějaké nálezy, ale žádný není zhoubný. Takže se mám za půl roku přijít ukázat na sono, popř. na mamograf. Paní doktorka byla hodná.
Bohužel to prý na rentgenu vypadalo tak, že to zhoubné být mohlo, tak se nedivím, že si to chtěla ověřit.

Související recenze a zkušenosti

Registrovaný uživatel 14.10.2018
Spokojený/á

Perfektně odvedená operace bez známek zásadu po vyndání nadoru.

Navara 25.6.2018
Spokojený/á

K panu doktorovi chodím už skoro rok.Vynikající lékař.Úžasný a ochotný vše srozumitelně vysvětlit.Jsem naprosto spokojena a doporučuji všem. Citlivý přístup a vždy usměvavý.Je úžasné,že je s vámi od začátku až do konce l... Více 

2 Likes   1 Komentář  
Doktor ve Vašem okolí