Trifokální čočka a tenká rohovka

Trifokální čočka a tenká rohovka

Mirka  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
Dobrý den, je mi 53 let, nosím kontaktní čočky na dálku, brýle na blízko, momentálně již nevidím dobře v podstatě na žádnou vzdálenost, takže uvažuji o implantaci trifokální čočky. V minulosti jsem chtěla absolvovat laserovou operaci, mám však syndrom suchých očí a velmi tenkou rohovku. Znamená to nějaký problém pro implantaci čočky? A dále se chci zeptat zda jsem vhodným adeptem na tuto operaci, jestliže se mi krátkozrakost celý život zhoršuje a to z -5,5 v cca 30 letech na -7,5, které jsem měla několik let, v loňském roce se mi nejprve jedno oko zhoršilo na -8,5, nyní se takto zhoršilo i druhé. Jak se pak řeší situace, kdy se vada i nadále zhoršuje? A stejný dotaz mám i s viděním na blízko, které se stále zhoršuje. Děkuji
Prim. MUDr. Petr Novák  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 19 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den.
Pokusím se Vám nastínit svůj pohled na uvedenou problematiku.
Pokud se týče nestability Vaší vady ve Vašem věku, dá se předpokládat, že ke změně dochází na podkladě biochemických procesů v čočce. Nemusí se ještě jednat o projevy šedého zákalu, jen o zahuštění jádra čočky. U pacienta s primárně tenkou rohovkou musíme vždy vyloučit i jako eventualitu změnu zakřivení rohovky. Nestabilní rohovka by mohla do budoucnosti ovlivňovat efekt nitrooční implantace.
Druhý úhel pohledu je výběr implantátu. U krátkozrakého pacienta, jako jste Vy, osobně preferuji, před implantací trifokální čočky, využít vlastností implantátu Symfony. Jedná se o čočku, která nemá tři ohniska, ale která funguje plynule od nekonečna do cca 40 centimetrů. Pro krátkozraké oko ji považuji za lepší řešení. Definitivní řešení ale bude vycházet z výsledků důkladného předoperačního vyšetření.
S pozdravem
prim. MUDr. Petr Novák
Refrakční Centrum Praha
Olivova 4, Praha 1
MUDr. Jana Mikšovská  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Praha, Brno
  • 18 odpovědí
  • 15 Likes
Dobrý den,
syndrom suchého oka se může zhoršit po jakékoli oční operaci, tedy i po implantaci nitroočních čoček. Většinou platí, že se více zhorší při použití multifokálních či trifokálních čoček a také výrazněji snižuje kvalitu pooperačního vidění s multifokálními nebo trifokálními čočkami. V případě, že trpíte výrazným syndromem suchých očí, doporučila bych Vám implantaci monofokálních čoček s brýlovou korekcí do blízka.
Ve středním a starším věku nedochází většinou k typické progresi krátkozrakosti způsobené předozadním růstem oka. Zhoršování krátkozrakosti je dáno změnou denzity vlastních čoček a po operaci již nenastává. Stejně tak již po operaci nedochází ke změnám zrakové ostrosti do blízka a při použití multifokálních nebo trifokálních čoček zůstává člověk v podstatě trvale bez brýlí na čtení.

S pozdravem

MUDr. Jana Mikšovská
Oční klinika DuoVize
XXXXXXXXXXXXXX


MUDr. Jana Mikšovská

Související recenze a zkušenosti

Spokojený/á

Pan doktor je skvělý, vše mi před zákrokem vysvětlil, posadili mě na lehátko a během zákroku vše taky vysvětloval. Povídal si semnou. Vůbec jsme se nebála zakroku. Mohu jen doporučit.

Korekce očních vad nitroočními zákroky - Související videa

Doktor ve Vašem okolí