Ultrazvuk na začátku těhotenství

(Diskuze k tématu Ultrazvukové vyšetření plodu)

Ultrazvuk na začátku těhotenství

Dobrý den,
mám 8 dní po vynechání menstruace, po 4 dnech po vynechání mi byla odebrána krev s naměřenou hodnotou 487mIU. Na ultrazvuku je však po 8 dnech vidět pouze ,,vzduchová kapsa"
v děloze, doktor podal zcela nesrozumitelné vyjádření a tak jsem se chtěla zeptat zda je to normální a zda by se mohlo jednat o normální průběh těhotenství, dítě je moc chtěné
a já nevím co si mám o tom myslet, na další kontrolu jdu za týden, ale pan doktor byl tak pesimistický, že se připravuji již na potrat. Je možné, že jsem otěhotněla až pře menstruací a proto je těhotenství zatím tak slabé?
Moc děkuji všem za pomoc a za podporu

Zuzaka V

15.5.2009 14:02

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Ultrazvuk na začátku těhotenství / 15.5.2009 14:02

Dobrý den.
V časném těhotenství se plod velmi rychle vyvíjí a ultrazvukový nález se mění doslova ze dne na den. Stačí, abyste otěhotněla nikoli uprostřed cyklu, ale třeba 20. den, což je poměrně časté, a ultrazvukový nález bude "opožděný".
Zatím určitě nepropadejte panice, šance, že vše je v pořádku, je zcela reálná.
MUDr. Jan Šulc
GEST, Praha

15.5.2009 17:09

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Odpověd na Ultrazvuk na začátku těhotenství / 15.5.2009 14:02

Dobrý den,mám stejný problém jako zuzana z 15.5.2009.akorád že já jsem v 7 týdnu tehotenství.byla jsem 2x na sono a ukázalo mi pokaždé vzduchovou bublinu.doktor mě poslal na vycištění.ted teda nevím jestli mám jít jinam na ultrazvuk.Moc děkuji.

30.7.2009 21:39

Nevyvíjející se plod nebo mizející dvojče?

Dobrý den, ráda bych se dotázala, neboť mám nález, ketrý mne hodně trápí a děsí.
Po uspěšné I.U.I.jsem nyní 7 týden + 2 a při UZV vyšetření mi před 14.dny byly zjištěny 2 gestační váčky (tedy pravděpodobně 5.týden těhotenství). V jednom gestačním váčku byl již tehdy viditelný tenkostěnný hyperechogenní prstenec o průměru 2 mm, druhý gestační váček byl v té době prázdný. Nyní v 7.týdnu je v původně prázdném gestačním váčku viditelné normálně se vyvíjející embryo, se srdeční akcí, CRL 1,18, v druhém gestačním váčku došlo k rozšíření tenkostěnného prstence na velikost skoro 4 mm a mimo tento prstenec je embryo, rovněž se srdeční akcí, ale menší, dosahuje velikosti pouze cca 4 mm.
O těhotenství se snažíme dlouho a je tedy velice chtěné, proto jsem se chtěla dotázat, zda se může jednat o nějakou cystu v gestačním váčku, která tedy ovlivňuje vývoj embrya a zda je tímto ohroženo případně i embryo druhé, normálně se vyvíjející. Dále pokud by došlo k anomálnímu vývoji, zda je možné, že se špatně vyvíjející embryo ještě v této fázi těhotenství vstřebá a zda tento zánik může negativně ovlivnit druhé embryo?
Předem moc děkuji za Váš čas a odpověď, s pozdravem Iva

3.9.2011 10:18

RE: Nevyvíjející se plod nebo mizející dvojče?

Dobrý den,
ten prstenec může být normální žloutkový váček, ale nemohu hodnotit nález, pokud jej nevidím. Jak přesně byli změřeny plody nedovedu určit,je zvláštní jejich rozdílná velikost a rozpor mezi prvním s druhým vyšetřením. Zobrazení záleží na kvalitě přístroje a zručnosti vyšetřujícího.
V každém případě se nyní bohužel musí čekat, situaci nijak nezměníte, neovlivníte.
UZ nález si můžete samozřejmě nechat zopakovat na jiném specializovaném pracovišti, kde Vám jej a jeho význam i vysvětlí. I já jej mohu hodnotit, pokud jej uvidím, nikdo Vám jej na dálku ale hodnotit nemůže, musí jej vidět.
Více bohužel pomoci na dálku nemohu.
S pozdravem
Veronika Frisová, MUDr.
Profema- Centrum fetální medicíny

3.9.2011 12:19

Dpbrý den,

tak. 1. Hyperechogenní prstenec je pravděpodobně normální žloutkový váček.
2.Jedno dvojče se klidně může přestat vyvíjet což se stává a v drtivě většině případů neohrozí druhé dvojče.Přejí Vám hodně štěstí a zdraví a hlavně se nestresujte oba plody jsou se srdeční akci což je dobré znamení.

S pozdravem,

MUDr Ilič

4.9.2011 10:15

dle vašeho popisu jde o dva zcela fyziologiucky se vyvíjející plody. následující UTZ to vám potvrdí. Vícečetná těhotenství jsou největším rizikem IUI.
DR texl

8.9.2011 20:22

Dobrý den, moc děkuji za Vaše odpovědi, př poslední kontrole se bohužel opravdu jeden plod přestal vyvíjet, měřil pouze 6 mm a byl již bez srdeční kace, druhý plod se vyvíjí normálně, velikostí odpovídá délce těhotenství, což je nyní 10 týden + 5, čeká nás ve 12.týdnu screening, tak doufam, ze vše bude v pořádku. pan doktor toto označil jako mizející dvojče, na ultrazvuku stále ale u mizejícího embrya přetrvává prstenec, což je podle něj zvětšený žloutkový vak, tak stále doufám, že nebude nijak dál ohrožovat vývoj druhého plodu. Prozatím stále užívám utrogestan. Chtěla jsem se k tomuto proto pozeptat, zda si myslíte, že v této fázi těhotenství, dojde k bezpečnému vstřebání zanikajícího embrya i s žloutkovým váčkem a případně obaly ?? Ještě jednou Vám děkuji za odpovědi, s pozdravem I.

21.9.2011 19:28

Dobrý den,
většinou dojde k resorbování mizejícího dvojčete bez komplikací, komplikace jsou v minimálním množství případů.Myslím , že se nemusíte bát.

MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
www.gyncentrum.com

22.9.2011 07:02

Dobrý den,

ano většinou to tak bude,

S pozdravem

MUDr Ilič

22.9.2011 11:20

Moc Vám děkuji, uklidnili jste mne, přeji Vám krasný den.I

23.9.2011 16:42

Komerční sdělení: Čeká vás gynekologický zákrok nebo operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?