Po operaci bederní páteře

Po operaci bederní páteře

Radulka  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
na magnet.rezonanci mi bylo zjištěno výrazné pooperační prosáknutí svalů zad. Jsem po operaci bederní páteře téměř 3 roky a nyní začali problémy. Je možné aby rána byla stále nezhojena nebo je problém jinde? Mám docela obavy, ještě jsem se neobjednala na neurochirurgii. Děkuji
FYZIOklinika s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 297 odpovědí
  • 12 Likes
Dobrý den, pokud máte opět bolestivé obtíže bederní páteře, které Vás limitují v denních činnostech, doporučuji Vám vyhledat co nejdříve fyzioterapeuta, který Vám pomůže relativně znovu navrátit hybnost. Doporučuji cvičení na neurofyziologickém podkladě (labilní plochy, míč, Brunkow, senzomotorika ...) Bohužel po operaci bederní páteře není vyjimkou, že záda "zlobí" dále.
Měkké tkáně jsou dávno zhojené, problém bude v koordinaci hlubokých svalů páteře, pánevního dna, bránice a hlubokého břišního svalu (příčný sval břišní).

Přeji mnoho zdraví. Mgr. Iva Bílková
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Centrum komplexní péče Dobřichovice s.r.o.  |  Basic member  |  Dobřichovice
  • 29 odpovědí
Dobrý den,také se přikláním k návštěvě rehabilitačního lékaře a následné péči fyzioterapeuta, který vám dá návod, jak zlepšit svalovou koordinaci.
S pozdravem Mgr. Renata Léblová, fyzioterapeut
Pavla  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 3 odpovědí
Dobrý den v roce 2009 jsem prodělala operaci páteře.Měla jsem roztříštěnou plotýnku a úlomky jsem měla v nervu.Po operaci jsem se cítila lépe než jsem šla na rehabilitace,tam jsem při cvičení omdlela a stav se mi zhoršil.Brala jsem Rivotril,oxycontin.amitriptylin.Důchod mi zamítli.Nastoupila jsem do práce a přitížilo se mi ještě více.Přidala se mi migréna mám ji tak 4x do týdne a cca 6x do měsíce záleží na mém stavu (bolestech)se mi stane ,že z ničeho nic upadnu.K bolestem zad se mi přidaly bolestí kyčlí.Nyní beru Topimark,Vendal retard30,rivotril,asetru a vitamíny neuromultivit.Chtěla jsem se zeptat jaký vyšetření si mám vyžádat nebo co dál.V práci jsem to nezvládala a takhle žít nemohu.Je mi teprve 40let.Každých půl roku chodím i na kaudály.Už nevím co vyzkoušet a hlavně se mi přidává k tomu pravá strana a kyčle.Nevím co si počít.Můžete mi poradit? Děkuji Pavla
GERI, spol. s r.o. rehabilitace a rekondice  |  Basic member  |  Praha
  • 169 odpovědí
Dobrý den, to vypadá na složitý případ do kterého se bez vyšetření těžko dostat. Já bych vám asi doporučil nechat se vyšetřit od prof. Lewita, ordinuje v Dobřichovicích, kontakt je zde XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

PS: Nejsem zaměstnancem CKP Dobřichovice, ani z toho nemám jiný finanční benefit. Jen panu profesorovi důvěřuji.

Přeju brzké nalezení cesty k uzdravení.

Mgr. Martin Svitek, rhb geri

Reakce na GERI, spol. s r.o. rehabilitace a rekondice

Pavla  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 3 odpovědí
Děkuji moc, zkusím ho zkontaktovat.Jsem ráda,že se mi někdo ozval.Už jsem zoufalá.Ještě jednou děkuji.Pavla

Reakce na Pavla

Monika  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den paní Pavlo, mohu se Vás zeptat, jak dopadlo vyšetření? Stejný problém má maminka, a nevíme si rady co dál :-(
Už je z toho zoufalá, a věta lékařů : musíte se s tím naučít žít, to prostě nelze!!!!! A bohužel pan prof. Lewit již nepřijímá další pacienty, tak se zatím jen informuji. Moc děkuji za odpověď!
Leon  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, jsem po operaci bederní páteře v Praze na Homolce. Bylo mi implantováno 6 šroubů. Týden po operaci jsem pocítil úlevu. Pak začaly urputné bolesti i do nohy, která mě před operací nebolela. Noha je celkově slabá, pálí. Konzervativní léčba bez efektu. Nyní je mi navrhována reoperace. Dojde ke zlepšení po reoperaci?Mám navíc nález i krční i hrudní páteři. Prosím o radu.
MUDr. Tomáš Vilhelm  |  Basic member  |  Neurologie  |  Šumperk
  • 248 odpovědí
  • 59 Likes
Dobrý den. Je brzy na hodnocení efektivity. Nicméně odpověď na tomto fóru nehledejte. Jste v peci neurochirurgie. Odpovědět by vám měli především lékaři neurochirurgove a ten, kdo indikoval operační zákrok.
Danca  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,jsem od 3/2012 po operaci páteře stabilizace obratlů L5 S1 měla jsem ujeté obratle 9mm než došlo k operaci obratle se posunuly ještě víc a lékařům se nepodařilo úplně obratle srovnat.Před operací jsem měla bolesti vystřelující do pravé nohy to po operaci ustálo.Bolesti v daleko větší míře se přesunuly do pravé nohy jsou vystřelujíci ze zad po venkovní straně až do prstů, někdy jsou bolesti až nesnesitelné které mne budí i ze spánku mám i částečnou necitlivost celé nohy. Na víc při chůzi delší jak 15 min.se mi začne dělat špatně polévá mne studený pot nastavá slabost až na omdlení přestanu cítit nohy a těžknou.Částečný ústup nastává až odpočinkem nejméně 20min.Dostala jsem částečný ID 1 stupně zkusila jsem jít na měsíc na brigádu ale bohužel jsem to nezvládala,jednalo se jen o lehkou práci prodej drobných předmětů .Při návštěvě neurochirurgie pan doktor a rovněž muj operatér jen pokrčí rameny a víc se nechce vyjádřit.Nevím už co mám dělat jsem z toho dost zoufalá je mi 45 a co dál je to takhe běžné po takovéto operaci.Poradíte mi prosím někdo Děkuji
  • 248 odpovědí
  • 59 Likes
Dobrý den,
píšete , že se bolesti z pravé DK ztratily a přesunuly se do pravé nohy ????
Navíc vaše potíže vůbec nemusí být ve spojitosti s útlakem nervových kořenů !! Po operaci bederní páteře je narušena funkce okolních svalů a může se rozvinout jejich porucha. Svaly mění napětí a vznikají v nich svalové křeče a spoušťové body. Ty pak mohou být zdrojem bolestí. Řešením je jedině důsledné vyšetření neurologické a vyšetření měkkých tkání a kloubních spojení, což vám bohužel neurochirurg těžko poskytne. Zmíněné věci totiž nelze zobrazit RTG, CT nebo NMR, ale stále zůstavá jen a pouze lékařův hmat...

Reakce na MUDr. Tomáš Vilhelm

Danca  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,pane doktore děkuji za informace.Mohu se optat jakého neurologa by jste mi doporučil,který by byl schopen provést toto důsledné vyšetření.Jsem od Benešova u Prahy.Ty křeče mi začaly už 6 týdnů po operaci tak že mě vzala křeč do celé pánve tak že mě to sevřelo viditelně až to se mnou trhlo po chvilce křeč povolila měla jsem je i 6 x i víckrát denně, nezáleželo při jaké aktivitě někdy při chůzi,jindy při do sedu či při vstávání ze sedu.Nejhorší to je na veřejnosti nedá se to nikerak skrýt.Po 5 měsíci se to křeče zmírnily mám tak 3 až 4 křeče do měsíce a začala o to větší bolest až křeč do té pravé nohy.
Al.  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, kdy mám nárok na lázně nebo za jak dlouho můžu jet do lázní po operaci páteře TND-implantát plotýnky L5-S1.
Děkuji A.
  • 248 odpovědí
  • 59 Likes
Cituji z platné vyhlášky : " Neprodleně, jakmile stav umožní zatížení léčebnou rehabilitací, nejpozději však do 6 měsíců po úrazu nebo operaci; v případě pooperačních komplikací do 12 měsíců po operaci".
Doporučuji Termální lázně Velké Losiny
Al.  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
děkuji Vám za odpověď. Měla bych prosím ještě jeden dotaz ohledně lázní, přečetla jsem si tu vyhlášku a nevím , jestli po imlantátu plotýnky bych nebyla řazena do ind.skupiny VII/10 -kloubní náhrada a to jsou lázně do 3 měsíců od operace nebo by to bylo tak jak jste psal do 6 měsíců od operace
Děkuji. A.
  • 248 odpovědí
  • 59 Likes
platí, co jsem napsal. VII/11. 6 měsíců.
lenka  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
Dostanu po operaci ID ?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. pokud prodělám operaci sešroubování páteře, mám problém se zády L4,L5,S1 Mám silné bolesti , nemohu spát ,natož déle chodit či stát na jednom místě .Bolest se mi přesouvá do levé kyčle,nohy a ruky. Ruka i noha mi natéká .Při menším předklonu mi to vystřeluje až do paty. Lékař na ortopedii- protetice , mi napsat masáže MT + magnety.Ale bohužel jsem po masážích kolabovala a zvracela. I přes to jsem masáže dodělala.Měla jsem strach to přerušit.Po této léčbě mi bylo ještě hůře. 28.2.2013 jsem byla u lékaře na ortopedii-- protetice a vzhledem k tomu že jsem byla objednaná na čas, dostala jsem se na řadu až za další 2 hodiny sezení v čekárně.Nemohla jsem se ani zvednout a bolest byla děsná.Lékař mi okamžitě naordinoval injekce-Dolminu 5x a tbl. na noc-Myolastan 50mg, lékař usoudil že by bylo nejlepší podstoupit operaci sešroubovat páteř.A na závěr do zprávy napsal při další kontrole pokud se stav nezlepší vyšetření k operaci . Bohužel léky beru a nepomáhá to.Doma mně manžel straší že s tím pak mohu jít do ID.Tak jsem se chtěla optat, zda mohu či nikoliv. Já jsem před 18.lety upadla a měla jsem úraz na L5 , ležela jsem na ortopedii- protetice. Pak jsem musela několik měsíců nosit korzet. Byla doba že jsem byla u lékaře pak jako doma, rehabilitace léky atd..Pak jsem přestala chodit protože záda stejně bolela a nic mi nepomáhalo.Tak jsem po dobu 7let zobala doma léky APO-IBUBRUFEN. Ale bolest mně srazila na kolena a teď 14.3.2013 jdu na kontrolu a dozvím se jaké další vyšetření a pak operace.Zatím mám za sebou pouze RTG . Tak se chci optat , má manžel pravdu že pokud jsem před 18.lety prodělala úraz právě s tou L5 a ted je toho více, zhoršilo se to o dost za opravdu mohu dostat ID.a to hned po operaci(sešroubování páteře) a nebo až po roce po operaci? Předem děkuji za Vaši odpověď.lerunka
Hana  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
v srpnu 2012 jsem měla důsledkem úrazu prasklou spodinu lebeční, zlomeninu sterna, sedmi žeber a obratlů L1,2,3 a 5. Obratle mi byly sešroubovány. Tři měsíce už chodím na rehabilitace, ale bolesti, které jdou ze zad do břicha a nohou, mám stále. Bez bolesti dokážu ujít 100-200 metrů. Jaká další léčba by měla následovat? Navíc mi byl diagnostikován esenciální třes (bez vyšetření) a stále se mi točí hlava. Lékaři jen říkají "to časem odezní". Může mi někdo poradit, jak docílit zlepšení? Děkuji. Hana
GERI, spol. s r.o. rehabilitace a rekondice  |  Basic member  |  Praha
  • 169 odpovědí
Dobrý den,

nedá se mnoho konstatovat na dálku bez individuálního vyšetření. Je třeba nalézt příčinu Vašich bolestí a na tu se v terapii zaměřit. To, že máte sešroubované obratle a zhojené zlomeniny nemusí a nemělo by být příčinou bolestí v břiše a nohou. Je třeba řádné neurologické vyšetření (samozřejmě i v otázce příčiny třesu) a adekvátní rehabilitace, více Vám takto nemůžeme poradit.

Přeji brzké uzdravení,
Mgr. Gabriela Hájková
michal  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,je mi 38 a jsem po operaci LIsy L5-S1 sin.anamn.s tib.parézou.
operace 16.5.2013 HLP L5/S1 vlevo,extrakce sekvestru,vyjeté plotýnka na 13 mm.I 6 neděl po operaci nemohu zvednout nohu vleže více než 40 stupnů.nyní mi bolest projíždí od zadnice přes stehno až po lýtko.Je to jako bych měl extrémně zkrácený svaly na levé noze.Předklon pouze 90 stupnů a ta samá bolest jako vleže při zvednutí nohy na 40 stupnů.Nyní bych měl začít s rehabilitací a poté mi byly doporučeny lázně.Jaké lázně mi doporučíte a je tento průběh normální?Od 6 let neustále sportuji/postupně atletika,fotbal,nohejbal,tenis,v zimě futsal/ a nedokážu si představit,že bych měl přestat sportovat.Moc děkuji a s pozdravem Michal
Motherscare  |  návštěvník  |  Karlovarský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
v únoru 2013 jsem podstoupila operaci bederní páteře pro výhřez více jak 1,5cm po šesti týdnech se velké bolesti, hlavně křeče do nohou vrátili. Reoperace byla 07/13 pro absolutně stejný nález (?). Původní nález z 2009 výhřez 2,8cm (!) Bolesti jsou po operaci nyní mnohem větší a křeče silnější. V nemocnici jsem dostala hodně silné léky DHC 120mg 2x denně, Diclofenac retard 100mg, Neurontin 3x 900mg a náplasti proti bolesti s účinností na 72h (25jednotek) na více jak dva měsíce v kuse. Vzhledem k mému věku 37 let, mám pocit, že je léčba hrozně drastická a bohužel žádný analgetický efekt. V pracovní neschopnosti jsem od 02/13 a psychicky jsem už velmi vyčerpaná, protože bolest je extrémně vyčerpávající, po fyzické stránce vydržím v "normálním režimu" cca 2-3hodiny denně. Toto je řešeno antidepresivy a léky na spaní.
Stěžuji se na bolest kloubů, které ovšem nikdo neřeší, po první operaci mi začal velmi kolísat krevní tlak do hodnot okolo 75/45 - 165/125, taktéž je to prý ok. jsem diabetik II.typu na PAD a Trombofilik. Občas omdlévám, často zvracím, prý se to někdy stává.
Děkuji za odpověď i ostatním na fóru (motherscare@seznam.cz)
Jarmila  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
24.6.2013 jsem podstoupila operaci krční páteře přední diskektomie,foraminotomie a dekomprese + cheilotomie a náhrada disku C4/5 ZERO-P6/konvex.diagnoza zněla: M503 Degenerace C4-7
Levostranný CB syndrom.Sama se v tom moc nevyznám,ale raději jsem napsala všechno.Chci se zeptat,jestli mám nárok na lázně a do kdy mohu uplatňovat nárok na ně.jinak operace proběhla skvěle a cítím se úžasně oproti tomu co jsem si protrpěla před operací.Děkuji a všem přeji hodně zdravíčka štěstí.Jarmila