Oční vada Epiretinální membrána

Oční vada Epiretinální membrána

Pacient 1  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
Dobrý den
před dvěma lety mi byla diagnostikována ERM (epiretinální membrána). Každý půl rok chodím na kontroly, na OCT vyšetření. Zatím nosím brýle na dálku (levé oko 1 dioptrie, pravé 0, 5 dioptrie). Chtěla bych se zeptat jak se tato vada bude dál vyvíjet. Jestli hrozí oslepnutí. Ošetřující doktorka mi řekla, že mě čeká operace, ale až při zhoršení. Může mi také hrozit degenerace makuly? Uvítám jakékoliv informace o této vadě. Velmi děkuji za odpověď a přeji hezký den.
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 133 odpovědí
  • 6 Likes
Vážený pane,
je to problematika rozhraní mezi sítnicí a sklivcem, zvláště díky rozvoji zobrazovacích metod a také operačních postupů při zhoršení lze tento stav řešit. Stav se také popisuje jako celofánová makula, je to tenká membrána spojující povrch sklivce a sitnice, která se stává silnější a mění stavbu sítnice v centrální krajině, odpovědné za zrakovou ostrost. Oslepnutí nehrozí. Je to určitá forma degenerace makálární oblasti.Detaily Vašeho stavu Vám jistě vysvětlí tam kde chodíte na vyšetření.
S pozdravem
  • 2 odpovědí
Vážený pane doktore,
velmi děkuji za odpověď. Chtěla bych se ještě zeptat. Když píšete, že oslepnutí nehrozí, hrozí slabozrakost? Jsem mladá, je mi teprve 26 let. Dále bych se chtěla zeptat, zda má na tuto vadu nějaký vliv přílišné namáhání oči - četba? Zatím nemám děti. V případě otěhotnění a porodu, je pravděpodobně lepší zvolit císařský řez?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den,
S pozdravem
doc. MUDr. Petr Souček Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 39 odpovědí
  • 8 Likes
Dobrý den,
jedná se většinou o "hojící" proces po odloučení sklivce od sítnice, které vzniká u všech lidí věkem.
Jakmile sítnice není v kontaktu se zadní sklivcovou membránou v některých případech se organizmus snaží tuto "ránu" zacelit jinou membránou - tzv. epiretinální. Tento proces však paradoxně situaci zhoršuje, protože může dojít k nařasení sítnice a tím ke vzniku pokřiveného obrazu (nutno vyzkoušet na každém oku zvlášť).
Z hlediska vyšetření na OCT je zásadní vyloučit progresi nálezu. Pokud se stav zhoršuje, pak operaci není dobré dlouho odkládat.
Podle našich vlastních zkušeností totiž ani operace nevrátí zrak na úroveň před vznikem potíží.
Na druhou stranu můžete být klidná, s makulární degenerací toto onemocnění vůbec nesouvisí.
S pozdravem,
doc. MUDr. Petr Souček, Ph.D.
XXXXXXXXXXXXXX
  • 2 odpovědí
Vážený pane doktore,
velmi děkuji za Vaši odpověď. V příloze ještě posílám své loňské vyšetření OCT. Letos jsem kontrolu absolvovala v únoru, ale protože byl stav stejný, OCT mě čeká na podzim.

Můžete se prosím ke snímku vyjádřit?

Předem děkuji a přeji hezký den.
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 133 odpovědí
  • 6 Likes
Vážená paní,
nedělejte si starosti s pojmy, které pro Vás nemají význam a dělejte vše co potřebujete a co Vám dělá radost.
Přeji Vám vše dobré