Recidiva dermoidní cysty

(Diskuze k tématu Nádory vaječníku)

Recidiva dermoidní cysty

Dobrý den,
v únoru 2010 mi byla laparoskopicky odstraněna dermoidní cysta cca 6 cm, byla "vyloupnuta" z vaječníku a odebráno cca 3/4 vaječníku. (předtím červen 2009 odstraněna ta samá cysta s tím, že je funkční, ale do 2 měsíců byla zpět). Pan dr. mi po druhé laparoskopii řekl, že už se nikdy neudělá :). Poté jsem brzy otěhotněla, a nyní 8 měsíců po porodu začínám opět pociťovat nechvalně známé bodání. Pořád se uklidňuji že se opravdu už neobjeví. Jak se díváte na recidivu dermoidních cyst?

10.7.2011 11:59

Probíhá odesílání formuláře

RE: Recidiva dermoidní cysty

Dobrý den. Musíte rozlišit mezi funkční cystou a cystou dermoidální, což není totéž. Jinak dermoidální cysta správně teratom se relativně často objevuje i na druhém vaječníku. Vzhledem k tomu, že ultrazvukové rozlišení mezi cystou funkční a dermoidální není zase natolik složité, budou Vaše obavy potvrzeny či vyloučeny tímto vyšetřením. J. Řičánek

10.7.2011 21:50

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)
Recidiva dermoidní cysty

Dobrý den,

na konci 8.měsíce zjistili lékaři na základě UTZ vyšetření dermoidní cystu u miminka - holčička.
Porod chtějí vést císařským řezem, aby cysta nepraskla.
Řekněte mi prosím o této cystě víc a hlavně i následky.

Děkuji

10.9.2011 23:40

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den,

definitivní dg. cysty může se stanovit jedině histologický po odstranění te cysty., jinak jedna se o cystu z embryonálních struktur.Prosím Vás neuvádite kde se tento dermoid nachází,nebot existuje dermoid mozku,vaječniku? To je velice důležite.

S pozdravem,

MUDr Ilič

11.9.2011 13:00

Recidiva dermoidní cysty

Děkuji za Vaši rychlou reakci.
Cysta je v dutině břišní o velikosti 6 cm.

S přáním pěkného dne,

Štrajtová A.

12.9.2011 05:50

Dobrý den,

tak že vaječník nemám s tom zkušenosti ale zda se to být lepší varanta néž dermoid mozku,

S pozdravem,

MUDr Ilič
P.S. Jste z Prahy Pokud Vám to vyhovuje rád bych se na to podivál na UZ můj telefon je 776 313 058

12.9.2011 09:23

Recidiva dermoidní cysty

Dobrý den,

bohužel ne, jsme z Prostějova ale císaře a poté lapado operaci novorozence by měli provést v Olomouci, nebo v Brně.
Dnes první porodní bolesti, tak potom dáme vědět jak vše s miminkem a jeho cystou pokračuje.

Pěkný den,

Štrajtová

12.9.2011 12:20

Dobrý den,

přeji Vám hodně štěstí ,

s pozdravem,

MUDr Ilič

13.9.2011 11:36

Dobry den, chci se poradit dnes jsem byla o doktorky s tim ze me pobolíva na pravem vajecniku udelala mi citologii a ultrazvuk a nasla tam naky nález tvrdí ze nejde o cystu ale ze asi nakej dermoid??? Moc se natvarila udelala mi hned odber krve.Zitra si mam zavolat a po vysledcich z citologie pujdu na histologii a pak asi na operaci.Uplne me vystrasila nevim co si mam myslet?Mám se obávat?Hned myslím na to nejhorsi.

3.11.2011 13:42

Dobrý den,

dermoidní cysty jsou nezhoubné cysty a léči se operačně,definitivní diagnoza je po operaci tzv. histologie,tak budte bez obav.

Přejí Vám hezký den,

S pozdravem,

MUDr Ilič

5.11.2011 17:54

Dobrý den,

před třemi roky jsem si také začala stěžovat na bolet s podbříšku, odvezli mě do nemocnice kde zjistili, že mám na vaječníku cystu. Absolvovala jsem několik vyšetření, nakonec jsem šla "pod kudlu". Cystu zkoušeli odstanit laparoskopicky, což nešlo, protože byla rozsáhlá a dost srostlá s vaječníkem. Proto mě otevřeli, odoperovali cystu i s vaječníkem. Zjistili že to dermoidální cysta (mimochodem pěknej obr 9x10x13 cm - doktoři zírali, prý to je celkem výjimka takový obr), poslali na histoligii. Bylo to v pořádku. Pak mi doktor přinesl foťák a ukázal mi to. Fuj! Je to takový "útvar" který je plný vlasů, chlupů, nehtů, tukové tkáně a kostí. Ale od tý doby mi nic není :)

8.12.2011 14:19

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den
v roce 2004 mi odoperovali dermoidní cystu,odebrali při tom celý pravý vaječník.V roce 2005 mi operovali drohou cystu a odebrali asi polovinu levého vaječníku.V roce 2007 a 2009 jsem porodila zdravé děti.V lednu 2012 mi objevili cystu asi 1,5cm na2cm.Jsem pod dohledem lékaře,pokuď se nebude zvětšovat nechce ji operovat.Je možné že se cysta objeví po změně antikoncepce?V prosinci 2011 jsem z prášků přešla na tělísko z hormony.Pokud mě budou operovat a odeberou zbytek vaječníků co mě čeká?Je mi 30let.

17.2.2012 12:54

Dermoidní cysty

Dobrý den.
Můj gynekolog mi poprvé v listopadu udělal ultrazvuk a zjistil, že mám 2 cysty na vaječníku. Na každém jednu. Jsou velké 47mm na 52mm. Po 2 měsících jsem šla na kontrolu s tím, že to byla cysta, která sama odejde. Nestalo se tak. Cysty pořád mám a pořád stejně velké. Doktor mi řekl, že když se nechystám v dohledné době otěhotnět,že bude potřeba cysty odstranit laparoskopicky. Zajímalo by mě, jaká rizika s budoucím těhotenstvím můžou nastat.Je mi 24 let a ráda bych měla rodinu. Prosím o radu.

Děkuji

23.2.2012 21:28

RE: Dermoidní cysty

Doporučuji vám podstoupit navrhovanou operaci. Prognoza pro možnost otěhotnění po operaci je dobrá, ale jistotu budete mít až po operaci.
DR texl

26.2.2012 10:58

Komerční sdělení: Čeká vás gynekologický zákrok nebo operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?