Bolest kolene po odstranění menisku

Bolest kolene po odstranění menisku

Jiri Ostrava  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
Dobrý den. Mám 63 let,štíhlý, jezdím na kole (v létě cca 100 km týdně), na lyžích (sjezdky, běžky), jinak nesportuji. Sedavé zaměstnání- Před 30 lety operačně vyjmut vnitřní meniskus. Druhým rokem mne koleno bolí, často již při obyč. krátké chůzi, znemožňuje mi de facto lyžování (párkrát jsem byl s ortézou a pak je bolest větší. Lékaři radí klid (nic nedělat) či výměnu kloubu (což pokládám za nesmysl). RTG: med. kompartement užší, osteofyty na med. kondylech. Osa kolene je varosní bez hrubší instability. Mažu Ibalginem, beru "léky" s glukosamonem + chondroitinem. JE NĚJ. POMOC, JAK STAV KOLENA ZLEPŠIT - NEMÍT BOLEST, OPĚT "ROZUMNĚ" SPORTOVAT ? Děkuji
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím, Váš problém se jmenuje artróza kolenního kloubu, neboli degenerace kloubní chrupavky. Jestliže se chcete vyhnout umělé kloubní náhradě je nutno tuto chorobu ovlivnit. Příklad : viz komplexní léčba artrózy na našich webových stránkách XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX;t=37
Jaroslav 65  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den.
Prosím o radu,jakou léčbu zvolit na bolestivý pravý kolenní kloub a pravou
patu.V roce 1988 mě v Ivančicích vyoperovali vnitřní menisk na pra.kolenním
kloubu.Před třemi lety mě po větší zátěži koleno začalo pobolívat a cítil jsem v něm tlak,po uvedení kolena do klidu(měsíc marodění),problémy ustaly.
Začátkem tohoto roku po zátěži,nastal v koleně tlak,který byl již před třemi lety,přidala se mírná bolest ze spodní strany kolena,taky pravá pata
mě zároveň s kolenem začala z vnitřní strany mírně bolet.Nyní mám koleno bez zátěže a tlak stale trvá boles je slabá,pata hodně citlivá.Vyšetření RTG ze dne 10.02.2011 Kolenní kloub pravý:Incipientní gonarthrosa,arthrosa femoropatellární.Kloubní štěrbina je zúžená tibiálně,volnáossifikace je v prostoru štěrbiny ventrálně.Patella je lateralisována s posunem tibiálně a kraniálně.Pata PDK:bez známek ostruhy.Nevým jakého stupně je gonarthrosa a arthroza???.
Stav mého kolena a paty mě velmi omezuje.Proto PROSÍM lékaře se zaměřením na Ortopedii,o radu jakou léčbu zvolit.Děkuji za posouzení a návrch léčby.
Vojtík J.

-
Doxxy  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 5 odpovědí
Dobrý den. Mám 23 let a jsem aktivní sportovec. Po úraze na tréninku jsem si křupla meniskus. Můj ortoped mě ujišťoval, že se ke sportu plně vrátím, že to nic nebude, ale měl volno, proto mě operval jiný lékař. Vzali mi 2/3 menisků :-(. Slyšela jsem o transplantacích menisků, je to opravdu možné? Jaká je šance, že budu moci sportovat?Máte někdo kontakt na nějakou klinuku či lékaře, kteří transplantaci menisků provádějí? Předem děkuji.
MUDr. František Picek  |  Basic member  |  Ortopedie  |  Praha
  • 12 odpovědí
  • 1 Like
Dobry den, v Cechach se tyto operace prakticky neprovadi.vyjimkou je dr.L.Pasa z Brna - fakultni nemocnice. Pouzivaji se menisky od darcu z tkanove banky. Cekaci doba na takovy meniskus od mrtveho darce je kolem 3-6ti mesicu.
S pozdravem
MUDr.Frantisek Picek
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Reakce na MUDr. František Picek

• 5 odpovědí
Moc vám děkuji za odpověď. Přeji příjemný den.

Lapáčková

Reakce na Doxxy

prof. MUDr. Libor Paša Ph.D.  |  Basic member  |  Traumatologie  |  Brno
  • 32 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den,
odstranění poraněného menisku vede v průběhu času k přetížení příslušného kloubního prostoru, následnému opotřebení chrupavky, tzv. chondromalacii, a artróze. Pokud jsou bolesti, je správné koleno komplexně vyšetřit a zvážit možnosti léčby - chondroprotektiva, aplikace obohacené plasmy, transplantace menisku, osteotomie apod.
tedy doporučuji vyšetření a dle toho další postup. na internetu získáte pouze obecné informace.
doc Paša (XXXXXXXXXXX)

Reakce na Doxxy

• 32 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den,odstranění poraněného menisku vede v průběhu času k přetížení příslušného kloubního prostoru, následnému opotřebení chrupavky, tzv. chondromalacii, a artróze. Pokud jsou bolesti, je správné koleno komplexně vyšetřit a zvážit možnosti léčby - chondroprotektiva, aplikace obohacené plasmy, transplantace menisku, osteotomie apodtedy doporučuji vyšetření a dle toho další postup. na internetu získáte pouze obecné informace.
doc Paša (XXXXXXXXXXX)

Reakce na prof. MUDr. Libor Paša Ph.D.

• 5 odpovědí
Dobrý den,

uvažuji o transplantaci menisku, vím, že se to dělá v ČR pouze v Brně a jedná se o meniskus dárce. Chtěla jsem se zeptat, zda je tento zákrok hrazen pojišťovnou (jsem klient RBP) nebo si daný zákrok hradí pacient sám. Určitě se chci aktivně vrátit ke sportu. Jsem 23 letá žena, plně zdravá s výškou 172 cm a váhou 63 kg. Jsem vhodným adeptem k transplantaci? Kam se mohu popř. obrátit, a jak si o meniskus zažádat děkuji.

Reakce na Doxxy

• 32 odpovědí
  • 1 Like
objednejte se prosím na vyšetření. viz kontakty na XXXXXXXXXXX,
hrazeno zdrav. pojist. více až při vyšetření
doc Paša

• 5 odpovědí
Dobrý den,

již jsem objednaná na konzultaci k 19.3.2012. Chtěla jsem se jen zeptat zda mám začít koleno nějak rozcvičovat. Po operaci mi chtěli hned napsat rehabilitace, ale já bych tam stejně s berlema v tom počasí nedošla. Nevím zda je vhodné zatěžovat koleno po operaci, kdy byly odstraněny menisky a nemám ani přední zkřížený vaz, bojím se abych, tak chrupavku nepoškodila ještě více. Když jsem šla na punkci kolene, tak mi jeden ortoped řekl, že se dnes zbytečně spěchá, mám to prý nechat vklidu. Tak jen zatínám několikrát za den sval. Tak trochu nevím na čem jsem. Děkuji za případnou radu. Těším se na osobní konzultaci. Přeji pěkný den.

Reakce na Doxxy

• 32 odpovědí
  • 1 Like
dobrý den,
rozcvičovat můžete. vertikální zátěž dle subj pocitu - nesmí bolet při došlapu. pokud nebolí a josu chrupavky dobré. pak by normální chůze neměla být problém. více až při vyšetření
doc paša

• 5 odpovědí
Dobrý den, pomalu koleno rozcvičuji - při došlapu nic nebolí, ale při ohybu dolů koleno křupne a pak ještě jednou při narovnání, je to vpořádku? Již první den chodím bez berlí, ale je to divný pocit, jako by ta noha nebyla má. Když koleno ohnu je mnohem větší než koleno zdravé :-(, je to normální? Omlouvám se za další otázky, ptám se jen z toho důvodu, abych něco nezanedbala. Snad se jednou vrátím opět k aktivnímu sportu s Vaší pomocí. Předem děkuji. Lapáčková

Reakce na Doxxy

• 32 odpovědí
  • 1 Like
dobrý den,
mohu se přesně vyjádřit až po vyšetření.
doc paša

anonym  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,

před půl rokem mi po dlouhodobých problémech diagnostikovali rozdrcený zevní meniskus v pravém koleni.Ten mi byl následně artroskopicky odstraněn.Od operace do teď jsem rekračně hrál tenis a jezdil na kole.Vše OK.Nyní mi po fotbalvém zápase oteklo koleno a vytvořila se tam voda.Po punkci a aplikaci leků do kloubu minulý týden mi dnes po lehké projížďce na kole oteklo koleno opět.Můj ortoped po dotazu na možnost transplantace odpověděl, že nic takového není v současnosti možné.Na stránkách Doc. Pašy však čtu opak.Je mi 27 let a vážím 85kg.Můj dotaz zní, má-li smysl transplantace po tak krátké době po vyoperování menisku.
Děkuji Ing. Kovář