Dobrý den, jsou jiné možnosti pro zjištění průchodnosti vejcovodu, než hysterosalpingografie a laparoskopie? Jak velká je pravděpodobnost, že je levý vejcovod neprůchodný vzhledem k odoperování pravého vejcovodu, vaječníku a slepého střeva v 15 letech? Děkuji
Zjištění průchodnosti vejcovodů
(Diskuze k tématu Vyšetření průchodnosti vejcovodu)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
| Basic member |
Počet příspěvků: 88
Vážená paní,
kromě V8mi zmíněných postupů, kteríé jsou obvyklé a zavedené, lze průchodnost vejcovodů /ale pouze orientačně/ vyšetřit pomocí sonohysterosalpingografie /ultrazvukem/ nebo pomocí transvaginální hydrolaparoskopie. Stav levého vejcovodu závisí na tom, zda po zmíněné operaci ( nebo v souvislosti se zánětem slep=ho střeva) proběhl zánět v celé malé pánvi či nikoliv.
S pozdravem
Doc.MUDR.T.Mardešić CSc., vedoucí lékař Sanatoria Pronatal
návštěvník
Počet příspěvků: 3
Děkuji za odpověd pane doktore, mám na vás ještě jeden dotaz. Je laparoskopické vyšetření průchodnosti vejcovodů nutné jako první krok při léčbě neplodnosti? Konkrétně v tomto případě. Zda byl zánět v celé malé pánvi či nikoliv bohužel nevím. Dlouhodobě nemám žádné gynekologické problémy. Lékař kterého nyní navštěvuji (nově po přestěhování) mi laparoskopii navrhl již při druhé návštěvě. O otěhotnění se s partnerem snažíme půl roku (já 33 let, partner 36), poslední tři měsíce měřím bazální teplotu, ovulační test pozitivní naposledy v červnu, bazální křivka bifázická (po menstruaci 36,4, někdy v polovině cyklu se zvedá na 36,7. Ovulační testy v tomto období negativní). Menstruace bolestivá se silnějším krvácením. cca 6-7 dní. Cyklus 25-27 dní. Děkuji
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den, jsem před IVF. Lékař mi doporučil provést test průchodnosti vejcovodů z důvodu prodělané miniinterupce před více lety. UZ nález je normální, je nutné - vhodné vyšetření podstupovat ? Vyšetření doporučil k vyloučení tubárního faktoru. Děkuji.
Dobrý den,
vyšetření průchodnosti vejcovodů laparoskopicky je jedním ze základních vyšetření.Mělo by být spojeno s hysteroskopickým vyšetřením- vyšetřením dutiny děložní.Tato vyšetření se provádějí spolu a mají značný diagnostický význam.Proto Vám doporučuji je podstoupit co nejdříve.
S pozdravem
MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
www.gyncentrum.com
Dobry den
to zakladni vyšetřeni , u neplodnosti + hysteroskopie .
držím vám pálce .
Dr Samer Assad.
Dobrý den.
Neuvádíte, z jaké indikace je Vám nabízena léčba v rámci IVF programu. V algoritmu vyšetřování neplodnosti má vyšetření průchodnosti vejcovodů své nezastupitelné místo. Pokud je ale již předem z nějakého důvodu rozhodnuto o zařazení do IVF programu, vyšetření průchodnosti vejcovodů nepovažuji za nutné.
MUDr. Jan Šulc
| Premium member |
Počet příspěvků: 405
Dobrý den,
pokud podstupujete IVF již z jiného důvodu, například mužského faktoru neplodnosti, a UZ nález je normální, nevidím důvod provádět laparoskopické vyšetření.
S pozdravem MUDr. Lenka Hromadová
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké vyšetření pro zjištění průchodnosti vejcovodů by bylo vhodnější. Jsme s partnerem (špatný spermiogram) po IUI (3x)a IVF (2x)bez výsledku. Lékař mi teď navrhuje laparoskopii a hysteroskopii. Zatím u mne žádné gynekologické problémy, které by bránily otěhotnění nenalezli. Nestačilo by jen zavedení kotrastní látky pod rentgenem (hysterosalpingografie)? Děkuji za odpověď Hanka
Dobrý den,
pokud má partner špatný spermiogram, IUI není moc vhodné.Lépe je provést IVF a přípravu spermií pomocí techmiky PICSI - ICSI.Laparoskopie a hysteroskopie je vhodnější z důvodu širšího přehledu Vašeho reprodukčního systému než jen provedení průchodnosti.
MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
www.gyncentrum.com