Bolest zad až do nohy

Bolest zad až do nohy

Janka  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
Dobrý den, je mi 32 a mám veliké bolesti v zádech. Bolest už mi vystřeluje do levé nohy, takové řezání ve stehně a koleni. zpráva z rtg: páteř-hyrelordoza,drobné ventrální a later. spondylofyty L4,L5, zužení prostory L5-S1. Mírná sin konv. skolióza. Spondylosis def., osteochondrosis L5. Kyčle: hraniční krytí hlavic oboustranně, mírné zužení kl. štěrbin proximolater.bilat., subchondr. sklerot.acetabul.
Prosím o radu. Pan doktor mi řekl, že jsem v pořádku, že to není tak vážné a léčí mě obstřiky. ty zaberou jen chvíli, ale já už pořádně nespím a nevydržím sedět ani 10 minut. moc děkuji za odpověd
Mgr. Markéta Muchová  |  Basic member  |  Brno
  • 8 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den Jano,
bolesti do nohy mohou být z různých příčin, ale pocity řezání, jaké popisujete
můžou ukazovat na kontakt nervu, který jde od páteře a zásobuje dolní končetinu.
Příčinou by mohla být hyperlordoza, kterou u Vás lékaři popisují a tu jde dobře korigovat spravným cvičení. Úplně nejlepší by by bylo najít nějakého fyzioterapeuta a s ním na postavení páteře zapracovat. Nebo můžete navštěvovat nějaké veřejné lekce zdravotního cvičení, nejlépe ale s malou skupinou at Vás může terapeut individuálně korigovat. Pokud byste to neměla do Brna daleko, můžete přijít na konzultaci za mnou. S pozdravem M. Černovská
MUDr. Tomáš Vilhelm  |  Basic member  |  Neurologie  |  Šumperk
  • 248 odpovědí
  • 59 Likes
Dobrý den, váš RTG nález není nikterak výjimečný nebo nepříznivý. jedná se o zcela běžné změny patrné u lidí nad 30 let. Hyperlordóza může být ovlivněna polohou při snímkování. Sama o sobě zcela jistě není příčinou vašich problémů.
Více o poměrech by přineslo vyšetření CT a MRI . Jelikož při popisu vašich problémů je třeba brát v úvahu i výhřez ploténky. Ten nelze na obyčejném snímku RTG zobrazit.
Bolesti při výhřezu mají však typický vzorec. Jde o bolesti vystřelující v poměrně přesné linii až do okrajových částí nohy a chodidla. Bývá přítomno brnění nebo necitlivost a občas poruchy svalové síly.
Pokud jde o neurčité šíření například jen do stehna nebo pod koleno , pak přichází v úvahu spíše tzv. myofasciální příčina způsobená bolestí produkovanou svalovými spoušťovými body ( trigger body ). Viz např. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX.
Fyzioterapeut nebo neurolog by měl být schopen provést základní diagnostiku a patřičně vás nasměrovat.